33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalSturgeon Yangtze yang baru diisytihar pupus ditemui muncul semula terdampar di Sungai...

Sturgeon Yangtze yang baru diisytihar pupus ditemui muncul semula terdampar di Sungai Yangtze

Beberapa hari lalu, beberapa penduduk di Daerah Tuanfeng, Wilayah Hubei, China menemui seekor ikan besar misteri terdampar di Sungai Yangtze. Selepas menghubungi pegawai perikanan Daerah Tuanfeng untuk mendapatkan bantuan, mereka mendapati ikan itu adalah spesies haiwan yang dilindungi dan diisytihar pupus di alam liar baru-baru ini iaitu ikan Sturgeon Yangtze.

Menurut laporan media, spesies Sturgeon Yangtze telah diisytiharkan pupus di alam liar oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi (IUCN) pada Julai 2022. Pada masa yang sama, ikan dayung China juga diisytiharkan pupus bersama Sturgeon Yangtze.

Gambar Jimu News

Du Hao, seorang penyelidik di Institut Penyelidikan Perikanan Sungai Yangtze Akademi Sains Perikanan China, telah lama mengkaji ikan yang jarang ditemui dan terancam di Sungai Yangtze seperti ikan Sturgeon Yangtze dan ikan dayung China. 

Beliau memberitahu ikan Sturgeon Yangtze adalah spesies terancam di China. Anak ikan spesies itu telah dilepaskan di hulu dan tengah Sungai Yangtze supaya boleh hidup di alam liar yang diharapkan mampu berusia sehingga dua puluh atau tiga puluh tahun.

Sturgeon Yangtze itu dilaporkan berukuran 96 cm panjang dengan berat kira-kira 4 kilogram. Terdapat titik merah kecil di bahagian ekor belakangnya. Du Hao menganggarkan ikan Sturgeon Yangtze ini adalah dalam kategori sub-dewasa dengan jangkaan usia 5 hingga 6 tahun.

Gambar China Dialogue

Du Hao berkata, “Daripada video itu, agak mustahil untuk menilai sama ada ikan Sturgeon Yangtze yang diselamatkan telah dilepaskan kembali ke Sungai Yangtze, tetapi berkata ikan itu dapat bertahan hidup di alam liar, kerana keadaan fizikalnya agak baik. Ia adalah contoh keberkesanan langkah pemuliharaan ikan itu untuk membiak kembali di Sungai Yangtze.”

Selepas penyelidik mengambil sampel ikan Sturgeon Yangtze, mereka telah melepaskannya semula ke Sungai Yangtze. Du Hao berkata, “Walaupun ikan sturgeon Yangtze telah diisytiharkan pupus di alam liar, berdasarkan kemunculan semula ikan itu, ia berkemungkinan besar boleh mencapai tahap dewasa dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang. Jika bilangannya bertambah, kemungkinan untuk kewujudan habitat pembiakan baru di bahagian tengah Sungai Yangtze yang membolehkan spesies itu kembali hidup.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI