29.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 6, 2023
UtamaBerita UtamaInsiden baling bahan letupan dalam sungai di Taman Negara, ramai kaki pancing...

Insiden baling bahan letupan dalam sungai di Taman Negara, ramai kaki pancing kesal

Sekumpulan pemancing kesal dengan tindakan individu yang membaling bahan letupan di Jeram Perahu dekat Sungai Sepia di Taman Negara pada 16 Julai lalu.

Seorang pemancing yang enggan dikenali berkata, pada hari kejadian, tapak kem mereka dikunjungi satu rombongan yang terdiri daripada 20 orang termasuk tokoh-tokoh kenamaan.

“Pada mulanya kami ingat kedatangan mereka untuk membuat tinjauan, namun selepas berbual seketika, tiba-tiba terdengar bunyi letupan yang kuat.

Facebook

“Kami sangka bot rosak rupanya bunyi daripada bahan letupan yang dibaling ke dalam sungai oleh jurubot rombongan itu.

“Rasanya ada beberapa biji dibaling ke dalam sungai dan selepas ditegur, kumpulan rombongan itu terus beredar dari tempat kejadian,” dakwanya, memetik sumber Sinar Harian.

Beberapa rakan mereka juga turut terserempak dengan beberapa individu yang sedang menjala ikan di bahagian atas jeram tersebut.

“Kami kesal dengan tindakan mereka kerana aktiviti menjala memang tidak dibenarkan di Taman Negara,” ujarnya.

Twitter

Susulan insiden tersebut, satu laporan polis telah dibuat pada 19 Julai agar pihak yang berwajib mengambil tindakan yang sewajarnya.

Sementara itu, wakil kumpulan pemancing dikenali Mat berkata, beliau kesal dengan insiden tersebut yang berlaku di kawasan tumpuan pelancong.

“Ini trip pertama saya anjurkan ke lokasi terbabit dan dikejutkan dengan insiden sebegini.

“Ketika kejadian saya berada di hulu sungai dan dimaklumkan oleh peserta mengenai insiden ini.

“Saya berharap pihak berkuasa dapat menyiasat segera dan bertindak mengikut undang-undang agar insiden sama tidak berulang dan sebagai pencinta alam, lokasi seperti di Taman Negara perlu dipelihara sebaik mungkin,” katanya.

Facebook

Dalam perkembangan lain, polis mengesahkan menerima laporan berkaitan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Pahang yang didakwa menggunakan bahan letupan untuk menangkap ikan di Sungai Sepia.

Ketua Polis Daerah Jerantut, Superintendan Mazlan Hassan berkata, laporan diterima pihaknya berkenaan kes itu yang tular di media sosial.

Bagaimanapun pihaknya menyerahkan kepada pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) untuk melakukan siasatan awal berhubung kes itu.

“Pihak polis sedia maklum dan menyerahkan siasatan awal kepada Perhilitan. Kita hanya mengetahui kejadian ini menerusi media sosial,” katanya memetik laporan Berita Harian.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI