26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGlobalHampir semua air hujan di Bumi tidak selamat untuk diminum kerana terdapat...

Hampir semua air hujan di Bumi tidak selamat untuk diminum kerana terdapat ‘bahan kimia kekal selamanya’- Kajian

Air hujan dengan hampir kesemuanya di mana-mana dalam Bumi mempunyai tahap ‘bahan kimia kekal selama-lamanya’ yang tidak selamat untuk diminum, menurut penyelidikan terbaharu.

Bahan per-and poly-fluoroalkyl (PFAS) adalah keluarga besar bahan kimia buatan manusia yang tidak berlaku di alam semula jadi. Ia dikenali sebagai ‘bahan kimia kekal selama-lamanya’ kerana ia tidak terurai di alam sekitar.

Mereka mempunyai ciri-ciri tidak melekat atau penolak kotoran jadi boleh didapati dalam barangan isi rumah seperti pembungkusan makanan, barangan elektronik, kosmetik dan alatan memasak.

Gambar Hiasan / Pixabay

Tetapi kini penyelidik di Universiti Stockholm telah menemui bahan ini dalam air hujan di kebanyakan lokasi dalam planet ini yang termasuk di Antartika. Tiada ruang selamat untuk melarikan diri daripada mereka.

Air hujan di mana-mana adalah tidak selamat untuk diminum

Tahap garis panduan selamat untuk beberapa bahan kimia kekal selama-lamanya ini telah menurun secara mendadak sejak dua dekad lalu disebabkan oleh pandangan baharu tentang ketoksikannya.

“Terdapat penurunan yang menakjubkan dalam nilai garis panduan untuk PFAS dalam air minuman sejak 20 tahun yang lalu,” kata Ian Cousins, pengarang utama kajian dan profesor di Jabatan Sains Alam Sekitar, Universiti Stockholm.

Gambar Hiasan / Pexels

Untuk satu bahan yang terkenal, “perfluorooctanoic acid (PFOA) penyebab kanser”, nilai garis panduan air telah menurun sebanyak 37.5 juta kali di Amerika Syarikat.

“Berdasarkan garis panduan terkini Amerika Syarikat untuk PFOA dalam air minuman, air hujan di mana-mana akan dinilai adalah tidak selamat untuk diminum,” jelasnya dalam kajian itu.

“Walaupun dalam dunia perindustrian kita tidak selalu meminum air hujan, ramai orang di seluruh dunia menjangkakan ia selamat untuk diminum dan ia membekalkan banyak sumber air minuman kepada kita,” tambah Ian Cousins.

Apakah risiko ‘bahan kimia kekal selamanya’ terhadap kesihatan kita?

Risiko kesihatan terdedah kepada bahan ini telah dikaji secara meluas. Para saintis mengatakan bahan kimia ini boleh dikaitkan dengan masalah kesuburan, peningkatan risiko kanser dan kelewatan perkembangan kanak-kanak.

Tetapi yang lain mengatakan tiada sebab dan akibat boleh dibuktikan antara kaitan bahan kimia ini dan tahap kesihatan yang buruk.

Gambar Hiasan / Pixabay

Namun begitu, hasil daripada penyelidikan baharu ini, ada yang menyeru agar sekatan yang lebih ketat terhadap PFAS.

“Tidak mungkin sebilangan kecil mendapat manfaat dari segi ekonomi sambil mencemarkan air minuman untuk berjuta-juta orang lain, dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius,” kata Dr Jane Muncke, pengarah urusan Yayasan Pembungkusan Makanan di Zurich yang tidak terlibat dalam kajian itu.

“Jumlah besar yang diperlukan untuk mengurangkan PFAS dalam air minuman ke tahap yang selamat, berdasarkan pemahaman saintifik semasa, perlu dibayar oleh industri yang menghasilkan dan menggunakan bahan kimia toksik ini,” tegas Dr Muncke.

Masa untuk bertindak sekarang, katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI