30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaGlobalPKC bangunkan ‘Kit Penyeksaan’ dan tubuh agensi baru bagi tujuan penganiayaan Falun...

PKC bangunkan ‘Kit Penyeksaan’ dan tubuh agensi baru bagi tujuan penganiayaan Falun Gong

Sungguhpun kekejaman dalam kempen penganiayaan ke atas Falun Gong telah didedahkan secara beransur-ansur kepada dunia luar selama bertahun-tahun berdasarkan testimoni mangsa-mangsa, laporan baru-baru ini mendedahkan rejim telah membangunkan ‘kit’ untuk ‘kakitangan terlatih’ yang digunakan secara khusus kepada pengamal Falun Gong.

Jiang Yongqin, telah dipenjarakan beberapa kali oleh rejim sejak 2009 kerana kepercayaan pengamal wanita ini kepada Falun Gong, amalan meditasi dan kultivasi berasaskan budaya Cina kuno. Rejim Komunis, di bawah Jiang Zemin, mula menganiaya Falun Gong pada tahun 1999. Selama bertahun-tahun, kempen itu telah menyebabkan ramai pengamal ditahan dan dipenjarakan sehingga menyebabkan banyak kematian, juga mencetuskan industri pengambilan organ secara sistematik daripada pengamal Falun Gong yang dipenjarakan.

Minghui.org, sebuah laman web yang berpangkalan di Amerika Syarikat yang mendokumentasikan penganiayaan Parti Komunis China (PKC) terhadap Falun Gong, memberikan butiran tentang apa yang Jiang Yongqin lalui baru-baru ini.

Gambar oleh Stephen Shaver/AFP/Getty Images

Menurut laporan itu, penculikan terbaru Jiang Yongqin berlaku pada 12 Jun.

Sumber dalaman mendedahkan Jiang telah dipindahkan ke lokasi rahsia antara 7 dan 8 Julai untuk sesi soal siasat. “Pakar terlatih” dan pembantunya menggunakan kit penyeksaan untuk menderanya secara seksual sehingga dia rebah sepenuhnya.

Pakar itu memberitahu Jiang, mereka akan meninggalkan kit itu di dalam bilik soal siasat hanya untuk dia melihatnya sehingga maklumat diberikan kepada mereka seperti yang diinginkan.

“Terdapat sekatan tertentu untuk menggunakan kit; tetapi, apabila ia berkaitan dengan Falun Gong, kami boleh menggunakannya pada bila-bila masa yang kami suka,” katanya.

Pelakunya: Polis Wilayah Jilin

Jiang adalah seorang guru di Pusat Pembelajaran Eksperimental untuk Asas Mekanikal di Universiti Sains dan Teknologi Zhejiang apabila dia buat pertama kali telah diculik oleh polis pada 26 September 2009. Pada Februari 2010, Jiang dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dan dihantar ke Penjara Wanita Zhejiang, meninggalkan anak perempuannya yang ketika itu berusia 4 tahun dan orang tuanya yang uzur tanpa ada sesiapa yang menjaga mereka.

Sejak penganiayaan yang bermula pada tahun 1999, polis sering mengganggu Jiang dan keluarga serta mengganggu pekerjaannya.

Pada 12 Jun, polis tempatan menculik Jiang dan keluarganya, termasuk anak perempuannya yang berusia 8 tahun, dari kediaman mereka di Jilin. Polis turut menggeledah rumahnya dan merampas komputer serta telefon bimbitnya.

Ahli keluarganya kemudian dibebaskan, tetapi Jiang kekal dalam tahanan di lokasi yang tidak diketahui.

Sumber dalaman memberitahu wartawan Minghui.org di Jilin, Kementerian Keselamatan Awam terlibat dalam penculikan ini atas sebab yang tidak diketahui.

Buat pertama kalinya, agensi rahsia itu dinamakan: Pejabat Tatatertib Khas (SDO) di bawah jabatan keselamatan awam wilayah Jilin.

Soal siasat penyumbaleweng

Menurut sumber dalaman, ‘pakar kit’ itu dan pembantunya adalah kedua-duanya dari SDO. Bersama dua lagi anggota polis keselamatan negara wilayah Jilin bernama Tang dan Lu, empat lelaki itu memulakan ‘pekerjaan’ mereka terhadap Jiang.

Di dalam kit itu terdapat pencungkil gigi, instrumen kecil, dadah, wayar, afrodisiak dan barangan lain.

Empat lelaki itu mula-mula menyembur minyak sawi ke dalam lubang hidung Jiang, menambah rokok yang dinyalakan, dan kemudian meninggalkan puntung rokok dari dalam lubang hidungnya. Jiang kemudiannya terbatuk-batuk yang keluar melalui mulutnya, tambah sumber itu lagi.

Memandangkan Jiang tidak akan memberikan maklumat yang mereka inginkan, pakar itu mengarahkan lelaki lain untuk menyerangnya secara seksual menggunakan item dari kit. Apabila mereka mendapati dia sedang haid, pakar itu mendakwa item itu akan berfungsi dengan lebih baik.

Keseluruhan proses itu mengambil masa hampir dua jam sehingga Jiang rebah dan mengalah. Dia memberikan mereka kod laluan komputernya.

Gambar ilustrasi oleh Minghui.org

Protokol sistematik untuk penganiayaan: Penganalisis

Penganalisis China Heng He berkata soal siasat dalam bentuk penyeksaan adalah perkara biasa di dalam penjara China; namun, ia biasanya dikendalikan oleh kakitangan penjara atau banduan lain.

Kes ini menonjol kerana fakta yang mengatakan pakar yang dipanggil itu dihantar dari peringkat yang lebih tinggi dan menggunakan kit dengan protokol yang mengandungi dadah untuk soal siasat.

Katanya, jenis penganiayaan seksual ini jauh berbeza berbanding masa lalu.

Heng menjelaskan soal siasat penyeksaan telah menjadi alat sistemik di bawah Parti Komunis China (PKC) yang memerintah. Sebagai contoh, kerusi besi dan belantan elektrik dikenali sebagai alat penyeksaan PKC dalam masyarakat antarabangsa.

Penggunaan dadah dan serangan seksual sebagai senjata PKC adalah terlalu biasa, kata Heng.

Beliau menjelaskan PKC sentiasa terlibat dalam meneroka kaedah penyeksaan yang jarang berlaku di negara lain. Beliau percaya apa yang dipanggil pakar itu sebenarnya adalah seorang yang pakar dalam mencari cara untuk menyeksa tahanan secara melampau, tanpa membunuh mereka, untuk mendapatkan maklumat yang dikehendaki oleh pihak berkuasa.

Gambar oleh Chien-min Chung/AP

Peraturan ditetapkan tanpa undang-undang

Berkenaan penggunaan tanpa had kit itu ke atas pengamal Falun Gong, Heng berkata dakwaan serupa telah dilaporkan secara meluas sejak rejim memulakan penganiayaan pada 1999.

Katanya sistem kehakiman PKC telah menganggap pengamal Falun Gong sebagai kes luar biasa di mana semua peraturan adalah mungkin tidak sah jika kes berkaitan dengan Falun Gong.

“Oleh kerana ia merupakan kempen penganiayaan politik sejak awal lagi, ia tidak terikat dengan undang-undang,” katanya.

Heng menggunakan Pejabat 610 sebagai contoh. Ia adalah sebuah badan “tambahan undang-undang” yang ditubuhkan pada Jun 1999 untuk menyasarkan pengamal Falun Gong secara spesifik.

“Ini sudah cukup untuk membuktikan dalam proses penganiayaan Falun Gong, PKC tidak perlu bercakap mengenai undang-undang,” kata Heng.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI