25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasiBudak lelaki bertandang ke kedai elektronik setiap hari, pinjam tablet pameran untuk...

Budak lelaki bertandang ke kedai elektronik setiap hari, pinjam tablet pameran untuk buat kerja sekolah

Seorang pelajar berusia 10 tahun yang dikenali sebagai Guilherme Santiago berasal dari keluarga yang miskin di Recife, Brazil dan dia tidak mempunyai apa-apa gajet moden untuk membuat kerja sekolah seperti yang dikehendaki gurunya.

Oleh kerana di sekolahnya para pelajar memerlukan akses internet dan komputer, laptop ataupun tablet untuk membuat kerja sekolah, tetapi disebabkan keluarga Guilherme yang miskin, kanak-kanak itu tidak mempunyai kelengkapan sedemikian di rumah.

Guilherme yang merupakan salah seorang pelajar pintar di sekolah bagaimanapun tidak berputus asa dan berusaha untuk mendapatkan akses internet. Ternyata budak lelaki berusia 10 tahun ini sememangnya cerdas dan mempunyai idea yang bijak, tanpa memberi alasan untuk tidak menyiapkan kerja sekolah.

Setiap hari, Guilherme akan pergi ke sebuah kedai elektronik berhampiran dan menggunakan tablet yang dipamerkan di situ untuk menyiapkan kerja sekolahnya. Kehadiran Guilherme menggunakan tablet di situ memang disedari oleh para pekerja di kedai berkenaan.

Satu hari, ketika dia sedang asyik menyiapkan kerja sekolahnya, seorang pengunjung kedai telah merakam video aksinya yang gigih membuat kerja sekolah menggunakan tablet Samsung di kedai berkenaan.

Video itu kemudiannya dimuat naik di media sosial sebelum dikongsi di Twitter dan menjadi tular sehingga mencecah lebih 12 juta tontonan pada tahun 2019.

“Budak ini tiada akses internet, pergi ke pusat beli-belah dan gunakan tablet di sini untuk membuat kerja sekolahnya. Pujian kepada kakitangan kedai itu yang membenarkan dia menggunakannya selama mana yang dia perlukan,” ciapan di Twitter itu berbunyi.

Salah seorang pekerja kedai memberitahu pada mulanya Guilherme menggunakan telefon pintar untuk membuat kerja sekolahnya, namun kemudian mereka mempelawa Guilherme untuk menggunakan tablet yang dipamerkan demi keselesaannya.

Rata-rata netizen yang melihat video berkenaan memuji tindakan pekerja kedai elektronik berkenaan yang begitu prihatin dan baik hati kerana sudi menolong kanak-kanak ini.

Namun begitu, tidak kurang juga yang mengkritik pihak sekolah kerana gagal menyediakan komputer secukupnya untuk kegunaan pelajar melakukan tugasan.

Difahamkan Guilherme bersekolah di Sekolah Bandaraya Abilio Gomes yang mempunyai pelajar seramai 278 orang, namun sekolah itu hanya mempunyai 12 komputer jenis tablet untuk kegunaan para pelajar.

Kisah Guilherme yang menggunakan tablet Samsung ini menjadi tular sehingga mendapat perhatian pihak Samsung yang kemudian bermurah hati mendermakan dua buah tablet kepada Guilherme Santiago dengan segala urusan pembayaran dan insurans ditanggung oleh mereka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI