26.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaBerita UtamaKajian semula setara mendapati cacar monyet menular secara seksual oleh lelaki

Kajian semula setara mendapati cacar monyet menular secara seksual oleh lelaki

Kajian semula setara yang pertama mengenai jangkitan cacar monyet mendapati bahawa virus itu disebarkan melalui aktiviti seksual lelaki homoseksual dan biseksual di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia.

Pada Khamis, Jurnal Perubatan England Baru menerbitkan satu kajian yang menunjukkan jangkitan cacar monyet di 16 buah negara antara April dan Jun, apabila kes mula muncul di negara-negara luar Afrika.

Kajian tersebut melaporkan 528 jangkitan yang didiagnosis antara 27 April dan 24 Jun menunjukkan 98 peratus dijumpai pada lelaki homoseksual atau biseksual dengan median umur 38 tahun. Daripada kes tersebut, 95 peratus jangkitan disyaki telah disebarkan melalui aktiviti seksual di mana 41 peratus juga menghidap HIV.

Pakar penyakit dan pegawai dari Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) tidak menganggap cacar monyet sebagai jangkitan seksual tetapi boleh dikatakan ia sering berjangkit melalui hubungan intim, seperti seks. Ia juga boleh merebak melalui hubungan rapat dan juga pakaian dan tempat tidur yang dijangkiti.

Sehingga tahun ini, jangkitan virus cacar monyet pada manusia jarang berlaku di kawasan endemik di luar Afrika, tetapi jangkitan tersebut merebak berpunca daripada haiwan. Menurut CDC, kini terdapat lebih daripada 16,000 kes di seluruh dunia yang dikesan di negara-negara yang kebanyakannya tidak pernah mengalami cacar monyet.

CNN

Kebanyakan kes muncul di Amerika Utara dan Eropah Barat, di mana beberapa kes pertama dikaitkan dengan aktiviti LGBT utama di Sepanyol dan Belgium, dianggap sebagai dasar kepada penularan virus.

Teori utama bagi pakar penyakit ialah penularan virus cacar monyet itu adalah berpunca daripada aktiviti seksual tersebut.

Peningkatan kes di Amerika Syarikat baru-baru ini menunjukkan penularan berlaku pada penghujung Bulan Kebanggaan pada akhir Jun dan awal Julai, berdasarkan kajian mendapati inkubasi adalah antara tiga dan 20 hari (biasanya tujuh hari).

Bekas Pegawai Kesihatan Trump menyalahkan CDC

Pegawai CDC teragak-agak untuk mengesyorkan pembatalan acara besar LGBT Amerika Syarikat, sama seperti acara penyebaran di Eropah yang berlaku pada bulan sebelumnya.

Penganjur acara LGBT juga berhati-hati pada musim bunga, mahu mengelakkan stigma komuniti LGBT. Sebaliknya, pegawai kesihatan Amerika Syarikat memilih untuk meningkatkan pemesejan amaran yang disasarkan kepada lelaki homoseksual dan biseksual yang dianggap paling berisiko.

PEXELS

Namun, menurut bekas pegawai kesihatan pentadbiran Trump dan penyelidik, Dr. Paul Alexander, pegawai sepatutnya melakukan lebih lagi.

“Yang diperlukan ialah kepimpinan yang mengatakan tiada sentuhan kulit ke kulit tiada seks dubur, tiada seks, tidak untuk beberapa minggu dan kita akan membantu kumpulan berisiko ini, tetapi tidak, ia adalah permainan politik dan sekarang populasi heteroseksual umum berisiko rendah adalah mereka yang berisiko terutamanya lelaki biseksual,” tulis Alexender dalam catatan blog.

Menerusi catatan blog itu dapat dibaca bebenang Twitter dari seorang lelaki homoseksual Amerika Syarikat yang menceritakan secara terperinci tentang pengalamannya terkena cacar monyet semasa pesta seks di Palm Springs.

Menurut Alexander, dia bimbang akan lelaki biseksual kerana golongan ini lebih mudah menyebarkan virus cacar monyet di luar komuniti LGBT kepada heteroseksual. Malah menurut CDC, mereka mendapat tahu daripada lapan kes yang berlaku, ia melibatkan wanita dan dua kes baharu melibatkan kanak-kanak dan satu lagi bayi, lapor BBC News.

Kata Alexander lagi, golongan heteroseksual boleh menyebarkan virus ini jika satu pasangan dijangkiti dan terdapat hubungan seks kasar yang menyebabkan tisu terkoyak.

Virus ini boleh tersebar melalui cecair badan dan luka yang dijangkiti pada orang yang dijangkiti, seperti koyakan pada kulit atau tisu dan lain-lain.

Jika heteroseksual melakukan hubungan seks dubur dan salah seorang dijangkiti cacar monyet atau penyakit menular seksual yang lain, pasangannya itu boleh dijangkiti jika terdapat koyakan tisu.

Walaupun jangkitan cacar monyet biasanya hilang dalam masa beberapa minggu tanpa memerlukan rawatan perubatan, namun beberapa orang yang mengalami sakit anorektal, sakit tekak dan kecederaan buah pinggang yang teruk telah dikejarkan ke hospital.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI