27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalPara saintis temui kolam maut di dasar Laut Merah yang membunuh apa...

Para saintis temui kolam maut di dasar Laut Merah yang membunuh apa sahaja berenang ke dalamnya

Para saintis dari Universiti Miami telah menemui kolam maut di dasar Laut Merah yang membunuh apa sahaja yang berenang ke dalamnya. Menurut penyelidikan, kolam air garam itu ditemui 1.7 kilometer di bawah permukaan menggunakan kenderaan bawah air yang dikendalikan dari jauh. 

Para saintis terserempak dengan kolam maut itu dalam lima minit terakhir setelah menyelam selama sepuluh jam.

Para penyelidik menjelaskan kolam air garam adalah lekukan di dasar laut yang dipenuhi dengan air masin yang sangat pekat dan unsur kimia lain yang lebih masin daripada air laut masin di sekitarnya. 

YouTube

Mereka berkata kolam di bawah air ini boleh membuatkan apa sahaja haiwan menjadi pegun atau membunuh malah menjerut mereka hidup-hidup.

Bercakap kepada Live Science, ketua penyelidik Sam Purkis menyifatkan kolam maut itu sebagai “antara persekitaran paling ekstrem di Bumi” dan berkata, “Mana-mana haiwan yang tersesat ke dalam air garam akan terus terpegun atau terbunuh.”

YouTube

Selanjutnya, Sam Purkis memaklumkan ikan, udang dan belut muncul menggunakan laut masin untuk memburu. Beliau menjelaskan makhluk ini mengintai berhampiran kolam maut itu untuk “memberi makan kepada makhluk malang” yang secara tidak sengaja berenang ke dalamnya.

Penyelidik utama itu berkata penemuan kolam sedemikian boleh membantu saintis mengetahui bagaimana lautan mula-mula terbentuk di planet kita. Beliau juga seterusnya mengatakan kolam air garam adalah rumah kepada sejumlah besar mikrob dan kaya dengan kepelbagaian. 

YouTube

Beliau turut menekankan penemuan ini adalah penting kerana ia boleh membantu menentukan sama ada planet asing dengan keadaan bertentangan yang sama boleh menjadi hos kepada mana-mana makhluk hidup.

“Sehingga kita memahami had kehidupan di Bumi, sukar untuk menentukan sama ada planet asing boleh menjadi hos kepada mana-mana makhluk hidup,” kata Sam Purkis.

Sementara itu, New York Post melaporkan ini bukan kolam air garam pertama yang ditemui oleh saintis. Sejak 30 tahun lalu, ahli oseanografi telah berjaya menemui beberapa kolam maut di Laut Merah, Laut Mediterranean dan Teluk Mexico.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI