30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaNasionalTerima SMS daripada “GOV” buat tawaran subsidi kerajaan lantas klik pautan, seorang...

Terima SMS daripada “GOV” buat tawaran subsidi kerajaan lantas klik pautan, seorang lelaki kerugian RM4,600

Teknologi telah menjadikan banyak perkara dalam kehidupan seharian menjadi lebih mudah berbanding dahulu, seperti bagaimana kita tidak perlu membawa wang tunai lagi dan bila-bila masa sahaja boleh menggunakan e-dompet.

Dengan kemajuan teknologi ini, lebih banyak variasi penipuan scammer telah muncul dan seorang mangsa penipuan berkongsi kisahnya.

Clinton Khor, 27 tahun pernah bekerja dalam sektor kewangan mengambil keputusan untuk melanjutkan pengajian lebih tinggi.

Gambar oleh Clinton Khor/ WOB

Pada 27 Julai, Clinton menerima SMS daripada pengirim yang dikenali sebagai “GOV” iaitu singkatan kepada ‘Government’ atau ‘kerajaan’. Apabila dia mengklik pada butiran untuk dihubungi, tiada nombor dan tiada apa-apa yang terpapar.

Paparan SMS itu seperti berikut:

“RM0 MySejahtera: Bantuan Khas Kewangan COVID-19 telah dikreditkan kepada TNG eWallet anda. Sila semak baki dan tuntutan anda di https://touchngo.life. Subsidi khas ini sedia daripada kerajaan Barisan Nasional.” 

Memandangkan ia datang daripada “GOV” dan tiada apa yang kelihatan salah, Clinton berpendapat ia boleh dipercayai dan terus mengklik kepada pautan di mana dia dibawa ke halaman log masuk iklan e-dompet touchngo.life.

Di sana, Clinton memasukkan butiran log masuk sebanyak dua kali dan ia mengakibatkan kegagalan. Mula rasa curiga, Clinton kemudian keluar dari laman web itu dan pergi ke aplikasi e-dompet Touch ‘n Go di mana dia mendapati terdapat beberapa transaksi yang tidak dibenarkan.

“Sebanyak RM4,890.00 (16 transaksi) telah diisi semula secara automatik ke akaun TnG saya melalui kad kredit CitiBank saya dalam pautan dan sejumlah RM4,547.00 (dalam 9 transaksi) telah dipindahkan melalui Duitnow ke nombor akaun bank CIMB.”

Selepas melihat transaksi tersebut, Clinton menelefon CitiBank untuk membatalkan kad kreditnya dan mengembalikan wang itu. Dia menelefon TNG untuk memberitahu mereka tentang penipuan itu, untuk menyekat akaun miliknya dan mendapatkan wangnya kembali.

Bagaimanapun, TNG menolak permintaan lelaki itu kerana mereka mengatakan ia adalah transaksi yang dibenarkan kerana “pengesahan OTP berjaya.”

Gambar oleh Clinton Khor / WOB

“OTP telah digunakan untuk log masuk ke akaun saya namun TIADA hentian ATAU semakan dilakukan semasa isi semula automatik ke pemindahan DuitNow.”

“Saya hanya menerima 2 OTP pada hari itu, tetapi terdapat 16 transaksi masuk dan 9 transaksi keluar.”

“Jadi scammer itu dapat isi semula automatik dan memindahkan wang tanpa sebarang pengesahan.”

Clinton telah membuat laporan polis dan siasatan CitiBank masih berjalan.

“Saya tidak menyalahkan sesiapa, saya hanya mahu wang saya dikembalikan kerana ia digunakan untuk membiayai pengajian saya,” katanya yang hampa.

Pelajar itu juga berkata dia percaya transaksi kebalikan harus dibenarkan buat mereka yang mahu menunjukkan bukti yang mencukupi sekiranya terdapat transaksi wang yang meragukan.

“Jika bank mempunyai semua butiran laluan transaksi, dari mana ia datang dan di mana ia berakhir (yang mana saya berikan kepada mereka), saya tidak faham mengapa kebalikan kredit tidak boleh dilakukan apabila diminta.”

“Saya tahu sebenarnya bank boleh meletakkan akaun dalam jumlah debit jika orang yang mengambil wang saya tidak mempunyai dana lagi.”

Gambar Hiasan / Pixabay

Jadi, Clinton membuat petisyen ke Bank Negara Malaysia meminta institusi kewangan membenarkan pengguna membalikkan transaksi.

Petisyen itu telah memperoleh lebih daripada 2,800 tandatangan. Ramai rakyat Malaysia telah menunjukkan sokongan mereka untuk tujuan ini dan percaya dengan membenarkan transaksi kebalikan maka ia akan lebih selamat buat pengguna dan bank.

“Ini sebabnya saya mencipta petisyen dalam change.org untuk bersuara dan menjadi suara bagi mereka yang tidak boleh bersuara, mereka yang malu dan mereka yang berdiam diri. Kenapa mangsa perlu menderita?” kata Clinton.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI