31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaBudak lelaki anak Orang Asli Semai miliki sepasang mata ‘mat saleh’ warna...

Budak lelaki anak Orang Asli Semai miliki sepasang mata ‘mat saleh’ warna biru cantik dan unik curi perhatian

Biasanya orang di Malaysia bermata hitam atau coklat, tetapi seorang budak lelaki anak Orang Asli di Tapah, Perak menarik perhatian ramai apabila memiliki sepasang mata berwarna biru yang unik dan dikatakan luar biasa.

Kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun, Rafizal Baharom sering mendapat perhatian orang ramai kerana mereka terpesona melihat kecantikan matanya yang berwarna biru jernih jarang dilihat dan dia selalu diajak bergambar.

Facebook

Menurut ibunya, Rafizal dikurniakan dengan sepasang mata berwarna biru memukau sejak lahir.

“Saya dan anak sulung, Rafizi juga memiliki anak mata berwarna biru, tetapi sebelah sahaja. Ramai yang bertanya adakah saya berkahwin campur dengan ‘mat saleh’ dan pelik dengan kurniaan mata seperti ini,” kata Roshayati Bahmiri, 36 tahun daripada suku Semai.

Facebook

Jawapan yang biasa diberikan ibu Rafizal ketika ditanya soalan itu ialah kurniaan mata biru itu adalah anugerah Allah untuk keluarga mereka sambil menolak tanggapan ramai yang dia berkahwin campur.

Rafizal, anak bongsu daripada dua beradik itu merupakan kanak-kanak istimewa golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) pekak dan bisu.

Kanak-kanak bermata biru ini bersekolah di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas, Chemor di Ipoh dan menetap di asrama dengan terpaksa berjauhan daripada keluarganya.

Facebook

Roshayati berkata, usaha menghantar Rafizal ke sekolah adalah penting demi memahirkan dirinya mempelajari bahasa isyarat bagi membolehkannya untuk mudah berkomunikasi memandangkan dia perlu memperbaiki kekurangannya dari segi pertuturan dan pendengaran.

Walaupun seorang OKU, Rafizal merupakan seorang pelajar cemerlang di sekolah baik dalam bidang akademik mahupun di bidang sukan apabila mewakili sekolah dalam acara lontar peluru untuk Majlis Sukan Sekolah Daerah (MSSD).

Kisah mata biru Rafizal pernah menarik tumpuan dalam hantaran Facebook Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dengan rata-rata warganet memuji keistimewaan dan kelebihan dimiliki anak ini.

Facebook

Untuk pengetahuan, sebelum ini Daily Mail pernah melaporkan mengenai sindrom Waardenburg iaitu satu keadaan mutasi genetik yang menjejaskan pigmentasi, yang menyebabkan keadaan mata biru ini. 

Sindrom Waardenburg akan membuatkan kedua-dua anak mata atau salah satu daripada penghidapnya berwarna biru. Keadaan itu juga dikatakan boleh menyebabkan penghidapnya kehilangan pendengaran.

Sindrom itu mula diperkatakan apabila seorang ahli geologi dan jurugambar dari Jakarta, Korchnoi Pasaribu merakam gambar kaum Orang Asli Buton yang menetap di Pulau Buton di tenggara Sulawesi pada 17 September 2020 dengan keadaan mata mereka yang berwarna biru.

Sindrom Waardenburg lazimnya dikesan pada setiap seorang individu daripada nisbah 42,000 orang di seluruh dunia.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI