31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaInspirasiAnak kucing dibuang macam sampah, bila bersih bulus putih memang ekstra comel

Anak kucing dibuang macam sampah, bila bersih bulus putih memang ekstra comel

Hanya mereka yang menyayangi kucing sahaja memahami perasaan bagaimana simpati mendengar anak-anak kucing yang dibuang umpama sampah merintih-rintih minta diselamatkan.

Begitulah perasaan dan kegigihan yang ditunjukkan seorang pencinta kucing dan pengasas Rumah Kucing Ifan, Ifan Karta Sasmita yang meluangkan masa dan usahanya untuk menyelamatkan kucing-kucing terbiar.

TikTok

Menerusi laman Tiktok @rumahkucingifan, pemuda yang berasal dari Sumatera Selatan, Indonesia ini berkongsi kisah bagaimana dia menyelamatkan empat ekor anak kucing berwarna putih yang cantik dan ditinggalkan untuk menjaga nyawa diri mereka sendiri di tempat pembuangan sampah di tepi jalan.

TikTok

Tidak diketahui bagaimana mereka boleh berada di situ dan bagaimana pula nasib ibu mereka ketika ditinggalkan seperti sampah.

Dalam video itu, pada mulanya Ifan mendengar rintihan anak kucing di tempat pembuangan sampah dan dia pantas bertindak mengambil kesemua anak kucing itu.

TikTok

“Suara tangisan empat ekor anak kucing di tempat sampah. Ternyata mereka adalah kucing ras,” kapsyen video yang dirakam Ifan di TikTok @rumahkucingifan.

TikTok

Dengan rasa menyentuh hati, para pengguna TikTok dapat melihat Ifan bersama rasa kasih sayang dan bersungguh-sungguh menyelamatkan anak-anak kucing comel itu dan membawa mereka pulang.

TikTok

Kemudian kesemuanya dibersihkan, dimandikan dan dikeringkan.

TikTok

Anak-anak kucing ini sudah tentu akan menerima sepenuh kasih sayang serta penjagaan yang sepatutnya daripada Ifan.

TikTok

Pada penghujung video, anak-anak kucing itu kelihatan sihat dan ceria dengan rupa putih gebu mereka.

Dan yang pasti mereka semua terlalu comel untuk dibuang begitu sahaja pada mulanya.

TikTok

Video TikTok yang mendapat perhatian dengan 3.4 juta tontonan itu, menerima pujian ramai sambil rata-rata mengucapkan terima kasih kepada Ifan @rumahkucingifan atas usaha murni yang telah dilakukannya untuk menyelamatkan haiwan terbiar. 

TikTok
TikTok

Sambil ada juga yang mengecam tindakan pelaku yang membuang anak-anak kucing itu kerana terdapat individu menganggap anak kucing tidak lebih daripada sekadar sampah dan bukannya makhluk bernyawa seperti kita.

TikTok

Apa-apa pun, syabas diucapkan kepada Ifan dengan rumah jagaan kucingnya. Semoga sentiasa diberkati dan murah rezeki atas kemuliaan hati anda.

Tonton video di bawah:

https://www.youtube.com/shorts/9GF4Kh1ejxY

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI