30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya HidupParuh penyepit burung undan gagal 'menelan' capybara, sebaliknya bertenang sahaja dia menikmati...

Paruh penyepit burung undan gagal ‘menelan’ capybara, sebaliknya bertenang sahaja dia menikmati ‘urutan seluruh badan’

Zoo Ichihara Elephant Kingdom di Prefektur Chiba, Jepun mempunyai kumpulan haiwan bintang yang popular iaitu capybara, spesies tikus terbesar di dunia. 

Penampilan capybara yang bulat montel dengan personalitinya yang lembut telah menarik ramai pengunjung zoo untuk menyaksikan sendiri haiwan yang comel ini. 

Salah satu interaksi capybara dalam kehidupan seharian mereka dengan seekor burung undan putih telah mencetuskan perbincangan hangat dan menghiburkan hati kalangan netizen di Jepun.

Twitter

Seorang pengunjung memuat naik video gelagat dua haiwan ini di Twitter pada tahun 2020. Burung undan putih itu tinggal dalam taman yang sama dengan keluarga capybara dan beberapa ekor angsa. 

Keletah mereka diperhatikan amat melucukan apabila undan itu membuka paruhnya yang panjang berkantung dan bermati-matian untuk menangkap capybara kecil. 

Twitter

Beberapa ekor capybara kecil berjaya mengelak, dan undan cuba mengacah capybara kecil yang paling dekat dengannya.

Apabila dia disepit dari kepala ke ekor, kemudian ke leher, capybara kecil itu menjeling dan menunjukkan ekspresi keseronokan, seolah-olah sedang menikmati urutan percuma.

Twitter

Tetapi rakaman video itu seperti menunjukkan burung undan cuba memakan capybara, yang dia tidak tahu dari mana mahu bermula.

Twitter

Video itu telah meraih hampir 300,000 tontonan dengan pelbagai komen netizen. Oleh kerana pada masa video ini dirakam adalah tahun tikus dan capybara adalah spesies tikus, maka burung undan membantu watak utama iaitu si tikus dengan urutan? 

Kelihatan seperti dia mahu memakan dan menelannya, tetapi saiz capybara itu terlalu besar tidaklah seperti ikan.

Twitter

Zoo Ichihara Elephant Kingdom merupakan zoo terbesar dengan pengumpulan spesies gajah di Jepun, menempatkan pemeliharaan 12 ekor gajah, serta turut menawarkan pelbagai aktiviti untuk berinteraksi dengan gajah. 

Selain capybara dan burung undan ini, terdapat kira-kira 80 spesies haiwan herbivor seperti anak kucing Himalaya dan memerang di zoo itu, yang menjalani pengubahsuaian meluas pada tahun sebelumnya dan dibuka semula pada musim bunga 2021.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI