33.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalDua spesies ikan air tawar terbesar di dunia penghuni Sungai Yangtze diisytihar...

Dua spesies ikan air tawar terbesar di dunia penghuni Sungai Yangtze diisytihar pupus

Sturgeon Yangtze dan ikan dayung China, yang dikenali sebagai ‘gergasi terakhir Yangtze’ telah dianggap pupus di alam liar oleh Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semula Jadi (IUCN).

Sturgeon Yangtze menghuni Sungai Yangtze selama 140 juta tahun. Kini ikan itu tiada lagi dan begitu gergasi lain yang berkongsi laluan sungai terpanjang di China itu sejak sekian lama, ikan dayung China. 

IUCN mengemas kini Senarai Merah Spesies Terancam buat pertama kalinya pada 21 Julai lalu dalam tempoh 13 tahun dengan mengisytiharkan kedua-dua spesies itu, yang dikenali sebagai gergasi terakhir Yangtze sebagai pupus di alam liar.

Gambar Field&Stream

Pernah menjadi ikan air tawar terbesar di dunia, sturgeon Yangtze atau nama saintifik Acipenser dabryanus, boleh mencapai panjang 8 meter dan berat 680 kilogram. Sejarah kewujudannya meluas ke seluruh Asia, termasuk Jepun, Korea, dan Sungai Kuning di China.

Juga digelar “fosil hidup”, sturgeon Yangtze mempunyai muncung bulat, sirip dada yang besar, dan barisan rabung tinggi pada tulang belakang dan rusuknya. Walaupun masih terdapat ikan tawanan dalam program pembiakan oleh pihak berkuasa dengan pelbagai usaha dilakukan, namun ia telah gagal untuk berjaya memperkenalkan semula ikan itu ke dalam ekosistem sungai, dan kini dianggap pupus di alam liar.

Twitter

Ikan dayung China atau Psephurus gladius, boleh mencapai 7 meter panjang dan berat 508 kilogram. Ia mempunyai badan kelabu perak yang panjang, penglihatan yang kurang berkembang, dan muncung seperti pedang yang digunakan untuk mencari mangsa dengan mengesan aktiviti elektrik. 

Menurut National Geographic, tiada ikan dayung wujud dalam kurungan dan tiada tisu hidup ikan itu telah dipelihara, maka tiada harapan untuk masa depannya.

Kedua-dua ikan ini terancam dengan mendadak selepas pembinaan empangan pertama Yangtze, Empangan Gzehouba, pada akhir 1980-an. Ikan sturgeon Yangtze menurut sejarah boleh mengembara sejauh 2,000 batu dari Laut China Timur ke tempat bertelurnya di atas empangan. Ikan dayung China terakhir yang pernah dilihat serta ditangkap dan ditanda adalah pada tahun 2003, pada tahun yang sama Empangan Three Gorges dibina.

Twitter

Kedua-dua spesies itu dianggap sebagai makanan istimewa dan sejarah merakam kedua-dua ikan ini telah banyak ditangkap. Ikan dayung pernah menjadi makanan kegemaran maharaja purba, manakala kaviar sturgeon amat bernilai tinggi. 

Pencemaran dan perjalanan kapal juga menyumbang kepada kematian ikan. Sturgeon Yangtze sangat sensitif kepada bunyi bising dan menurut National Geographic, saintis percaya air larian industri mungkin menyebabkan sesetengah ikan sturgeon menukar jantina mereka daripada jantan kepada betina.

Senarai terbaharu spesies terancam IUCN, menyatakan 100 peratus daripada baki 26 spesies sturgeon di dunia kini menghadapi risiko kepupusan, meningkat daripada 85 peratus yang dilaporkan pada tahun 2009.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI