32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaInspirasiBantu ibu niaga pulut panggang dan nasi lemak sejak usia 10 tahun,...

Bantu ibu niaga pulut panggang dan nasi lemak sejak usia 10 tahun, remaja ini cari rezeki demi ringankan beban keluarga

Sebelum ini kira-kira 6 tahun yang lalu pernah tular kisah seorang kanak-kanak berusia 10 tahun bernama Ilham yang mengambil keputusan membantu ibunya berniaga kerana tidak sanggup melihat ibunya bersendirian mencari rezeki untuk menyara keluarga.

Kisah adik Ilham baru-baru ini mula tular semula apabila YouTuber popular yang sering membantu peniaga kecil, FS Channel telah menemui semula adik Ilham yang kini berusia 16 tahun.

Facebook

Remaja berkenaan masih berniaga pulut panggang dan nasi lemak di tempat yang sama di stesen Rapid KL Light Rail Transit (LRT) Setiawangsa.

“Hampir 6 tahun berniaga membantu ibunya sebab dia kasihan lihat ibunya bersusah payah berniaga untuk bayar rumah sewa dan bil,” jelas FS Channel mengenai adik Ilham.

Facebook

Adik Ilham berkata dalam video berkenaan, ibunya memasak pulut panggang dengan teliti dan terbaik demi menjaga kualiti rasa dan tekstur kuih berkenaan selain meletak harga yang murah.

“Pulut panggang hanya RM1, rasa dia padat dan sangat sedap. Ibu masak inti pulut panggang sampai 4 hingga 6 jam,” kata adik Ilham.

Facebook

Adik Ilham turut menzahirkan rasa syukur kerana sepanjang hampir 6 tahun dia berniaga, masyarakat sekeliling sentiasa menyokongnya mencari rezeki di stesen LRT itu.

“Adik Ilham ucap terima kasih kepada cikgu-cikgu di sekolahnya yang kerap bantu meringankan beban keluarganya apabila membeli kuih dan nasi lemak dengan jumlah yang banyak,” jelas FS Channel.

FS Channel telah membeli semua jualan adik Ilham pada hari itu dan turut memberi sumbangan sebanyak RM700 kepada keluarga adik Ilham bagi pihak pelanggan dan penonton saluran itu.

Facebook

“Saya tak pernah pegang duit banyak ni bang,” kata adik Ilham tidak dapat menahan sebak dan terus mengesat air matanya.

Sesiapa yang selalu menggunakan perkhidmatan LRT Setiawangsa boleh datang menyokong perniagaan adik Ilham dengan membeli makanan jualannya sama ada pulut panggang atau nasi lemak yang bermula pada waktu petang.

Waktu perniagaannya bermula 4.30 petang sehingga habis jualan, manakala Sabtu dan Ahad tidak berniaga.

Facebook

Sementara itu menurut BuzzKini, mereka telah menemui abang sulung adik Ilham, Firdaus Muhd Fazil yang kini berusia 20 tahun. 

Menurutnya, dia terpaksa berhenti sekolah semasa Tingkatan Lima dan tidak mengambil SPM kerana terpaksa membantu ibu dan menjaga tiga adiknya.

Katanya, ibunya akan memasak di rumah dan Firdaus akan membantunya, yang termasuk menguruskan adik-beradik yang lain.

Facebook

Firdaus menjelaskan adik-adiknya tetap akan ke sekolah dan hanya membantu ibu mereka berniaga selepas tamat waktu persekolahan.

Tambah Firdaus, ibunya Rita Hasri bukan warganegara Malaysia tetapi berasal dari Medan, Indonesia. Mereka sekeluarga tinggal di sebuah rumah sewa 1 bilik di Keramat dengan sewa RM400 sebulan. Hasil pendapatan bulanan daripada perniagaan itu hanya sekitar RM1,500 untuk menampung keperluan keluarga 5 beranak ini.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI