31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaInspirasiBayi empat bulan terima ijazah, wakili ibunya yang telah meninggal dunia

Bayi empat bulan terima ijazah, wakili ibunya yang telah meninggal dunia

Kisah pilu yang biasa kita dengar ialah ibu atau ayah akan mengambil ijazah, mewakili anaknya yang telah meninggal dunia sebelum majlis graduasi. Tetapi kali ini, kisah pilunya ialah seorang anak mewakili arwah ibunya untuk mengambil ijazah ibunya. Namun yang membuatkan orang ramai tidak dapat menahan sebak dan menitiskan air mata ialah anak itu baru berusia empat bulan. Bagaimana perkara ini terjadi?

Kimberly, bayi berusia empat bulan hadir dalam majlis konvokesyen Universiti Andi Djemma, Kota Palopo, Sulawesi Selatan untuk mewakili arwah ibunya, Citra Fadhila Arsyad, graduan bidang Pengurusan.

Suasana majlis menjadi pilu apabila melihat bayi kecil yang lengkap berjubah konvokesyen itu naik ke pentas untuk menerima segulung ijazah milik arwah ibunya.

Kimberly yang didukung oleh neneknya, ibu kandung kepada Citra turut ditemani oleh nenek sebelah bapanya. Difahamkan, bapa Kimberly sepatutnya hadir sama dalam majlis konvokesyen tersebut namun tidak dapat berbuat demikian kerana sedang menjalani hukuman penjara kerana terlibat dengan kes pelanggaran pengguna jalan raya.

Menurut Nurjannah, Ketua Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan universiti itu kepada detikSulsel pada Selasa lalu, orang ramai termasuklah Ketua Senat, Canselor dan Dekan Fakulti yang hadir dalam majlis graduasi itu menangis melihat kedatangan Kimberly yang mewakili arwah Citra.

Kata Nurjannah lagi, Citra sendiri baru mengetahui dirinya mengandung ketika usia kandungannya telah pun mencecah tujuh bulan. Disebabkan mengalami keracunan ketika kehamilan, dia melahirkan anaknya secara pramatang. Namun, umurnya tidak panjang. Citra meninggal dunia ketika melahirkan anaknya itu.

Katanya, mereka berharap Kimberly adalah pilihan Allah yang diberi ujian saat masih tidak faham apa-apa. Mereka juga berharap agar Kimberly menjadi anak yang soleh, berguna, dapat meneruskan impian ibu dan membanggakan ibu bapanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI