26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita UtamaBekas presiden MIC Tun Samy Vellu meninggal dunia

Bekas presiden MIC Tun Samy Vellu meninggal dunia

Bekas presiden MIC paling lama berkhidmat, Tun S Samy Vellu meninggal dunia pada usia 86 tahun di kediamannya di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur kira-kira jam 8 pagi, pada 15 September.

Perkara itu disahkan oleh Naib Presiden MIC Datuk T Mohan, yang berkata mendiang meninggal dunia ketika dalam tidur.

Bekas menteri kesihatan dan bekas presiden MIC, Dr S Subramaniam turut berkongsi berita sedih itu di Facebook.

Twitter

“Dengan rasa sedih dan pilu, saya menerima berita pemergian Tun Samy Vellu, bekas presiden MIC dan menteri legenda dalam Kabinet Malaysia daripada anaknya, Vell Paari,” menurut catatan di Facebook Subramaniam.

“Bagi kebanyakan daripada kami, beliau ialah mentor terakhir.”

Tun Samy Vellu memimpin MIC selama 31 tahun, dari tahun 1979 hingga 2010.

Beliau juga antara menteri Kabinet paling lama berkhidmat, iaitu selama 29 tahun.

Beliau dilantik sebagai Menteri Kerja Raya dari 1979 hingga 1989 dan 1995 hingga 2008, serta Menteri Tenaga, Komunikasi dan Pos dari 1989 hingga 1995.

Selain itu, Tun Samy Vellu merupakan Ahli Parlimen Sungai Siput dari 1974 hingga 2008.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Ismail, antara pemimpin yang tiba di rumah mendiang Tun Samy Vellu pada kira-kira jam 12.30 tengah hari untuk memberikan penghormatan terakhir.

Terdahulu menerusi catatan di Facebook, Perdana Menteri berkata mendiang memainkan peranan penting dalam pembangunan rangkaian jalan raya dan merupakan pejuang serta bapa penyatuan masyarakat India, selain mentor kepada pemimpin MIC sepanjang dan selepas kepimpinannya.

Sementara bekas presiden MIC, Dr S Subramaniam berkata mendiang Tun Samy Vellu menjalani kehidupan “dengan sebaiknya dan penuh gemilang” dan beliau “pergi dalam keadaan sangat dihormati dan dihargai”.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI