29.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaGaya HidupAncam laluan air, sebab mengapa kangkung dianggap 'bahaya' dan diharamkan di Amerika...

Ancam laluan air, sebab mengapa kangkung dianggap ‘bahaya’ dan diharamkan di Amerika Syarikat

Tahukah anda tumbuhan kangkung yang biasa dijadikan sajian kegemaran ramai di Malaysia sebenarnya adalah tumbuhan haram di Amerika Syarikat? 

Pendedahan ini dibuat oleh salah seorang pencipta kandungan di TikTok dan berjaya menarik pelbagai reaksi kalangan warganet.

Melalui ciapan Mohamad Yusof bin Yahya di akaun Twitter miliknya, beliau memuat naik sebuah video daripada akaun TikTok dengan nama Agrotonomy yang menerangkan mengenai spesies tumbuhan kangkung yang ditanam olehnya.

Twitter

Dalam penerangan Agrotonomy, beliau menceritakan bagaimana tanaman ini telah dijadikan sajian utama di Asia terutamanya Indonesia, Malaysia dan Filipina. Tambah beliau lagi, walaupun tumbuhan ini popular di negara Asia, namun di Amerika Syarikat, tumbuhan ini adalah diharamkan dan menyalahi undang-undang.

Twitter

Memetik laporan AZCentral.com, tumbuhan yang turut dikenali sebagai bayam air ini mula diperkenalkan di Amerika Syarikat pada tahun 1970-an, menurut rekod Jabatan Pertanian Amerika Syarikat.

Namun, disebabkan oleh sifat-sifat agresif tumbuhan yang tumbuh empat inci sehari ini, ia telah diharamkan di Amerika Syarikat kerana didakwa mengancam laluan air dan spesies tumbuhan asli yang lain. 

Twitter

Disebabkan itu, Amerika Syarikat meletakkan kangkung dalam senarai tumbuhan berbahaya.

Robert Smook, jurucakap Jabatan Pertanian Arizona, mengesahkan pada zaman dahulu, pihak berkuasa negeri dan kerajaan persekutuan telah menjalankan pemeriksaan di mana-mana premis makanan yang meletakkan kangkung dalam menu. Pihak berkuasa akan bertindak merampas, menghapus dan memusnahkan tumbuhan ini.

Twitter

“Saya tidak tahu mengapa ada orang asal menanam tumbuhan itu pada mulanya,” kata Andrew Brischke, pakar pertanian dan sumber asli di Universiti Arizona.

“Ia boleh menjadi tumbuhan yang mengganggu. Walaupun ditanam belakang rumah, jika terlalu lama ia boleh mengambil alih seluruh laman anda dalam masa kurang beberapa tahun. Tumbuhan ini sangat sukar untuk dibuang,” jelas Andrew Brischke.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI