25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBisnes & EkonomiPanduan KWSP buat mereka yang bekerja di Malaysia demi keselesaan persaraan hari...

Panduan KWSP buat mereka yang bekerja di Malaysia demi keselesaan persaraan hari tua

Sebagai pekerja di Malaysia tidak kira tetap atau sambilan, anda pasti sudah biasa dengan slip gaji yang dikeluarkan oleh syarikat setiap bulan. Walaupun gaji jawatan yang dipohon dinyatakan sebanyak RM 3,000, gaji yang diterima setiap bulan adalah kurang daripada RM 3,000. Tengok slip gaji sudah nampak 11% daripada gaji mesti digunakan untuk caruman KWSP.

Pernahkah anda terfikir kenapa gaji mesti dibayar kepada KWSP? Apa itu KWSP? Apa yang KWSP lakukan kepada wang anda?

KWSPMalaysia/Twitter

Apa itu KWSP?

Nama penuh KWSP ialah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja yang ditubuhkan oleh Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja iaitu sebuah institusi kumpulan wang simpanan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Tugas utamanya adalah menguruskan Pelan Simpanan Wajib buat rakyat Malaysia.

Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Malaysia akan menjaga simpanan ahli, melaburkan wang, dan membayar dividen tetap setiap tahun untuk membantu ahli mendapat pencen atau persaraan hari tua yang lebih baik untuk bakal pesara menikmatinya selepas umur wajib persaraan.

Sehingga 14 Jun 2022, KWSP mengekalkan 14.88 juta akaun ahli, di mana hampir 7.6 juta adalah akaun aktif dengan deposit berterusan.

Menurut tinjauan oleh Sovereign Wealth Fund Institute, KWSP kini mempunyai jumlah aset di bawah pengurusan sebanyak AS$238.1 bilion (lebih RM1 trilion), menduduki tempat ke-19 dalam kalangan institusi dana pencen yang setara di dunia.

Asal usul KWSP

Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja pada asalnya ditubuhkan pada tahun 1951 untuk menggalakkan rakyat menyimpan sebahagian kecil daripada gaji mereka ke dalam tabung lembaga bagi membantu mereka membina dana persaraan.

Mengikut Seksyen 452, Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991, majikan wajib mendaftar dan mencarum pekerja mereka di bawah kumpulan wang simpanan pekerja dan membenarkan ahli mengeluarkan wang dalam keadaan tertentu atau pada umur persaraan.

Bagaimanakah gaji anda akan diperuntukkan kepada KWSP? Berapa peratus yang perlu anda mencarum?

Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja menghendaki setiap ahli dan majikan akan memasukkan syer pekerja dan syer majikan sebagai dana persaraan ke dalam akaun ahli pada setiap bulan.

Bagi ahli, 11% daripada gaji bulanan akan dimasukkan ke dalam akaun KWSP, dan majikan akan mencarum tambahan 13% ke dalam akaun pekerja; jika gaji pekerja melebihi RM5,000, majikan hanya perlu memberi subsidi kepada gaji pekerja iaitu 12%. Oleh itu, anda perlu memasukkan sekurang-kurangnya 23% daripada gaji bulanan anda ke dalam akaun KWSP.

Bagaimanapun, sejak dua tahun lalu kerana pandemik, bagi mengurangkan beban kos sara hidup rakyat, pakej pemulihan ekonomi kerajaan pada 2020 membolehkan ahli memilih sama ada mengekalkan kadar caruman 11% atau mengurangkan terus kepada 7% . Apabila aktiviti ekonomi bertambah baik, kerajaan mengumumkan dalam Bajet 2022, kadar caruman yang dikurangkan untuk ahli KWSP akan diubah kepada 9% untuk tempoh enam bulan hingga Jun tahun ini. 

Oleh itu, jika gaji anda tidak melebihi RM5,000 dan anda memilih untuk mengurangkan kadar caruman, bermakna simpanan anda dalam KWSP untuk 6 bulan pertama tahun ini akan berjumlah 22% daripada gaji semasa (9%), dipotong daripada gaji, 13% datang daripada caruman tambahan syer majikan. Tetapi jika anda tidak mengurangkan kadar caruman, ia menambah sehingga 24% daripada gaji.

Mulai Julai 2022, kadar caruman pekerja akan diselaraskan semula secara automatik kepada 11%.

Andaikan gaji anda RM4,000 dan kadar caruman 11%, maka gaji anda akan ditolak sebanyak RM440 dan dimasukkan ke dalam akaun KWSP. Majikan anda perlu memasukkan 13%, iaitu RM520, ke dalam akaun KWSP anda untuk anda, dan wang ini tidak dipotong daripada gaji anda, tetapi majikan perlu membayar dari syer majikan. Oleh itu, anda akan menerima sejumlah RM960 dalam akaun KWSP anda.

KWSPMalaysia/Twitter

Apakah pendapatan yang tertakluk kepada KWSP? Apakah pendapatan yang tidak perlu dibayar?

Pendapatan tertakluk kepada KWSP termasuk:

 • Gaji
 • Bonus
 • Elaun
 • Komisen
 • Gaji tertunggak
 • Cuti separuh hari ditukar kepada gaji
 • Cuti tahunan atau cuti sakit yang tidak digunakan ditukar kepada gaji
 • Cuti bersalin berbayar
 • Cuti belajar bergaji
 • Bayaran lain yang dibuat di bawah kontrak pekerjaan atau sebaliknya.

Pendapatan yang tidak tertakluk kepada KWSP termasuk:

 • Caj perkhidmatan
 • Gaji kerja lebih masa
 • Tip
 • Pencen
 • Manfaat pemberhentian atau diberhentikan
 • Sebarang elaun perjalanan
 • Apa-apa saraan atau bayaran lain yang mungkin dikecualikan oleh Kementerian Kewangan.

Adakah wang anda akan dimasukkan ke dalam dua akaun KWSP secara berasingan? Apa sebenarnya yang sedang berlaku?

Apabila syarikat membayar gaji anda setiap bulan, sebahagian daripada gaji anda akan dimasukkan ke dalam akaun KWSP anda. KWSP mempunyai sejumlah dua akaun simpanan dengan syarat faedah dan pengeluaran yang berbeza.

Akaun Pertama KWSP (Akaun 1)

70% daripada deposit bulanan akan dimasukkan ke dalam akaun pertama KWSP, yang digunakan terutamanya sebagai dana persaraan masa depan ahli, jadi lebih sukar untuk dikeluarkan.

Hanya apabila ahli berusia lebih 55 tahun, cacat fizikal atau mental, meninggalkan negara atau meninggal dunia, pengeluaran boleh dibuat melalui akaun pertama.

Selain itu, bagi membolehkan ahli mendapat pulangan yang lebih tinggi, KWSP juga membenarkan ahli melaburkan wang tersebut daripada akaun pertama.

Akaun Kedua KWSP (Akaun 2)

Baki 30% didepositkan ke dalam akaun kedua.

Syarat pengeluaran akaun ini agak longgar. Anda boleh menggunakan deposit dalam akaun kedua untuk membayar bayaran muka untuk membeli rumah, pinjaman, pelaburan, perbelanjaan pendidikan, perbelanjaan perubatan atau mengeluarkan deposit apabila anda mencapai usia 50 tahun.

Apakah faedah memasukkan wang ke dalam KWSP?

Selain dapat mengeluarkan sejumlah besar wang pencen selepas bersara, apakah faedah lain yang boleh anda perolehi daripada KWSP?

1. Cas semula simpanan akaun pertama KWSP: Anda boleh mengecas semula akaun KWSP pasangan atau ahli keluarga anda secara sukarela untuk menambah baki akaun mereka dan menikmati lebih banyak pendapatan daripada faedah.

2. Perlindungan selepas hilang upaya: Jika anda tidak dapat bekerja, anda boleh menggunakan wang simpanan daripada KWSP.

3. Pampasan Kematian: Lembaga KWSP akan bayaran khairat kematian RM2,500 kepada keluarga terdekat ahli.

4. Pengecualian Cukai: Deposit tahunan ke dalam KWSP boleh digunakan untuk memotong cukai peribadi sehingga RM2,500.

5. Nisbah pembayaran dividen yang stabil: Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja akan menggunakan deposit yang anda masukkan dengan majikan anda untuk pelaburan. Nisbah pembayaran dividen tahunan KWSP dikekalkan sekitar 6%, dan ia boleh dikekalkan pada tahap ini walaupun semasa pandemik. Faedah terus apung selepas dimasukkan ke dalam akaun KWSP. Sebaliknya, prestasi kadar faedah deposit tetap bank berisiko sifar semasa pandemik yang jatuh kepada 2% atau lebih rendah, yang secara semula jadi tidak setanding dengan kadar faedah 6% KWSP.

6. Pembayaran minimum yang dijamin sebanyak 2.5%: Menurut Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991, pembayaran minimum KWSP mesti dikekalkan pada 2.5% setahun, dan ia tidak akan jatuh di bawah paras ini.

7. Dipercayai dan berisiko rendah: Sebagai sebuah institusi pelaburan yang matang, prestasi pelaburan KWSP sentiasa boleh dipercayai, dan kadar faedah tahunan boleh dikekalkan untuk jangka masa yang lama, bermakna di bawah pulangan kadar faedah yang begitu baik, pelaburan anda dengan risikonya adalah agak rendah.

Terdapat kepelbagaian kebaikan menyimpan dalam KWSP, adakah tiada keburukan? Sebenarnya, keburukan KWSP ialah kecairan yang rendah, dan deposit KWSP tidak boleh digunakan sesuka hati. Jika anda belum mencapai umur bersara, atau jika anda tidak memenuhi syarat pengeluaran tertentu, anda tidak akan dapat mengeluarkan dana daripada akaun anda. Itu sahaja.

Gambar Hiasan / Pixabay

Adakah dividen tahunan KWSP sentiasa kekal 6%?

KWSP akan melaburkan deposit dalam akaun ahli dan mengembalikan pulangan kepada ahli dalam bentuk dividen.

Oleh itu, orang ramai amat bimbang tentang nisbah pembayaran dividen KWSP; dari tahun 2000 hingga sekarang, nisbah pembayaran dividen KWSP adalah antara 4.25% dan 6.9%, dan kebanyakan masa nisbah pembayaran dividen adalah antara 5% dan 6%.

Perlu diingat bahawa akaun simpanan shariah adalah skim simpanan yang diurus dan dilaburkan oleh KWSP mengikut prinsip Islam yang patuh shariah, tetapi ia tidak terhad kepada orang Islam. Ahli bukan Islam juga boleh memilih mendaftar dalam akaun simpanan shariah berbanding simpanan konvensional.

KWSP bayar dividen, bagaimana kiraan dan berapa faedah yang anda akan terima?

Faedah KWSP dikira setiap hari; katakan anda telah mendepositkan RM100,000 dalam akaun KWSP anda (akaun pertama dan akaun kedua masing-masing mempunyai RM70,000 dan 30,000), dan anda telah mendepositkan sejumlah RM1,000 deposit bulanan (nisbah 7:3 yang sama ke dalam dua akaun ) dan kadar pembayaran KWSP ialah 5%.

Berikut ialah formula untuk mengira jumlah faedah yang sebenarnya anda terima:

Pengiraan sebulan

Akaun pertama: {(jumlah baki dalam akaun X bilangan hari dalam bulan) + (jumlah bayaran bulanan X 1 hari) X faedah} / 365 hari

Akaun kedua: {(jumlah baki dalam akaun X bilangan hari dalam bulan) + (jumlah bayaran bulanan X 1 hari) X faedah} / 365 hari

Anda boleh mengira faedah yang boleh diperolehi setiap bulan mengikut formula di atas:

Pengiraan faedah Januari

Akaun pertama: {(70000 X 31) + (700 X 1) X 5% } / 365

Akaun Kedua: {(30000 X 31) + (300 X 1) X 5% } / 365

Pengiraan faedah untuk bulan Februari

Akaun pertama: {(70000 X 28) + (700 X 1) X 5% } / 365

Akaun Kedua: {(30000 X 28) + (300 X 1) X 5% } / 365

Selepas itu, anda hanya perlu menggunakan algoritma ini untuk terus mengira sehingga Disember, dan menjumlahkan 12 bulan yang dikira oleh kedua-dua akaun untuk mendapatkan faedah tahunan.

Secara amnya, KWSP mengumumkan kadar faedah tahunan untuk tahun sebelumnya sekitar bulan Februari dan membayar dividen tidak lama selepas itu.

KWSP

Anda bekerja sendiri, bolehkah menyimpan KWSP?

Mereka yang bekerja sendiri atau tiada pendapatan tetap boleh membuat simpanan sukarela untuk persediaan persaraan melalui Skim Insentif Persaraan (i-Saraan) KWSP.

Pada masa yang sama, sebagai galakan, kerajaan juga akan menyumbang wang tambahan bagi mereka yang memilih pelan i-Saraan; iaitu selepas anda memasukkan deposit, kerajaan akan menambah 15% tambahan ke dalam akaun i-Saraan anda, tetapi tambahan setahun dengan jumlah keseluruhan tidak melebihi RM250.

Selain itu, skim deposit sukarela ini tidak tersedia untuk ahli yang mempunyai akaun konvensional atau Shariah sedia ada dan hanya boleh digunakan oleh ahli di bawah umur 60 tahun.

Kemudian, ahli yang memilih pelan ini boleh membuat deposit menggunakan pelbagai kaedah, termasuk pemindahan dalam talian, pembayaran tunai atau cek di kaunter bank dan kiosk, atau pembayaran terus di kaunter pejabat KWSP.

Soalan lazim tentang KWSP

 • Apakah yang berlaku jika majikan saya membayar KWSP lewat?

Majikan diwajibkan membayar caruman KWSP untuk pekerja mereka pada 15hb bulan berikutnya (selepas gaji).

Jika majikan membayar lewat, penalti akan dikenakan; penalti dikira berdasarkan faedah tahunan ke atas akaun deposit konvensional atau Shariah (yang mana lebih rendah) untuk tahun itu, ditambah 1%. Manakala denda minimum yang dikenakan ialah RM10.

Jika masih gagal membayar, majikan boleh didakwa dengan hukuman penjara atau denda atau kedua-duanya sekali.

 • Bagaimanakah cara saya menyemak sama ada majikan telah membuat caruman dan sama ada KWSP telah mendepositkan dividen ke dalam akaun?

Anda boleh mendapatkan penyata melalui i-Akaun, Kiosk KWSP atau mana-mana kaunter KWSP di seluruh negara untuk mengesahkan sama ada akaun tersebut telah dikreditkan.

Pada masa yang sama, anda juga boleh memuat turun aplikasi i-Akaun dari telefon pintar untuk menyemak akaun anda.

 • Bolehkah akaun pertama KWSP digunakan untuk pelaburan?

Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan (KWSP-MIS) membenarkan ahli, selepas memenuhi deposit minimum dalam akaun pertama, menggunakan sehingga 30% daripada baki untuk melabur dalam dana amanah yang diluluskan oleh agensi pengurusan dana yang berkaitan. Selain itu, jumlah deposit asas dalam akaun mengikut umur juga berbeza. 

 • Perlukah mengeluarkan pengeluaran khas RM10,000 yang diluluskan oleh kerajaan?

Bagi mereka yang benar-benar dilanda keperitan hidup ketika pandemik dan kehidupan menjadi sukar, mereka harus menggunakan tabung kecemasan ini hanya ketika berlaku kecemasan.

Jadi, jangan sewenang-wenangnya mengeluarkan wang ini, lagipun, tujuannya bagi mewujudkan dana persaraan yang baik untuk keselesaan hidup anda di masa hadapan.

 • Bolehkah pekerja asing memilih untuk tidak menyimpan dalam KWSP?

Kerajaan menetapkan pekerja asing yang bekerja di Malaysia mesti mencarum KWSP dan majikan wajib mendaftarkan mereka bagi mengelak situasi tragis kekurangan wang ketika usia tua.

Gambar Hiasan / Pixabay

Ringkasan

Sebagai sebuah institusi kumpulan wang simpanan pekerja, sudah pasti ia merupakan pelaburan yang menguntungkan dan kos yang efektif dari segi kadar pulangan buat rakyat. Juga sebagai keperluan simpanan masa hadapan demi mengurangkan risiko yang mungkin mereka hadapi ketika hari tua kelak.

Bagi ahli yang sebelum ini membuat pengeluaran kerana kesempitan hidup, selepas keluar dari kesusahan, perkara paling penting kini ialah membina semula simpanan dalam KWSP, seperti memanfaatkan beberapa pelan mencarum secara sukarela, seperti simpanan tambah nilai, simpanan sendiri i-Saraan dan i-Suri.

Jika masih kurang faham mengenai KWSP, anda boleh layari kwsp.gov.my untuk maklumat lanjut.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI