25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaReaksi ayah yang teruja apabila dikhabarkan bakal menerima cucu ini memang tidak...

Reaksi ayah yang teruja apabila dikhabarkan bakal menerima cucu ini memang tidak disangka.

Berkongsi detik untuk mengungkapkan “saya mengandung” adalah perkara yang dinanti-nantikan bagi setiap pasangan yang baharu sahaja disahkan bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi. Bukan pasangan itu sahaja, malah seluruh ahli keluarga terutama ayah dan ibu kita pasti tidak sabar untuk mendengar berita gembira tersebut. Masakan tidak teruja, mereka akan digelar datuk dan nenek tidak lama lagi. Dan untuk menjadikan pengumuman kehamilan itu lebih bermakna sebagai kenangan terindah, pasti anda akan memikirkan cara menarik untuk menyampaikannya. Bagi pasangan anak dan menantu ini, mereka tidak menyangka kejutan pengumuman kehamilan itu sangat tidak ternilai buat ayah mereka.

Melalui video yang mendapat 1.2 juta tontonan di Facebook itu kelihatan seorang ayah sedang menjamu selera sambil membuka kotak misteri yang ada pada tangannya.

Pada mulanya dia senyum apabila melihat barang yang terdapat di dalam kotak itu. Kemudian, dia mengeluarkan barang tersebut dan mengatakan bahawa barang itu kelihatan seperti sesuatu yang anak perempuannya hisap pada masa kecil dahulu (puting kosong). Si ayah masih tersenyum, barangkali teringat momen-momen indah sewaktu anaknya itu masih kecil.

Tanpa berlengah, si anak perempuan meminta si ayah untuk membaca keratan yang terdapat pada puting kosong itu. Sambil mengecilkan matanya, lelaki itu membaca keratan tersebut. Sesaat kemudian, wajahnya berubah!

Riak wajahnya jelas mempamerkan rasa terkejut dengan perkhabaran yang terdapat pada keratan itu. Dia bertanya kepada anaknya adakah perkhabaran itu benar? Anaknya mengiakan.

Kelihatan si ayah benar-benar teruja dengan pengumuman kehamilan daripada anaknya itu. Dia tidak dapat menyembunyikan rasa gembira sehingga mengalirkan air mata.

Tiada apa yang lebih menggembirakan si ayah sebaik sahaja diberitahu bahawa usia kandungan anaknya itu sudah pun mencecah sepuluh minggu. Dia menangis kegembiraan. Tidak lama lagi akan ada seseorang yang memanggilnya, “datuk”. Itulah momen terindah yang berlaku dalam hidupnya.

Terdapat banyak cara untuk menyampaikan berita mengenai kehamilan kepada ahli keluarga atau kenalan rapat. Contohnya melalui panggilan telefon, bercakap secara peribadi, hantaran e-mel atau berkongsi melalui media sosial. Untuk menyampaikan berita kehamilan kepada ahli keluarga pasti anda memikirkan bahawa bercakap secara peribadi adalah cara yang terbaik bukan?

PEXELS

Namun, jarak akan menghalang anda berbuat demikian. Jadi, apakah cara lain untuk anda kongsikan berita yang menggembirakan itu kepada ibu bapa anda khasnya? Mungkin anda boleh mencuba cara-cara ini:

  1. Memberikan kad ucapan kepada ibu bapa contohnya, “datuk, nenek, kita akan bertemu tidak lama lagi”. Pada mulanya mereka akan tertanya-tanya apakah maksud itu tetapi sebaik sahaja anda senyum dan mengangguk kepala, fahamlah mereka bahawa anda sedang mengandung!
  2. Berikan bungkusan menarik kepada mereka contohnya, kemeja-T yang tertulis “hai atok!”. Jika ibu bapa anda masih berjiwa muda, mereka pasti tidak akan segan untuk memakainya. Jika tidak pun, mereka pasti akan menyimpannya di tempat khas.
  3. Berikan kole istimewa beserta tulisan dan gambar yang menunjukkan ibu bapa anda akan bergelar datuk dan nenek tidak lama lagi. Jika ibu bapa anda masih lagi bekerja di pejabat, dia pasti akan menggunakan kole tersebut, biar rakan-rakannya tahu bahawa ibu bapa anda akan mendapat cucu!
  4. Berikan gambar imbasan bayi anda. Sebaik sahaja melihat gambar imbasan bayi anda, pasti tiada kata-kata yang mampu diungkapkan oleh ibu bapa anda. Letakkan tarikh bersalin anda untuk menambahkan lagi keterujaan mereka. Bolehlah mereka bersiap sedia untuk menyambut kelahiran cucu mereka nanti.
PEXELS

Semoga pengkongsian ini sedikit sebanyak memberikan anda idea untuk memberitahu berita kehamilan anda kepada ahli keluarga. Selamat bergembira!

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI