25 C
Kuala Lumpur
Sunday, March 26, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiKeazaman murid Tahun 3 ini ke sekolah lebih besar daripada saiz pakaian...

Keazaman murid Tahun 3 ini ke sekolah lebih besar daripada saiz pakaian seragamnya yang terlebih besar, runtun perasaan gurunya

Seorang murid lelaki Tahun 3 dari Pulau Pinang mendapat perhatian gurunya selepas kanak-kanak itu didapati mengheret kakinya dengan memakai kasut besar semasa dia berjalan dan sentiasa memegang seluar sekolahnya daripada terlondeh.

Melihat keadaannya ke sekolah dengan selamba memakai pakaian seragam terlalu besar buat seorang murid berbadan kecil, kerana rupa-rupanya ia diturunkan kepadanya daripada seragam sekolah pernah dipakai abangnya.

“Saya sebak, antara ramai insan kurang bernasib baik yang saya temui, dia sangat istimewa kerana dia mempunyai keazaman yang tinggi dan datang juga ke sekolah walaupun dalam keadaan yang sangat daif,” kongsi guru Pendidikan Islam sekolah rendah, Mohd Nasir Mohd Zain kepada Harian Metro.

Facebook

“InsyaAllah, saya bercadang untuk mengambilnya sebagai anak angkat dan membantunya sedaya mungkin agar dia dapat meneruskan persekolahannya seperti pelajar lain,” kata guru ini.

Cikgu Mohd Nasir kemudian telah membawa kanak-kanak ini ke kedai pakaian di Kepala Batas untuk membeli pakaian seragam yang sesuai untuk murid Tahun 3.

“Air mata saya hampir menitik apabila saya melihat dia sanggup mengheret kakinya di atas lantai supaya kasutnya yang saiz terlebih besar daripada kakinya tidak terlepas sementara tangannya sentiasa memegang seluarnya bagi mengelak daripada terlondeh,” katanya.

Facebook

“Saya fikir jika ia berlaku kepada anak saya atau pelajar lain, mereka mungkin malu dan tidak mahu pergi sekolah. Jadi, saya tak kisah apa orang nak cakap sebab niat saya mahu berkongsi cerita ini supaya menjadi inspirasi kepada orang lain terutama pelajar lain supaya tidak menjadikan kemiskinan sebagai penghalang untuk datang ke sekolah,” tambah guru itu.

Murid Tahun 3 itu dilaporkan berasal dari keluarga miskin dan mempunyai empat lagi adik beradik lelaki.

Facebook

“Saya fikir dia belajar Tahun 3, dia mungkin tidak tahu apa itu perasaan malu. Bayangkan apabila dia naik ke Tahun 4, 5 atau 6, tidak mustahil dia akan berasa malu dan jika tidak bersekolah, gelap masa depannya. Jika ada sokongan moral seperti ini, saya rasa sekurang-kurangnya dapat menaikkan semangatnya untuk maju dalam pelajaran,” jelas guru itu lagi.

Cikgu Mohd Nasir berkongsi semuanya berbaloi selepas melihat raut wajah anak murid itu ketika dia menerima peralatan baharunya, menjadi sangat gembira dan semakin bersemangat untuk ke sekolah.

Facebook

“Sangat memuaskan hati saya apabila melihat riak wajah gembira kanak-kanak itu, seolah-olah apa yang diimpikan telah tercapai,” katanya.

Kita juga turut gembira puas hati kerana terdapat seorang guru yang berhati mulia dan sentiasa peka untuk menyokong anak-anak muridnya supaya berjaya cerah masa depan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI