32.8 C
Kuala Lumpur
Friday, June 2, 2023
UtamaNasionalPelajar taruh nyawa meniti batang paip untuk menyeberang Sungai Mansiang di Keningau

Pelajar taruh nyawa meniti batang paip untuk menyeberang Sungai Mansiang di Keningau

Kemudahan asas yang terhad menyebabkan murid dan pelajar yang tinggal di Kampung Mansiang Baru, Keningau, Sabah menyeberangi sungai dengan hanya meniti batang paip.

Rakaman video yang telah tular di media sosial pada 26 Julai lalu memaparkan sekumpulan pelajar sekolah kelihatan memberanikan diri dan mempertaruh nyawa ketika meniti batang paip untuk merentasi Sungai Mansiang yang deras, malah berhati-hati ketika melangkah.

Facebook

Video berkenaan mendapat perhatian ramai apabila ia menunjukkan air sungai melambung tinggi pada musim hujan, dan bergelora.

Para pelajar lelaki dan perempuan memanjat pagar batang paip dengan berpaut kuat mengguna tangan sambil meniti, sementara ibu bapa mereka memerhati dengan cemas di tepi sungai.

Facebook

Bagi yang tidak biasa melihat, tindakan para pelajar ini pasti membahayakan, namun bagi penduduk kampung berkenaan, ia hanyalah cabaran kehidupan mereka di kawasan pedalaman yang kekurangan infrastruktur asas.

Kampung Mansiang Baru terletak kira-kira 120 kilometer dari Kota Kinabalu di bawah DUN Tulid dan dalam kawasan Parlimen Pensiangan.

ADUN Tulid, Flovia Ng berkata beliau sudah mendapatkan peruntukan bagi membina jambatan merentasi Sungai Mansiang di perkampungan berkenaan.

Katanya, peruntukan untuk membina jambatan itu diperolehi melalui Kementerian Pembangunan Luar Bandar pada 23 Jun lalu dan kini sedang dalam proses dokumentasi untuk cabutan tender. 

Facebook

Beliau melawat kampung berkenaan pada Januari lalu dan memberitahu penduduk akan kemungkinan menggunakan peruntukan khas Adun untuk pembinaan jambatan gantung.

Flovia berkata situasi yang dilihat dalam video yang tular itu hanya berlaku ketika air sungai melimpah disebabkan hujan lebat.

“Sebelum ini ada ‘Low River Crossing’ merentasi Sungai Mansiang sebagai laluan penduduk untuk menyeberangi sungai yang airnya cetek ketika tahap normal. Cuma ia tidak dapat dilalui ketika banjir,” katanya dalam satu kenyataan.

Kini, keutamaan Flovia adalah memastikan jambatan segera dibina demi memastikan kebajikan penduduk terpelihara.

Facebook

Isu kesukaran perhubungan akibat ketiadaan jambatan atau jambatan usang di perkampungan sebelum ini dilaporkan di Nabawan, Sandakan dan Pitas.

Pada April lalu, murid Sekolah Kebangsaan (SK) Nangkawangan di Nabawan terpaksa menggunakan rakit buluh dan kaedah ‘zip line’ menggunakan tong dram untuk menyeberang sungai selepas jambatan rosak dihanyutkan arus deras ketika banjir awal tahun ini.

Bagaimanapun, tindakan telah diambil untuk membina semula jambatan gantung yang hanyut itu.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI