26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGlobalLubang benam misteri di Chile cukup besar mampu menelan keseluruhan Arc de...

Lubang benam misteri di Chile cukup besar mampu menelan keseluruhan Arc de Triomphe Perancis

Lubang benam misteri yang tidak diketahui asal usulnya telah ditemui pada 30 Julai lalu di kawasan perlombongan di utara Chile. Diameternya telah meningkat dua kali ganda sejak itu mendorong pihak berkuasa mengeluarkan arahan untuk menghentikan aktiviti perlombongan di lombong tembaga berhampiran untuk siasatan lanjut.

Pada mulanya, lubang benam besar berhampiran bandar Tierra Amarilla di Chile, diukur sepanjang kira-kira 25 meter (82 kaki), dengan air kelihatan di bahagian bawah. Kini, diameter lubang benam telah terbentang hingga 50 meter (kira-kira 160 kaki) lebar, cukup besar untuk menelan seluruh Arc de Triomphe di Perancis.

Kedalamannya juga memanjang hingga 200 meter (656 kaki). Ketinggian ini membolehkan Space Needle, yang disiapkan di Seattle pada tahun 1962, diletakkan dengan mudah ke dalam lubang benam, dan boleh disusun enam patung Christ the Redeemer dari Brazil, dengan kepala ke kepala, dan lengan gergasi dihulurkan.

Gambar oleh JOHAN GODOY/AFP /Getty Images.

Perkhidmatan Geologi dan Perlombongan Negara berkata pada 6 Ogos lalu mereka telah menyiasat lombong Alcaparrosa, yang dikendalikan oleh Lundin Mining dari Kanada, berhampiran lubang benam itu. Lombong itu terletak kira-kira 665 kilometer (413 batu) di utara Santiago, ibu negara Chile.

Jabatan Geologi dan Perlombongan mendedahkan selain telah mengarahkan semua kerja perlombongan dihentikan, mereka juga dalam proses melancarkan “prosedur sekatan”. Tetapi agensi itu tidak memberikan butiran mengenai sekatan itu.

Syarikat Lundin Mining tidak segera menjawab permintaan untuk memberi komen. Syarikat itu berkata lubang benam terbabit tidak menjejaskan pekerja atau ahli komuniti dan pihak mereka sedang berusaha untuk menentukan puncanya.

Lundin Mining memiliki 80 peratus lombong itu, dengan selebihnya dipegang oleh Sumitomo Metal Mining Co Ltd dan Sumitomo Corporation dari Jepun.

Gambar oleh JOHAN GODOY/Reuters /Getty Images.

Kementerian Geologi dan Perlombongan Chile berkata mereka telah memasang pam air di lombong itu dan akan menyiasat lubang bawah tanah lombong berkenaan untuk melihat sama ada eksploitasi berlebihan telah berlaku.

Pegawai tempatan berkata mereka bimbang bahagian bawah tanah lombong Alcaparrosa mungkin telah menembusi, atau membanjiri lombong dan menjejaskan kestabilan tanah di sekitarnya. Seluruh lombong Alcaparrosa boleh tenggelam di bawah tanah. 

Datuk Bandar Tierra Amarilla Cristobal Zuniga melahirkan kebimbangan itu sambil memberitahu kepada media tempatan bahawa kejadian itu adalah “sesuatu yang luar biasa”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI