31.1 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGlobal23 tahun penganiayaan PKC: Bagaimana Falun Gong menjadi ‘Kumpulan Paling Tertindas dalam...

23 tahun penganiayaan PKC: Bagaimana Falun Gong menjadi ‘Kumpulan Paling Tertindas dalam Masyarakat Cina’

Diseksa, dipukul, dipenjarakan, dibunuh, dan dipulaukan. Pengamal Falun Gong secara rutin mengalami penderaan ini di tangan Parti Komunis China (PKC) selama 23 tahun sehingga kini.

Kisah penganiayaan mereka termasuk dijatuhkan hukuman ke kem buruh paksa, dikejutkan dengan belantan elektrik, tidak dapat tidur, diperkosa, dinafikan pekerjaan atau dibuang sekolah, dan banyak lagi—semuanya kerana mempertahankan kepercayaan mereka.

Mangsa turut terdiri daripada kanak-kanak berusia satu tahun—ditahan dan dipaksa melihat ibu bapa mereka diseksa— hingga ke orang tua yang diseksa sampai membawa maut. Layanan kejam PKC terhadap pengamal Falun Gong tidak menyelamatkan mereka yang paling mudah terdedah.

Para pengamal Falun Gong mengambil bahagian dalam perarakan ulang tahun ke-23 penganiayaan PKC ke atas Falun Gong di Chinatown New York pada 10 Julai 2022. (Gambar oleh Larry Dye/The Epoch Times)

“Kempen PKC telah menjadikan pengamal Falun Gong kumpulan yang paling tertindas dalam masyarakat Cina,” demikian laporan 2019 bertajuk “The 20-Year Persecution of Falun Gong in Chinaoleh Minghui, sebuah laman web berpangkalan di Amerika Syarikat yang menjejaki penganiayaan Falun Gong di China.

Falun Gong, juga dikenali sebagai Falun Dafa, adalah disiplin kerohanian yang melibatkan latihan meditasi dan ajaran moral berdasarkan tiga prinsip teras: Sejati, Baik, Sabar. Amalan ini menerima sambutan dan popularitinya di China pada tahun 1990-an, dengan meletakkan bilangan pengamalnya pada anggaran 70 juta hingga 100 juta.

Rejim komunis, kerana bimbang bilangan pengamal Falun Gong menimbulkan ancaman kepada kawalan autoritariannya, memulakan kempen menyeluruh yang bertujuan untuk menghapuskan amalan itu bermula pada 20 Julai 1999, sebuah program yang diteruskan sehingga hari ini.

Sejak itu, berjuta-juta telah ditahan di penjara, kem buruh, dan kemudahan lain, dengan ratusan ribu diseksa semasa dipenjarakan, menurut Pusat Maklumat Falun Dafa.

Pengamal Falun Gong yang ditahan juga telah menjadi mangsa pengambilan organ secara paksa, yang telah mengakibatkan bilangan pengamal yang tidak terkira telah terbunuh untuk organ mereka sebagai bekalan pasaran pemindahan organ di China.

Pelbagai kisah penganiayaan

Sejak 20 tahun yang lalu, Minghui telah mengumpul dan menerbitkan akaun individu mengenai penganiayaan, yang disusun secara sistematik, dan dikumpulkan menurut corak yang diperhatikan dalam penindasan Falun Gong, untuk tujuan laporan itu.

“Tiada buku yang boleh merangkumi ratusan ribu kes penganiayaan yang kami rakamkan,” kata David Li, dari penerbitan Minghui, kepada The Epoch Times. “Kami mempunyai pengamal yang ditangkap, dimasukkan ke dalam penjara, diseksa, malah dibunuh … tujuan kesemuanya adalah untuk memaksa mereka meninggalkan kepercayaan [dalam apa yang dimaksudkan dengan Falun Gong]: Sejati, Baik, Sabar.”

Corak itu termasuk penahanan pengamal di pusat pendidikan semula, kem buruh paksa dan hospital mental.

Minghui menggariskan 100 kaedah penyeksaan yang digunakan ke atas pengamal yang ditahan, seperti memukul, memberi makan secara paksa, kejutan elektrik, membuat sesak nafas, memperkosa, pengguguran paksa, memaksa kurang tidur, dilecurkan dengan air panas atau minyak, yang mana antara lain.

Tetapi selain cerita mengerikan tentang penyeksaan dan kematian di kemudahan tahanan, buku itu mendedahkan aspek penganiayaan yang lebih diabaikan, seperti penderitaan yang sengaja ditimpakan ke atas kanak-kanak dan pengasingan yang dialami oleh pengamal.

Gambar The Epoch Times

Kanak-kanak menjadi mangsa

Kanak-kanak yang menjadi penganut Falun Gong juga telah menjadi mangsa kempen pembasmian PKC, menurut laporan Minghui.

Beberapa kanak-kanak telah ditahan dan turut didera. Tetapi yang lain mengalami kerosakan kehidupan akibat penganiayaan yang dialami oleh orang yang mereka sayangi.

Ramai kanak-kanak menjadi yatim piatu, gelandangan atau dibiarkan hidup sendiri kerana ibu bapa mereka dipenjarakan atau dibunuh. Yang lain mengalami kerosakan psikologi selepas ibu bapa mereka diseksa, atau rumah mereka digeledah.

Ada yang dilucutkan hak untuk mendapat pendidikan kerana mereka mengamalkan Falun Gong, atau dengan tujuan untuk memaksa ibu bapa mereka meninggalkan kepercayaan. 

Sebahagian besar mereka mengalami akibat diskriminasi yang disebabkan oleh pencucian otak berat rakan mereka yang menentang Falun Gong, dipulaukan masyarakat, dihina dan dibuli.

“Membesar dalam ketakutan dan menyaksikan orang tersayang mereka ditangkap dan diseksa berulang kali akan memberi impak yang berpanjangan kepada kanak-kanak ini, keluarga seterusnya, dan anak mereka sendiri,” kata laporan itu.

1 tahun ditahan di ‘pusat pendidikan semula

Buku Minghui menyebut kes Guo Yuetong, seorang kanak-kanak berusia 1 tahun yang menghabiskan setahun di Pusat Pendidikan Semula Changli, di Wilayah Hebei utara China, pada tahun 2001 semasa ditahan bersama ibunya, seorang pengamal Falun Gong.

Kanak-kanak itu hadir ketika ibunya diseksa—iaitu, dipukul, diberi makan secara paksa, dan dikejutkan dengan belantan elektrik.

“Setiap kali pengawal menyeksa ibunya, Yuetong sangat takut sehingga dia bersembunyi di satu sudut dan menangis,” kata laporan itu.

Yuetong berumur 3 tahun semasa masih berada di pusat pendidikan semula. Dia dan ibunya ditahan lagi tiga tahun kemudian.

Gambar oleh Benjamin Chasteen/The Epoch Times

Gadis 13 tahun dipaksa makan di ‘pusat pendidikan semula

Chen Si baru berusia 13 tahun dan bersekolah di sekolah menengah di bandar Chongqing di barat daya China apabila dia ditangkap kerana mengedarkan maklumat tentang Falun Gong pada tahun 2001.

Polis memukulnya dan menghantarnya ke Pusat Pendidikan Semula Geleshan, tempat dia disoal siasat.

Anak muda itu memulakan mogok lapar sebagai tanda protes, jadi pasukan polis memberinya makan secara paksa selama dua minggu.

Selepas dibebaskan, Chen Si tidak dibenarkan kembali ke sekolah kerana dia tetap berlatih Falun Gong.

Remaja perempuan trauma selepas menyaksikan sendiri ibu bapanya diseksa

Pada April 2003, polis memaksa Yuanyuan, seorang remaja perempuan berusia 16 tahun dari Wilayah Heilongjiang di utara China, untuk menyaksikan penyeksaan ibu bapanya yang diikat pada “bangku harimau”—alat penyeksaan yang direka untuk menyebabkan kesakitan yang tidak tertanggung pada kaki—dan mereka menjadi subjek kepada kaedah penyeksaan lain yang serupa.

Polis juga memberi makan ibu bapanya sejumlah besar minyak sawi melalui mulut dan hidung, dan melemaskan mereka dengan meletakkan beg plastik yang melilit kepala mereka.

Sebaik sahaja Yuanyuan dan ibu bapanya dibebaskan, polis mengarahkan remaja itu supaya berdiri diam di pintu bangunannya selama berjam-jam.

“Mereka mengugut akan memukul ibu bapanya jika dia berani bergerak. Khuatir ibu bapanya akan mengalami lebih banyak penyeksaan, Yuanyuan berdiri diam sehingga kakinya menjadi bengkak dan bertukar menjadi ungu,” laporan Minghui menyatakan.

Pengalaman ini sangat menjejaskan kesihatan mental Yuanyuan. Dia tidak dapat meneruskan pelajarannya dan mula merayau-rayau di jalanan, dan makan makanan dari tong sampah.

Walaupun dia kini berusia 32 tahun, Yuanyuan tidak dapat menyara diri untuk hidup berdikari.

Pengamal Falun Gong Chi Lihua dan anak perempuannya, Xu Xinyang memegang gambar suami dan bapa, Xu Dawei dalam keterangan “Religious Persecution in China” di Bangunan Senat Russell pada 23 Julai. (Gambar oleh Jennifer Zeng / The Epoch Times)

Kebencian ditanamkan terhadap Falun Gong

Komponen kritikal penganiayaan PKC ialah kempen maklumat salah terhadap amalan itu, bertujuan untuk menjadikan warga China menentang Falun Gong dan penganutnya. Untuk tujuan ini, rejim telah banyak bergantung kepada propaganda, menyebarkan kebencian terhadap amalan itu dengan memberi gambaran yang salah dan memburukkan penganutnya.

Sejak kecil, kanak-kanak dicuci otak menentang Falun Gong melalui sistem pendidikan, bermula di sekolah rendah, menurut laporan Minghui.

Kanak-kanak “dilatih untuk setia kepada PKC,” kata David Li, wakil Minghui Publishing.

Berlatarbelakangkan kempen fitnah, rejim menyeru jiran, ahli keluarga, dan rakan sekerja untuk melaporkan atau menghantar pengamal Falun Gong kepada pihak berkuasa dan mendiskriminasi mereka.

“Rejim telah berjaya menggunakan sistem cuci otak dan kawalan pemikiran untuk menjadikan anak-anak menentang ibu bapa, suami terhadap isteri, dan pelajar menentang guru,” kata laporan itu.

Melalui propaganda dan kawalan pemikiran, PKC berjaya membuat rakyat beroperasi sebagai proksi Parti terhadap penganiayaan, tambah laporan itu.

Wanita maut dibelasah anak sendiri

Salah satu contoh warga China yang berkhidmat sebagai proksi Parti ialah kes Lu Shurong, seorang wanita berusia 77 tahun dari timur laut bandar Tianjin yang dipukul sehingga mati oleh anaknya sendiri.

Lu telah ditangkap kerana kepercayaannya pada masa lalu, dan anaknya, Du Xuedong, seorang veteran tentera berusia 50 tahun, telah membayar jaminan sebanyak dua kali untuk membebaskannya.

Kerana wanita itu enggan berhenti berlatih Falun Gong, dan ini boleh menjejaskan usaha anaknya untuk menjadi kakitangan kerajaan, jadi dia mula bermusuhan dengannya.

Semasa di bawah pengaruh alkohol, pada 27 September 2018, Du memukul ibunya selama lebih sejam, sehingga patah pergelangan tangan dan sepuluh rusuknya.

Kerana salah satu tulang rusuknya yang patah menusuk paru-parunya dan organ dalamannya cedera parah, dia meninggal dunia selepas dimasukkan ke hospital selama 24 hari.

Diskriminasi

Penganut Falun Gong dari semua peringkat umur telah mengalami diskriminasi di semua peringkat masyarakat, dijauhi sepenuhnya oleh rakan mereka.

“Tidak kira siapa mereka, ke mana sahaja mereka pergi, selagi mereka tidak berputus asa berlatih Falun Gong, mereka dilabel sebagai musuh Parti dan mengalami penganiayaan yang kejam,” kata buku itu.

Pengamal telah dinafikan pendidikan dengan dibuang sekolah atau tidak dibenarkan masuk ke kolej dan universiti kerana kepercayaan mereka.

Mereka telah dinafikan pekerjaan atau dipecat daripada pekerjaan mereka.

Syarikat mereka telah ditutup atau pelanggan mereka berhenti bergaul dengan mereka kerana kepercayaan terhadap Falun Gong.

Lelaki dilayan sebagai musuh oleh pelanggan dan jiran

He Lifang telah ditahan dan dipukul oleh 17 banduan kerana berlatih Falun Gong.

Sebagai pemilik perniagaan, dia sangat berjaya sebelum penganiayaan bermula. Tetapi disebabkan kempen propaganda PKC terhadap kepercayaannya, pelanggannya mula memperlakukannya dengan sikap bermusuhan.

“Seorang jiran yang dulu mesra menyumpah saya dan keluarga. Malah kanak-kanak kadang kala memaki kami kerana mereka juga terpengaruh dengan propaganda itu,” katanya kepada Minghui, sambil menceritakan penganiayaan yang dialaminya.

Gambar oleh Larry Dye / The Epoch Times

Membalas dengan belas kasihan

Di sebalik kekejaman yang dialami pengamal Falun Gong selama 23 tahun dalam penganiayaan yang lalu, ada harapan tentang bagaimana mereka bertindak balas terhadap penganiayaan itu, menurut Li dari Minghui Publishing.

“Mereka tidak membenci penganiaya kerana mereka melihat orang ini juga sebagai mangsa … sistem PKC yang memaksa mereka bertindak bertentangan dengan rasa hati mereka dan mencederakan sesama rakan warga,” kata Li.

Pengamal telah bertindak balas terhadap keganasan dengan belas kasihan, cuba memujuk pelaku untuk berhenti mengambil bahagian dalam penganiayaan, dan melangkah keluar daripada “kitaran penderaan” itu, menurut Li.

“Setiap orang diletakkan dalam kedudukan di mana mereka perlu membuat pilihan sama ada untuk turut serta melakukan penganiayaan, membantu penganiayaan atau menentangnya,” tambahnya.

Selepas lebih dua dekad “keganasan paling kejam, pengamal ini tidak melepaskan kepercayaan mereka, dan mereka masih hidup dengan nilai Sejati, Baik dan Sabar,” kata Li.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI