30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaInspirasiBudak lelaki 9 tahun dari Malaysia mungkin menyelesaikan masalah tandas graviti sifar...

Budak lelaki 9 tahun dari Malaysia mungkin menyelesaikan masalah tandas graviti sifar NASA

Membuang air kecil atau besar di angkasa sentiasa menjadi dilema sekian lama buat angkasawan.

Tetapi melalui ciptaan seorang budak lelaki berusia sembilan tahun dari Malaysia, para angkasawan mungkin akan menikmati pengalaman bilik mandi bebas tangan tidak lama lagi.

Zyson Kang Zy Sun ialah juara ‘National Aeronautics and Space Administration’s (NASA) Lunar Loo Challenge 2020’ dalam kategori junior.

Tangkap Skrin / YouTube

Menurut New Straits Times, ciptaan “Spacesuit Lunar Toilet” oleh Zyson Kang boleh dipasang pada pakaian angkasawan dan berfungsi dalam persekitaran mikrograviti di angkasa dengan mencipta vakum untuk menyedut cecair.

Apa yang angkasawan perlu lakukan ialah menggerakkan kaki mereka dan menekan picagari yang dipasang pada but untuk mencipta daya sedutan bagi menyedut sisa manusia dari titik pelepasan ke dalam bekas.

Ciptaan Zyson Kang telah menewaskan 897 peserta dari 85 negara.

Chong Soo Sheong, 43 tahun yang pernah melatih Zyson Kang di pusat sains I Discovery World di Shah Alam, berkata reka bentuk pemenang ciptaan muda itu bukanlah satu kebetulan.

Tangkap Skrin / YouTube

“Zyson mempunyai kebolehan dan bakat dalam bidang ciptaan. Dia seorang yang gemar membaca bersama pemikiran sangat ingin tahu. Sains begitu menggembirakannya, terutamanya bidang astronomi,” kata Chong.

Chong berkata Zyson memulakan projek itu pada bulan Jun, sebelum menyerahkan modelnya kepada pasukan NASA untuk dinilai pada Ogos.

“Pada 29 Oktober, NASA menjemputnya untuk membentangkan model itu di webinar. Pasukan NASA kagum dengan kesederhanaan modelnya.”

“Tandas tidak memerlukan bateri atau bekalan elektrik. Apabila anda menggerakkan kaki anda, air kencing akan mengalir ke dalam bekas yang terletak dalam but angkasawan.”

Semasa webinar dengan pasukan NASA, Zyson Kang menambah perantinya juga boleh digunakan oleh doktor dan jururawat.

“Reka bentuk ini bukan sahaja boleh digunakan di bulan,tetapi ia juga boleh digunakan sebagai tandas perubatan,” kata kanak-kanak berusia sembilan tahun itu kepada salah seorang ahli panel, yang terpesona dengan penyampaian comel Zyson.

Tangkap Skrin / YouTube

“Memandangkan kita kini dalam pandemik, kadang kala doktor dan jururawat perlu membuang air kecil atau besar. Jadi mereka boleh melakukannya dengan peranti ini walaupun ketika mereka sedang menyelamatkan orang,” katanya.

Untuk menghuraikan lebih lanjut, Chong berkata ciptaan Xyson Kang boleh membantu profesional perubatan untuk melegakan diri mereka semasa kecemasan tanpa perlu membuka Peralatan Pelindung Diri (PPE).

Walaupun Xyson Kang kini seorang pencipta yang berjaya, pelajar genius ini bercita-cita untuk menjadi ahli genetik pada masa hadapan.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI