30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaInspirasiTerlanggar kereta orang, lelaki tertib tinggalkan nota mohon bayar lepas gaji dan...

Terlanggar kereta orang, lelaki tertib tinggalkan nota mohon bayar lepas gaji dan cara penyelesaian pemiliknya dapat pujian 

Seringkali apabila berlaku kemalangan yang menyebabkan kereta seseorang tercalar atau rosak, bukan ramai yang mahu bertanggungjawab mengaku melainkan terdapat beberapa saksi jujur ketika kejadian. Walau bagaimanapun, sebenarnya masih ada ramai individu yang bersikap jujur serta bertanggungjawab di atas perbuatan mereka sama ada dengan sengaja atau tidak.

Baru-baru ini, seorang pengguna Facebook dari Singapura bernama Tong Yee berkongsi kisah bagaimana seorang lelaki meninggalkan sekeping nota di cermin depan keretanya selepas melanggar kereta Tong Yee secara tak sengaja.

Menurut Tong Yee, selepas pulang dari sarapan pagi, dia ternampak sekeping nota kecil di cermin hadapan keretanya. Tambahnya, dia sedar seseorang telah melanggar keretanya dan meninggalkan nota tersebut. Oleh kerana terlalu sibuk, dia bertindak menghubungi pemandu tersebut pada keesokan harinya yang kemudian telah menyentuh hatinya.

Tong Yee / Facebook

“Semalam selepas mesyuarat waktu pagi dan sarapan, saya berjalan kembali ke kereta dan mendapati terdapat sekeping kertas kecil di cermin depan. Selepas sering trauma mendapat tiket saman, saya menyedari ia hanya satu nota yang menyatakan seseorang telah melanggar kereta saya. Saya pergi untuk memeriksa dan hatchback telah kemek dengan bumper sekitarnya sedikit lekuk. Saya hanya sempat menghubungi orang itu hari ini. Pertukaran mesej adalah di bawah. Tapi saya nak cakap juga..

Tong Yee / Facebook

Shamsul yang dikasihi, saya belum bertemu dengan anda lagi tetapi saya ingin mengatakan anda sangat memberi dorongan kepada saya. Saya agak tertekan baru-baru ini. Tetapi anda membawa satu kelegaan yang saya perlukan. Saya akan melakukan yang terbaik dalam memastikan anda mendapat penghormatan kerana integriti anda. Dan jika anda benar-benar warga asing yang bekerja di sini, maka diharap anda akan sentiasa diberkati. Ia adalah satu keistimewaan apabila anda bekerja bersama kami. Rasa kesyukuran untuk anda. Dan saya akan melakukan yang terbaik dalam memastikan masa anda bersama kami akan sentiasa dihormati.”

Jelas Tong Yee, dia berasa sangat gembira dan bersyukur apabila dapat bersembang dengan pemandu tersebut yang dikenali sebagai Shamsul. Tong Yee memberitahu lelaki itu seorang yang bertanggungjawab dan berterus terang. Ini kerana, dia mengaku tentang kesalahan yang dilakukan serta jujur memberitahu tentang pendapatan dan pekerjaannya.

Tong Yee / Facebook

Susulan insiden itu, Tong Yee telah memberi ruang dan masa buat Shamsul untuk membayar kos pembaikian tersebut. Di samping itu, dia turut mengajak Shamsul untuk makan malam.

“Bertemu dengan Shamsul pagi tadi untuk bersarapan. Nama penuhnya Shamsul Osman dan dia adalah warga Malaysia yang bekerja di Singapura. Dia kelihatan menyukai nama barunya Car Dude. Dia berkongsi tentang sikap yang telah diajar oleh bapanya dan benar-benar percaya ketika mengambil tanggungjawab. Dan perbuatan baik itu akan sentiasa kembali kepada kita semua. Kami makan Mee Rebus dan berbual. Saya berkongsi berita baik tiada kos pembaikan sama sekali yang diperlukan. Beberapa bengkel pembaikan telah menawarkan kerja pembaikan dan yang lain menawarkan untuk melakukannya secara percuma.

Tong Yee / Facebook

Ramai juga telah menawarkan untuk membayar untuknya. Dan ya, orang lain telah melangkah ke hadapan untuk menawarkan pembayaran kos kerosakan itu bagi pihaknya. Kami bercakap mengenainya dan bersetuju saya akan pergi ke bengkel baik pulih yang menawarkan pembaikan untuk semua kos, untuk turut menghormati mereka yang membuat kerja pembaikan kereta. Akan mengembalikan sebarang sumbangan yang ditawarkan setakat ini. Dan saya akan membayar kos pembaikan itu sendiri. Shamsul berterima kasih kepada rakyat Singapura yang menghulurkan bantuan. Shamsul telah menawarkan untuk membawa saya ke gerai nasi lemak bapanya apabila saya berada di Kuala Lumpur. Sangat gembira untuk berbuat demikian apabila saya melawat bapa mertua saya kelak.”

Dalam pertemuan mereka itu, Tong Yee memberitahu Shamsul yang dia tidak perlu membayar apa-apa kos. Sejak hantaran Tong Yee menjadi tular, ada beberapa orang yang mahu membantu membayarkan kos baik pulih keretanya dan tidak kurang juga bengkel yang menawarkan untuk membantu membaiki kerosakan kereta itu.

Tong Yee / Facebook

Semoga kisah dua sahabat baru Tong Yee dan Shamsul ini boleh dijadikan teladan, kerana kita sebenarnya boleh berbincang dengan baik apabila berlaku sesuatu insiden seperti dalam kes ini. 

Dan yang paling penting, semua orang perlu bertanggungjawab dan jujur atas segala tindakan diri sendiri sama ada ia disengajakan atau tidak, bagi tujuan untuk tidak merumitkan lagi keadaan dan memperoleh hati yang tenang.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI