26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaInspirasiWira penghantar pizza taruh nyawa redah api keluarkan 5 penghuni dari rumah...

Wira penghantar pizza taruh nyawa redah api keluarkan 5 penghuni dari rumah marak terbakar

Seorang lelaki penghantar piza berusia 25 tahun mempertaruhkan nyawanya sendiri demi menyelamatkan dua kanak-kanak dan tiga remaja dari sebuah rumah yang marak dijilat api di Indiana, Amerika Syarikat.

Jabatan Polis Lafayette menerusi laman Twitter memaklumkan Nicholas Bostic sedang memandu dan bertugas menghantar piza apabila dia melihat sebuah rumah mengalami kebakaran.

Facebook

Bostic segera berhenti dan meluru masuk ke dalam rumah itu dan segera menyelamatkan seorang remaja berusia 18 tahun dan empat kanak-kanak dan remaja yang berada di bahagian belakang rumah.

Insiden itu berlaku di Lafayette, Indiana pada 11 Julai lalu. Rakaman yang dirakam oleh kamera badan pegawai polis menunjukkan Bostic meluru keluar sambil membawa seorang kanak-kanak dari rumah yang marak terbakar.

@LafayetteINPD/Twitter

Rakaman juga menunjukkan pemuda berani itu menyerahkan kanak-kanak berkenaan kepada salah seorang petugas pasukan penyelamat dan bomba sambil terdengar dia berkata, “Saya selamatkan semuanya..”

“Semuanya okay? Bayi itu okay? Tolong beritahu semuanya okay,” Bostic bertanyakan keadaan kesemua kanak-kanak dan remaja itu ketika meminta bantuan perubatan.

Jabatan Polis Lafayette memaklumkan Bostic berjaya menyelamatkan empat adik-beradik berusia 1, 6, 13 dan 18 tahun dan seorang remaja berusia 13 tahun yang menumpang tidur di rumah itu.

@LafayetteINPD/Twitter

Penghantar piza itu berlari ke pintu belakang dan menuju ke tingkat atas sebelum mengeluarkan kanak-kanak dan remaja. 

Mereka kemudian memberitahunya terdapat seorang lagi kanak-kanak berusia 6 tahun yang masih berada di dalam.

Bostic kembali masuk meredah api dan walaupun asap semakin menebal, dia berjaya menemui kanak-kanak itu. Wira ini kemudian menumbuk cermin tingkap supaya mereka dapat meloloskan diri keluar ke tempat yang lebih selamat.

@LafayetteINPD/Twitter

Jabatan polis memaklumkan Nicholas Bostic ‘kecederaan serius’ semasa kejadian itu.

Dia mengalami sesak nafas kerana menyedut terlalu banyak asap dan juga lengan kanannya cedera teruk kerana terkena kaca, tetapi keadaannya beransur pulih dan telah dibenarkan keluar hospital.

Kanak-kanak berusia 6 tahun itu “secara ajaib tidak mengalami sebarang kecederaan serius,” menurut polis.

@LafayetteINPD/Twitter

“Aksi heroik Nicholas Bostic telah menyelamatkan nyawa. Sikap tidak mementingkan dirinya semasa kejadian ini memberi inspirasi, dan beliau telah mengagumkan ramai orang dengan keberanian, ketabahan dan ketenangan teguh dalam menghadapi ancaman begitu berbahaya,” kata Datuk Bandar Lafayette, Tony Roswarski. 

Jabatan Polis Lafayette, Jabatan Bomba Lafayette dan Bandar Lafayette sentiasa berterima kasih atas campur tangan Nicholas dan ingin mengiktirafnya secara terbuka atas tindakan beraninya,” tambah datuk bandar dalam kenyataan media.

@LafayetteINPD/Twitter

Dalam pada itu, beberapa pengguna media sosial turut memuji tindakan wira penghantar pizza itu. “Superhero untuk ini dan wira setiap hari untuk piza,” tulis seorang pengguna Twitter.

“Cerita wira sebenar yang suatu hari nanti akan diceritakan kepada anak cucunya..”

“Bravo penghantar piza..” tambah seorang lagi.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI