27.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaKesihatanIsteri asyik mengadu penat, rupanya ada sindrom 'Sleep Debt'

Isteri asyik mengadu penat, rupanya ada sindrom ‘Sleep Debt’

Menguruskan rumah tangga bukan tugas yang mudah terutama buat isteri yang turut bergelar wanita berkerjaya. Seorang isteri yang baik perlu memfokus dan mendedikasikan kehidupan kepada suami dan anak-anak di rumah, walaupun selepas keletihan bertugas di luar.

Walaupun seorang wanita itu tidak memiliki kerjaya, tugas sebagai suri rumah tangga juga amat mencabar kerana ‘pekerjaan’ ini tidak akan pernah selesai.

Maka, tidak hairanlah jika si isteri mengadu keletihan pada setiap hari dan anda sebagai suami, jangan terkejut hendak memarahi. Dr. Redza Zainol berkongsi di Twitter dengan menyatakan ia adalah kesan dari kekurangan jumlah tidur yang kronik di mana ia dipanggil sebagai sindrom ‘Sleep Debt’. 

Gambar Hiasan / Pexels

Jangan pandang remeh pada aduan isteri kerana ia akan memudaratkan jika masalah ini berterusan dan tidak ditangani segera.

Ikuti perkongsian Dr. Redza Zainol mengenai ‘Sleep Debt’:

Lepas solat Subuh, isteri saya datang mengadu.

“Penatnya hari ni..”

Dalam hati saya, eh kan baru bangun pagi. Takkan dah penat. Sepanjang hari itu, 3-4 kali dia mengadu penat. Malam tu, saya senaraikan rutin harian isteri dari pagi sampai ke malam.

Bila saya kira-kira, baru saya tersedar. Rupa-rupanya, setiap hari isteri saya cuma tidur 5 jam saja sehari. Ya Allah, lalainya saya selama ni. Patutlah dia asyik mengadu penat.

Jumlah jam kita tidur ni umpama meletak duit di dalam akaun bank.

Setiap kali kita tak dapat tidur yang cukup, “duit” tu akan ditarik keluar dari akaun kita. Kalau hari-hari tak cukup tidur, lama-lama akan jadi kosong akaun bank kita tu.

Pada waktu ni, barulah kita akan nampak kesan dari kekurangan tidur yang kronik.

Gambar Hiasan / Pexels

Ia dipanggil sebagai “Sleep Debt”!

Isteri yang begini akan selalu ada paras hormon kortisol yang tinggi dalam darah. Hormon kortisol ini ialah hormon stress. Lagi tinggi paras hormon kortisol, isteri mudah jadi pemarah, murung hingga ada yang rasa nak bunuh diri.

Isteri begini juga berisiko untuk terlibat dalam kemalangan jalan raya akibat tertidur semasa memandu.

Dari segi perubatan, boleh juga menaikkan risiko mengidap diabetes, lemah daya imun badan dan darah tinggi. Jangan buat main-main dengan ‘Sleep Debt’ ni kawan-kawan.

Seorang dewasa memerlukan 7.1 jam tidur yang cukup untuk setiap malam

Mengikut National Sleep Foundation, orang dewasa memerlukan 7.1 jam setiap malam untuk rasa cergas dan bertenaga pada keesokan hari.

Tetapi 70 peratus daripada kita,tidak mencapai jumlah jam itu. Hakikatnya, ramai daripada kita ini bekerja dari pagi hingga ke petang.

Ada isteri bangun seawal pukul 4.30 pagi. Terus ke dapur untuk masak, pinggan dibasuh, sambil tu sempat lagi dia basuh dan ampai baju.

Habis kerja petang, berlari ke pasaraya.

Sampai saja ke rumah, suami isteri sama-sama bersilat uruskan anak mandi dan makan. Tau-tau dah Isyak tapi rutin harian belum siap juga.

Isteri-isteri yang tak cukup tidur setiap hari ni sebenarnya sedang mengumpul ‘Sleep Debt’ tanpa sedar.

Perlu ganti 4 hari untuk pulih jika kurang tidur 1 jam sehari!

Mengikut satu kajian pada tahun 2016, Sleep Debt tidak dapat diselesaikan dengan 1 hari tidur yang lama. Kajian ini mengatakan kita perlu sehingga 4 hari untuk pulih sepenuhnya jika kekurangan tidur sebanyak 1 jam sehari.

Dahsyat kesan ‘Sleep Debt’ ni.

Gambar Hiasan / Pexels

Jadi suami kena hati-hati. Kita fikir kita dah buat macam-macam kerja di rumah, jadi dapatlah kurangkan beban kerja isteri. Tapi kita terlupa yang kita suami isteri kena ada tidur yang cukup.

Hujung minggu, ada suami yang nampak isteri macam malas sebab tidur saja. Tidak ramai yang faham, itu bukan malas tetapi kemungkinan besar si isteri itu sedang ada ‘Sleep Debt’ yang sangat banyak.

Percayalah, bila isteri diberi peluang tidur yang cukup, dialah yang paling ceria dan mudah menurut kata antara semua, selepas kembali segar.

Semoga perkongsian Dr Redza Zainol ini memberi bermanfaat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI