27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasiJadi tukang cuci sambilan bertahun supaya ibu bapa boleh terbang rai hari...

Jadi tukang cuci sambilan bertahun supaya ibu bapa boleh terbang rai hari graduasinya di UK, tekad pemuda Kelantan ini jadi inspirasi

Kisah pengorbanan seorang pelajar agar ibu bapanya di Kelantan dapat menghadiri graduasinya di UK telah menghangatkan hati ramai warganet.

Kisah Mohammad Afiq Ismail dikongsi di Facebook oleh rakannya, Khairul Aiman ​​Hamdan.

“Ini adalah kisah seorang budak lelaki yang menjaga kambing dan kemudian terbang ke England,” kata kapsyennya.

Facebook

Hantaran itu mendedahkan bapa Afiq yang bekerja di ladang kelapa sawit dan mengembala kambing di Kuala Krai demi tekad untuk mengubah nasib keluarganya.

Semasa dia dan isterinya menjaga adik Afiq yang kurang upaya, mereka juga bekerja sambilan untuk menghantarnya ke sekolah berasrama penuh swasta yang memerlukan bayaran RM300 sebulan.

Namun, dengan keputusan PMR yang lemah, anak ini terpaksa meninggalkan sekolah itu. 

Facebook

Afiq berpindah ke sekolah lain, di mana dia mengambil jurusan perakaunan dan menyedari dirinya amat berminat dengan nombor.

“Apabila saya mendapat 9A dalam percubaan SPM, semua orang memandang saya. Saya tidak menoleh lagi ke belakang,” kata Afiq.

“Dengan izin Allah, saya mendapat 10A dan B untuk SPM saya,” tambahnya.

Facebook

Pemuda ini ditawarkan biasiswa oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk belajar di United Kingdom dalam jurusan perakaunan dan kewangan.

Bapa Afiq menyembelih seekor lembu dan seekor kambing untuk kenduri dan menjamu kampung apabila mendapat tahu anaknya akan belajar di luar negara di Universiti Essex.

Pemuda berusia 23 tahun itu berkata ini adalah satu kejayaan yang tidak pernah dicapai oleh penduduk kampung lain, dan ibu bapanya tidak pernah berbahasa Inggeris.

Facebook

Walaupun berjaya mencipta sejarah keluarga dan kampung, Afiq bertekad untuk terus bekerja keras demi ibu bapanya.

Sepanjang kursus tiga tahunnya, Afiq bekerja sambilan sebagai tukang cuci supaya mereka akhirnya boleh terbang ke England untuk meraikan hari graduasinya.

Facebook

Menurut catatan Facebook, Afiq baru-baru ini memperoleh Kepujian Kelas Pertama dalam Perakaunan dan Kewangan, dan membeli tiket penerbangan untuk ibu bapanya bagi menyaksikan majlis tamat pengajiannya.

“Ibu dan ayah saya tidak pernah menaiki kapal terbang. Saya mahu membayar tiket penerbangan mereka sebagai hadiah untuk segala yang mereka lakukan untuk saya, kerana membantu saya menamatkan pengajian ini,” katanya.

Facebook

“Sepanjang hidup saya, saya hanya mahu memberikan mereka yang terbaik. Bukan sekadar ijazah, tetapi pengalaman berharga melihat anak mereka menerima ijazah. Saya tahu hanya mahu bersama ibu bapa saya pada masa itu,” tambahnya.

Pencapaian yang mengagumkan buat Mohammad Afiq dan paling penting telah membuat kedua ibu bapa dan ahli keluarganya amat berbangga. Tahniah dan selamat maju jaya buat anda!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI