25.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupPenghantar makanan jumpa ‘auntie’ tidak ingat jalan balik rumah, baik hati hantar...

Penghantar makanan jumpa ‘auntie’ tidak ingat jalan balik rumah, baik hati hantar ke balai polis dan tunggu sampai keluarganya datang

Menjadi penghantar makanan bukan sekadar menghantar makanan, kerana kadangkala pekerjaan mereka disusuli dengan pelbagai cabaran.

Seorang penghantar makanan yang dikenali Khuzaimie @khuzaimie_lemat1.0 baru-baru ini berkongsi pengalamannya di TikTok apabila pada satu pagi, dia telah terserempak dengan seorang warga emas berbangsa Cina yang meminta pertolongannya untuk menghantarnya ke rumah.

Warga emas wanita yang dipanggil ‘auntie’ itu telah menahan Khuzaimie semasa dia sedang bekerja menghantar makanan di kawasan perumahan di Puchong, Selangor.

Facebook

Apa yang menjadi cabaran buat Khuzaimie ialah ‘auntie’ itu langsung tidak ingat alamat rumahnya dan dia dalam keadaan bingung yang membuatkan pemuda ini menggeleng-geleng kepala.

Dalam video itu, Khuzaimie berkata, “Dia ingat nombor rumah dia 9 je, saya dah pening dah ni, kawasan sini besar!”

Tetapi Khuzaimie yang bimbang akan keselamatan ‘auntie’ ini, tetap terus berusaha mencari rumahnya di sekitar kawasan tersebut, tetapi menemui jalan buntu.

Facebook

Akhirnya, pemuda ini terpaksa membuat keputusan untuk menghantarnya ke balai polis berdekatan bagi tindakan selanjutnya.

Syukurlah selepas dibawa ke balai polis, pihak polis telah berjaya mengesan keluarga warga emas tersebut dan menghubungi mereka untuk mengambilnya pulang ke rumah.

Tetapi, apa yang mengharukan ialah Khuzaimie amat baik hati apabila terus menunggu ‘auntie’ nya itu sehingga anaknya datang menjemputnya pulang.

Facebook

Sebelum menyerahkan ‘auntie’ kepada anaknya, Khuzaimie sempat berpesan kepada warga emas itu supaya jangan keluar rumah lagi dan sentiasa berhati-hati.

Keluarga ‘auntie’ itu tidak putus-putus mengucapkan terima kasih kepada Khuzaimie kerana sanggup mengenepikan masa berharganya menghantar makanan demi membantu ibu mereka supaya dia dapat pulang ke rumah.

Terharu dengan sikap prihatin dan kebaikan hati Khuzaimie kerana dia benar-benar bimbangkan warga emas itu dan menjaga kebajikannya sampai urusan selesai, macam dia melayan ibu sendiri.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI