28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalPenyelidik China bangun teknologi AI terbaharu bagi tujuan menyaring 'kesetiaan' ahli PKC

Penyelidik China bangun teknologi AI terbaharu bagi tujuan menyaring ‘kesetiaan’ ahli PKC

Berjuta-juta pegawai China telah disiasat dalam tempoh 10 tahun lalu di tengah-tengah kempen antirasuah Beijing.

Penyelidik China baru-baru ini membangunkan teknologi kecerdasan buatan (AI) yang boleh mengukur kesetiaan para pegawai kepada Parti Komunis China yang memerintah. Teknologi itu boleh menjadi alat untuk kempen antirasuah Beijing bagi memantau lebih lanjut dan membersihkan ahli-ahli Parti yang “rasuah”, menunjukkan ketakutan rejim yang semakin meningkat untuk kehilangan kuasa dan kesahan undang-undangnya.

Lebih 4.7 juta pegawai di semua peringkat telah disiasat, dikenakan pelbagai bentuk hukuman tatatertib, atau didakwa dalam tempoh 10 tahun lalu, menurut data yang dikeluarkan oleh badan pemantau tertinggi China, Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin (CCDI) pada 20 Jun.

Gambar oleh Andrea Verdelli/Getty Images.

Kempen antirasuah Beijing telah dimulakan pada November 2012, apabila pemimpin Parti Komunis China (PKC) Xi Jinping mula-mula berkuasa.

“Rasuah politik adalah rasuah terbesar. Beberapa elemen rasuah telah membentuk kumpulan berkepentingan dengan harapan ‘mencuri kuasa daripada parti dan negara,” menurut media milik kerajaan Xinhua.

Teknologi AI tajaan negara, autoritarianisme digital

Institut Kecerdasan Buatan di Pusat Sains Kebangsaan Komprehensif Hefei di Wilayah Anhui, timur China memuat naik satu hantaran, yang mendakwa ia membangunkan teknologi yang boleh menyokong PKC secara langsung. “Rangkaian yang menakjubkan antara AI dan pembinaan PKC,” ia disebut-sebut dalam akaun WeChat rasminya pada 1 Julai, ketika ulang tahun ke-101 penubuhan PKC.

Hantaran itu termasuk video yang menunjukkan seorang lelaki berjalan ke bilik peralatan berlabel “Bar Pemikiran Politik Pintar,” kemudian duduk di hadapan komputer dengan skrin sesentuh untuk mengambil ujian. Selepas menyelesaikan ujian, markah ujian dan carta analisis muncul di paparan skrin.

Tangkap Skrin / WeChat via China Digital Times.

Ujian itu, yang disediakan untuk ahli Parti Komunis China, meliputi kandungan yang diajar di sekolah Parti, termasuk indoktrinasi politik seperti Pemikiran Xi Jinping, komunisme, sosialisme, sejarah PKC dan dasar serta peraturan semasa.

Video itu memperkenalkan peranti yang boleh menggunakan teknologi AI untuk mengekstrak ciri biometrik ahli CCP, yang antara lain termasuk ekspresi muka, elektroensefalografi dan ciri dermatologi.

Selepas mengintegrasi dan menganalisis data peribadi, ia akan menilai bagaimana seseorang itu dapat memahami kandungan yang dipelajarinya, seperti mengukur tahap penumpuan, pengiktirafan, dan penguasaan pelbagai subjek.

Peranti itu boleh “mengintegrasikan teknologi AI ke dalam kehidupan organisasi ahli CCP dengan jayanya,” kata penyelidik dalam filem pendek itu. “Kehidupan organisasi” merujuk kepada tingkah laku yang dikenakan oleh PKC kepada ahlinya, seperti membuktikan kesetiaan seseorang kepada Parti.

Pasukan penyelidik berkata reka bentuk peranti AI untuk “memantapkan PKC menjelang Kongres Parti Komunis ke-20.” Mesyuarat politik terpenting Parti itu dijangka diadakan pada akhir tahun ini, yang akan menentukan sama ada Xi Jinping boleh memperoleh penggal ketiga.

Pada masa penulisan, hantaran di WeChat itu telah ditarik keluar.

Walau bagaimanapun, ia telah dikongsi secara meluas di media sosial sebelum ia dialih keluar, mencetuskan kritikan awam terhadap penggunaan AI untuk memantau indoktrinasi ideologi, dengan beberapa mengecamnya sebagai “pencucian otak berteknologi” dan “autoritarianisme digital.”

Media yang berpangkalan di Amerika Syarikat, China Digital Times memperoleh beberapa kandungan dan video dalam hantaran itu dan menerbitkan laporan mereka pada awal bulan ini.

Menurut maklumat awam, Akademi Sains China (CAS) dan kerajaan wilayah Anhui menubuhkan institut teknologi Hefei. Institut ini diuruskan oleh Universiti Sains dan Teknologi China.

Gambar oleh STR/AFP via Getty Images.

Jutaan pegawai PKC disiasat

Bercakap pada taklimat akhbar yang diadakan oleh jabatan propaganda PKC pada 30 Jun, Wang Jianxin, pengarah jabatan publisiti CCDI, berkata dalam tempoh 10 tahun, dari Kongres ke-18 Parti hingga akhir April tahun ini, kira-kira 4.3 juta siasatan rasuah telah dijalankan dan lebih 4.7 juta pegawai korup menerima hukuman.

Ahli-ahli PKC itu dituduh dengan pelbagai tuduhan seperti rasuah, hubungan dengan kumpulan penjenayah, penyalahgunaan kuasa, dan gaya hidup tidak bermoral. Laporan rasmi mengenai krisis imej PKC, dikeluarkan pada 2012 oleh Tang Jun, pengarah Pusat Penyelidikan Pengurusan Krisis Universiti Renmin China, yang mendedahkan sebanyak 95 peratus pegawai korup yang disiasat mempunyai perempuan simpanan, dan lebih 60 peratus daripada kader yang korup mempunyai “isteri kedua.”

Zhang Lei, seorang profesor undang-undang di Universiti Normal Beijing, memberitahu Xinhua pada 30 Jun, terdapat empat masalah utama di kalangan kader PKC iaitu formalisme, birokrasi, hedonisme, dan ekstravaganza.

Gao Wenqian, seorang sarjana sejarah PKC, memberitahu VOA pada 28 Oktober 2016, bahawa pendekatan institusi PKC hanya boleh merawat gejala rasuah tetapi bukan puncanya, dengan menyebut monopoli kuasa satu pihak adalah punca rasuah dalam pejabat PKC.

“Jika anda [PKC] tidak memerangi rasuah daripada sistem, ia seperti melawan lalat di sekitar lubang baja. Anda tidak akan sampai ke penghujungnya; semakin banyak anda bergaduh, semakin anda tersekat. Hasilnya ialah ‘lalat sebesar harimau dan harimau sama banyak dengan lalat’,” kata Gao.

Kempen yang dikatakan anti-rasuah oleh PKC “sama dengan sebuah restoran yang berbangga mengumumkan pada tahun lalu ia telah berjaya menemui 100,000 lalat dalam pinggannya, 10,000 tikus dalam supnya, dan 50,000 cacing dalam nasinya,” tulis seorang warganet di ruangan komen The Epoch Times edisi bahasa Cina.

“Saya tertanya-tanya adakah pelanggan masih menganggap restoran ini bersih. Rasuah adalah tumit Achilles yang tidak dapat diselesaikan oleh rejim autokratik—iaitu, kumpulan berkepentingan yang sama tidak dapat mentadbir diri mereka sendiri dari dalam.”

Tangkap Skrin / WeChat via China Digital Times.

AI: Alat untuk memantau ahli PKC

Kempen teknologi pengawasan AI dan antirasuah menunjukkan PKC, yang bimbang akan kejatuhannya, akan mengenakan kawalan yang lebih ketat ke atas ahlinya, terutamanya pegawai peringkat tinggi.

Media rasmi Qiushi Magazine baru-baru ini menerbitkan ucapan yang Xi Jinping sampaikan pada seminar untuk pegawai peringkat wilayah dan menteri pada 11 Januari. Xi menegaskan Parti harus berusaha untuk menyelesaikan “kekotoran” pemikiran ideologi, gaya hidup dan organisasi dalam Parti— apa-apa sahaja yang boleh menjejaskan kuasa PKC.

Tahun lalu, Xi memberi amaran kepada ahli PKC tentang akibat keluar dari barisan. Dalam ucapannya, beliau menegaskan beberapa pegawai telah berubah menjadi “jurucakap untuk pelbagai kumpulan berkepentingan, unit kuasa, dan kelas istimewa.” Xi turut menegaskan, tidak kira siapa yang mempunyai masalah, mereka harus “disiasat dan dihukum dengan tegas dan tanpa belas kasihan.”

Selain itu, dalam mesyuarat Biro Politik PKC pada 17 Jun, Xi Jinping berkata anti-rasuah adalah kempen politik utama yang “tidak mampu untuk gagal”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI