26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaInspirasiHarga empati: Pelanggan masih boleh beli nasi lemak RM1, roti canai 90...

Harga empati: Pelanggan masih boleh beli nasi lemak RM1, roti canai 90 sen dan nasi ayam RM3

Ketika negara berdepan inflasi, tiga pengusaha gerai makan di Johor Bahru masih mengekalkan harga jualan makanan mereka pada kadar rendah bagi meringankan beban pelanggan.

Pengunjung gerai roti canai di Kampung Pasir masih boleh menikmati minuman panas seperti kopi dan teh tarik pada harga hanya RM1 secawan.

Pengusaha gerai Madi Umar, 61 tahun, telah mengekalkan harga yang sama selama bertahun-tahun kerana tahu ramai yang menghadapi masalah kewangan, terutama ketika pandemik.

Twitter

“Kos sara hidup semakin tinggi dan jika saya menaikkan harga, ia akan membebankan pelanggan saya.

“Ada yang mengunjungi gerai saya sejak kecil dan kini membawa anak-anak mereka juga.

“Saya mahu menyediakan pilihan sarapan pagi dan makan tengah hari yang murah untuk mereka,” jelas Madi.

Beliau mengusahakan gerai itu dengan bantuan isterinya Tuti Warni dan beberapa saudara mara.

Disebabkan harga yang ditawarkan rendah, Madi tidak mampu untuk mengambil pekerja, jadi gerai itu beroperasi berkonsepkan layan diri.

Selain minuman murah, Madi menjual roti canai kosong pada harga 90 sen sekeping manakala roti canai bawang berharga RM1 dan roti canai telur berharga RM1.50.

Twitter

Pelanggannya juga bebas mengambil kuah dhal mengikut suka untuk roti canai mereka. Tinjauan mendapati pada hari ini, kebanyakan gerai lain menjual roti canai kosong pada harga RM1.50 dan roti canai telur sehingga RM3.

Madi berkata roti canai kosong miliknya telah dijual pada harga 50 sen selama 19 tahun sebelum diselaraskan kepada 90 sen pada Julai tahun ini berikutan harga barangan seperti tepung gandum dan minyak masak yang melambung tinggi.

“Setelah memikirkannya, saya memutuskan untuk menaikkan harga untuk sekurang-kurangnya menampung kos operasi saya, tetapi saya percaya makanan saya masih lebih murah berbanding kedai makan lain.

“Kepuasan pelanggan adalah keutamaan dan saya lebih suka memperoleh keuntungan yang kurang sedikit daripada membebankan mereka dengan makanan yang mahal.

“Ia juga satu bentuk sedekah, cara saya membantu orang lain,” kata bapa kepada tiga anak itu sambil menambah beliau menjual sehingga 300 keping roti canai setiap hari dan lebih banyak lagi pada hujung minggu.

Pemilik gerai makanan S. Kalaiarasi, yang mula menjual nasi lemak Kedah di Taman Tampoi Indah ketika pandemik COVID-19 bermula pada 2020, merancang untuk mengekalkan harga asasnya pada RM1 sebungkus.

Wanita berusia 38 tahun itu, yang pernah bekerja di Singapura dan memiliki perniagaan percetakan, beralih kepada menjual makanan apabila perniagaannya terjejas oleh perintah kawalan pergerakan kerana pandemik itu.

“Saya orang Kedah, jadi saya ambil keputusan untuk menjual nasi lemak ala Kedah yang dimasak dengan kunyit, jadi ia berwarna kuning.

“Saya mahu menyediakan makanan murah kepada mereka yang mengalami pendapatan terjejas akibat pandemik dan saya berhasrat untuk mengekalkannya,” katanya.

Selepas menggunakan platform media sosial untuk mempromosikan gerainya, Kalaiarasi berkata dia menyedari peningkatan pelanggan dari sejauh Kuala Lumpur dan jualannya meningkat sehingga 200 bungkus setiap hari.

Twitter

S. Kalaiarasi berkata sebungkus nasi lemak dengan telur dan sambal berharga RM1 manakala hidangan vegetarian dengan tauhu berharga RM1.50. Pilihan ayam, ikan atau udang berharga RM2 setiap satu.

“Sajian nasi lemak berlauk ayam saya dulu RM1.50 tetapi saya naikkan harga apabila harga ayam naik, tetapi saya tambah nasi pada setiap bungkus.

“Saya bermula dengan hanya satu khemah sementara dan dengan bantuan ahli keluarga. Kini, saya menambah satu lagi khemah untuk menawarkan lebih banyak variasi seperti teh masala pada harga RM3.50 secawan,” kata ibu kepada tiga anak itu.

Di Taman Ungku Tun Aminah, sebuah gerai yang terletak dalam restoran di sepanjang Jalan Perkasa 4, pengusaha makanan menawarkan sepinggan nasi ayam dengan harga serendah RM3.

Pengusaha gerai Chong Wu, 40, berkata empati kepada golongan kurang bernasib baik adalah alasan beliau untuk mengekalkan harga rendah.

“Ketika saya mula-mula mengusahakan gerai itu kira-kira lima tahun lalu, sepinggan nasi ayam bertimun dan sos hanya RM2.50 kerana terdapat banyak rumah pangsa kos rendah di kawasan itu.

“Saya juga berasal dari isi rumah sederhana jadi saya memahami keperitan mereka, terutama mereka yang bekerja keras untuk menyara keluarga, dan saya ingin menawarkan mereka harga makanan yang berpatutan.

“Apabila saya menaikkan harga saya sebanyak 50 sen dua bulan lalu, ada pelanggan yang memberitahu saya untuk meletakkan harga lebih tinggi kerana sepinggan nasi ayam boleh dijual dengan mudah pada harga RM7 di tempat lain,” katanya.

Chong yang dibantu isteri dan seorang lagi pekerja menambah, kebanyakan pelanggannya adalah pelanggan tetap yang mempunyai keluarga.

Twitter

Hari mereka bermula seawal jam 3 pagi di mana mereka menyediakan makanan, termasuk membakar ayam dan daging lain pada waktu perniagaan bermula 6 pagi hingga 3 petang.

Chong berkata nasi char siew miliknya juga berharga RM3 setiap satu manakala sepinggan nasi daging khinzir panggang bermula dari RM4.

“Kami kadangkala boleh menjual sehingga 500 pinggan nasi pada hari yang baik dan saya rasa ini menunjukkan ramai pelanggan mencari makanan yang murah dan berpatutan.

“Kepuasan melihat pelanggan yang kembali sudah cukup untuk memastikan perniagaan saya terus maju,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI