32 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 28, 2023
UtamaInspirasiCara cikgu ini mengajar Bahasa Inggeris membuatkan murid-murid seronok dan bersemangat untuk...

Cara cikgu ini mengajar Bahasa Inggeris membuatkan murid-murid seronok dan bersemangat untuk belajar

Cabaran mengajar di sekolah pada hari ini memang cukup hebat lebih-lebih lagi mengajar murid-murid sekolah rendah. Selain bertungkus lumus menyiapkan bahan mengajar agar sesi pembelajaran menjadi lebih berkesan di samping tidak membosankan, cikgu juga perlu mempersiapkan mental dan emosi masing-masing untuk bersedia melayan pelbagai ragam murid lebih-lebih lagi murid tahun satu.

Berkongsi pengalaman mengajar Bahasa Inggeris bagi murid darjah satu, video yang dimuat naik oleh TcerNana di TikTok mendapat sambutan dan pujian netizen.

Menurut TcerNana, apabila mengajar murid darjah satu, automatik cara penyampaian juga ke arah kebudak-budakan. Tujuannya adalah untuk menarik perhatian murid-murid agar fokus di dalam kelas dan faham dengan ilmu yang disampaikan lebih-lebih lagi mata pelajaran Bahasa Inggeris yang sering dianggap susah.

Menerusi video tersebut, TcerNana dilihat sedang mengajar murid-murid berkenaan masa, semalam, hari ini dan esok.

Dia membuat gaya tertentu sambil menyebut perkataan Bahasa Inggeris itu agar murid-murid lebih mudah mengingatinya.

Dengan cara seperti itu juga, kelas akan menjadi lebih menyeronokkan dan murid-murid tidak mengantuk. Buktinya, dalam video ini, murid-murid kelihatan begitu seronok belajar perkataan-perkataan seperti ‘today, tomorrow, yesterday‘, malah dapat mengingati terjemahan Bahasa Melayu perkataan tersebut dengan baik.

@nanadayana.11

Replying to @naim.baik kita pon jadi budak sekali bila ajar darjah 1 ni 😂 #learnenglish

♬ Baby Song – Lullaby player

Melihatkan telatah murid-murid yang begitu seronok belajar seperti itu, netizen menyokong tindakan TcerNana dan mendoakan TcerNana terus kuat dan bersemangat untuk mengajar murid-murid.

Sebenarnya, terdapat beberapa kaedah mudah yang cikgu-cikgu boleh lakukan untuk menarik minat murid agar terus fokus semasa sesi pembelajaran. Antaranya ialah:

  • Kenali gaya pembelajaran murid. Ini bermaksud, cikgu perlu melihat bagaimana seseorang murid dapat memproses dan mengamati sesuatu maklumat yang diperoleh. Dalam hal ini, tidak dapat tidak cikgu harus menggunakan pelbagai cara untuk mengenali dan memahami gaya pembelajaran murid. Setelah memahaminya, cikgu dapat menjalankan aktiviti pembelajaran yang bersesuaian dengan minat, kecenderungan dan kebolehan murid tersebut. Dengan cara ini, ia dapat menarik minat murid dan mereka akan fokus ketika belajar.
  • Pelbagaikan aktiviti pembelajaran. Cikgu boleh mempelbagaikan aktiviti pembelajaran seperti lakonan, nyanyian, didik hibur, main peranan, sumbang saran, pembelajaran berbalik dan lain-lain aktiviti yang memberi peluang dan ruang untuk murid-murid melibatkan diri secara aktif. Cara ini dapat meningkatkan fokus murid-murid terhadap pelajaran yang disampaikan oleh cikgu.
  • Penghargaan dan pengiktirafan. Antara elemen penting dalam memotivasikan murid untuk belajar ialah cikgu memberikan penghargaan dan pengiktirafan. Pujian serta kata-kata semangat dan dorongan dapat membantu meningkatkan keyakinan murid terhadap pembelajarannya. Selain itu, hadiah atau cenderahati mahupun sijil pengiktirafan juga dapat mendorong murid untuk lebih kuat berusaha dan memperbaiki kelemahan diri. Lihat sahajalah betapa gembiranya murid apabila cikgu memberikan tanda bintang di dalam buku latihan yang mereka siapkan. Murid secara tidak langsung akan berlumba-lumba dengan rakan-rakan yang lain untuk menyiapkan tugasan yang diberikan demi mendapatkan lebih banyak bintang daripada cikgu.
  • Bukan teori semata-mata. Cikgu boleh mendedahkan kepada murid-murid pengalaman sebenar berkenaan satu-satu topik dan bukan teori semata-mata. Contohnya jika cikgu hendak mengajar topik ukuran kilogram. Cikgu boleh membawa alat penimbang dan menimbang bahan di depan murid. Apabila murid melihat sendiri cara menimbang dan membaca berat bahan, mereka akan lebih faham, fokus dan mudah mengingati topik ukuran tersebut.

Semoga cikgu-cikgu di luar sana terus bersemangat untuk mendidik anak bangsa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI