31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaTak sangka terima 10 ribu pencalonan, 'iklan' jejaka ini untuk mencari calon...

Tak sangka terima 10 ribu pencalonan, ‘iklan’ jejaka ini untuk mencari calon isteri berhasil

Seperti yang kita tahu, jodoh, ajal, rezeki semuanya telah terlulis sejak kita di dalam kandungan ibu lagi. Apabila tiba satu peringkat umur, memang kita sering tertanya-tanya tentang bagaimana jodoh kita, siapakah jodoh yang telah diciptakan untuk kita, bilakah kita akan bertemu dengan jodoh kita itu, kayakah?cantikkah?beragamakah? Kebiasaannya orang mula mencari jodoh apabila yakin dengan kedudukan kewangan diri sendiri selain telah mempersiapkan mental dan fizikal untuk melangkah ke alam rumah tangga. Begitulah yang dilakukan juga oleh Ariff Peter, cuma caranya mencari jodoh agak unik, lain daripada kebiasaan.

Ariff telah menggunakan media sebagai medium untuk mencari jodoh. Dia telah menghasilkan poster yang berbunyi, ‘Saya sedang mencari jodoh’. Pada poster tersebut, Ariff menyatakan tentang ciri-ciri wanita yang menjadi dambaan hatinya seperti wanita yang inginkan anak ramai, pandai memasak dan bersiap sedia menjadi suri rumah dengan elaun dan hadiah yang lumayan.

Ariff juga turut melampirkan serba sedikit butiran dirinya pada poster tersebut. Ariff berasal dari Kuala Lumpur dan merupakan usahawan berjaya yang menjalankan perniagaan perkhidmatan sanitasi kediaman di KL. Dia mencari calon isteri dalam kalangan wanita Islam. Jika ada wanita Islam yang berminat dengannya, bolehlah menghubungi Ariff ditalian yang tertera pada poster.

@ariffpeter

Selain membuat poster mencari jodoh, Ariff juga telah membuat iklan kepada sesiapa yang berjaya mendapatkannya jodoh, orang tersebut akan diberikan hadiah sejumlah wang tunai sebanyak RM10,000. Ariff telah berkongsikan perkara tersebut di Twitter miliknya dengan harapan ada orang yang membantunya mencari jodoh.

@ariffpeter

Usaha Ariff pada Jun lalu belum berhasil hinggalah tersebarnya video dia sedang mengagihkan poster pencarian jodohnya tular dimedia sosial. Dalam video tersebut, kelihatan Ariff sedang mengagihkan poster pencarian jodohnya kepada orang ramai yang berada dibeberapa lokasi termasuklah di dalam kereta api. Katanya, “jodoh tidak jatuh daripada langit. Aku harus bekerja keras.” Memandangkan dia sudah kehilangan ibu tercinta, jadi usaha mencari jodoh terletak dibahunya sendiri. Tambahnya lagi, “jika ibunya masih ada, pasti ibunya itu yang membantunya mencari jodoh.”

Ariff nampaknya tidak hanya mengagihkan poster kepada orang ramai. Dia bahkan telah membuat sepanduk ‘Saya sedang mencari jodoh’ dan menggantungkannya di satu kawasan.

@ariffpeter

Susulan usaha luar biasa itu, poster pencarian jodohnya telah tersebar ke Thailand, Singapura, Brunei dan Indonesia. Pada mulanya dia hanya mahu mencari jodoh diseluruh Malaysia tetapi tidak menyangka rezeki tersebar sampai hampir ke seluruh Asia Tenggara. Kata Ariff, “panik dibuatnya.” Dia menzahirkan rasa terima kasih kepada media tempatan dan luar negara yang mahu berkongsikan berita tentang pencarian jodohnya itu.

@ariffpeter

Ariff tidak langsung menyangka, dalam masa 3 hari dia menerima 10 ribu pencalonan yang mana lebih 5000 pencalonan diterima melalui Whatsapp, lebih 1000 pencalonan diterima melalui Tiktok dan lebih 8000 pencalonan diterima melalui Instagram.

Menurut Ariff, disebabkan pernah kecewa sebelum ini, dia tekad untuk membuat poster dan sepanduk mengenai pencarian jodohnya. Tambahan pula, dia sudah bersedia untuk berumah tangga, jadi dengan cara ini dia berharap usaha untuk mendapat jodoh itu menjadi lebih mudah. Melihatkan jumlah pencalonan yang diterimanya itu, nampaknya selepas ini Ariff akan sibuk dengan tugasan memilih calon isteri yang sesuai pula. Semoga Ariff menemui calon isteri yang terbaik buat dirinya.

Tidak dinafikan ada sesetengah orang gusar jodohnya belum tiba sementelah umurnya semakin meningkat. Sebenarnya cepat atau lambat itu bukan pengukurnya tetapi jodoh akan sampai pada kita apabila sudah tiba dan tepat masanya. Oleh itu, sebagai manusia tugas kita adalah melakukan semua perintah Allah dan meninggalkan semua larangan-Nya dan berdoalah agar jodoh, ajal, rezeki kita sampai dalam keadaan yang baik.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI