25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGlobalRejim China membunuh pengamal Falun Gong untuk hati mereka, kata saksi

Rejim China membunuh pengamal Falun Gong untuk hati mereka, kata saksi

Seorang bekas penjenayah dan ahli kongsi gelap Jepun berkata dia menjadi saksi pemerdagangan organ secara langsung di China, setelah melihat seorang pengamal Falun Gong yang telah dibius—dengan tendonnya dipotong untuk menghalangnya melarikan diri—sejurus sebelum lelaki itu diletakkan di atas meja pembedahan untuk dikeluarkan hatinya.

Kejadian itu berlaku pada Ogos 2007, ketika Ushio Sugawara, yang kini berusia 58 tahun, masih menjadi ahli Sixth Yamaguchi-gumi—sindiket jenayah terbesar di Jepun. Dia meninggalkan kumpulan itu pada 2015 dan hari ini menjadi pengulas ekonomi di Jepun.

Abang rakannya terdesak untuk mendapatkan hati baru demi meneruskan hidupnya. Dengan peraturan yang ketat, kos yang tinggi dan masa menunggu yang lama di Amerika Syarikat dan Perancis—dua daripada beberapa negara yang menawarkan pembedahan pemindahan hati pada masa itu—pesakit yang bergelut beralih kepada apa yang kelihatan sebagai satu-satunya alternatif: China.

Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times

Pada masa itu, Hospital Besar Angkatan Polis Bersenjata Beijing, sebuah hospital polis tentera yang dikendalikan kerajaan, telah tampil menjadi negara memimpin dalam pembedahan pemindahan hati.

Seorang broker dari China yang mengendalikan pelancongan perubatan dengan Jepun menghubungi abang rakan Sugawara dengan cadangan hospital Beijing. Dalam masa sebulan, mereka mempunyai penderma yang sesuai, memberitahu pesakit untuk terbang ke China bagi menjalankan pembedahan pada “bila-bila masa”. Harganya ialah 30 juta yen (kira-kira RM1.13 juta)—tidak sampai separuh daripada kos yang mereka telah dimaklumkan di Amerika Syarikat dan Perancis.

‘Sumbangan sebelum kematiannya’

Sugawara, dalam temu bual bersama The Epoch Times, menceritakan bagaimana dia terlibat selepas keluarga itu mendapati kualiti albumin hospital, protein yang dihasilkan oleh hati yang disuntik semasa pembedahan, tidak mencapai tahap par. Dia membantu mereka membeli larutan berkenaan di Jepun untuk diseludup ke Beijing, dengan sekatan dikenakan hospital China.

Sehari sebelum pembedahan yang dijadualkan, Sugawara melawat pesakit dan mengetahui penderma berada di bilik sebelah.

“Adakah anda ingin melihat?” cadang seorang doktor Cina yang fasih berbahasa Jepun, membuka tirai untuk mendedahkan seorang lelaki berusia 21 tahun. Lelaki itu tidak menunjukkan tindak balas kerana telah dibius.

“Dia sangat muda. Hatinya sangat sihat,” kata doktor itu kepada Sugawara.

“Orangnya bagaimana?” tanya Sugawara.

Doktor itu memberi respons, dengan mendakwa lelaki itu sebagai “orang jahat” dan banduan hukuman mati.

“Ketika itulah saya menyedari China menggunakan tahanan untuk pengambilan organ,” kata Sugawara.

Ushio Sugawara (Gambar oleh The Epoch Times)

“Dia lambat laun akan mati, dan dengan cara ini, dia boleh membuat lebih banyak sumbangan sebelum kematiannya,” kata doktor itu. Dia kemudian menggelar lelaki itu sebagai “ahli kumpulan pengganas”. Ditanya lebih lanjut oleh Sugawara tentang apa yang dilakukan lelaki itu, doktor menjawab dia adalah “Falun Gong”.

Disiplin kerohanian Falun Gong, yang ajarannya berdasarkan prinsip Sejati, Baik, Sabar, sangat popular di China pada tahun 1990-an tetapi mengalami penganiayaan di seluruh negara di bawah Parti Komunis China pada tahun 1999. Dalam beberapa dekad sejak itu, berjuta-juta pengamalnya telah ditangkap dan dikenakan pelbagai bentuk penderaan yang direka untuk meruntuhkan kepercayaan mereka.

Kebimbangan mengenai rejim itu yang mungkin menuai organ untuk keuntungan pertama kali muncul pada tahun 2006. Beberapa pemberi maklumat pada tahun itu mendekati The Epoch Times untuk menawarkan keterangan mengenai amalan haram itu. Annie (nama samaran), yang bekerja di sebuah hospital di timur laut China, berkata bekas suaminya, yang merupakan pakar bedah otak di hospital yang sama, dan doktor lain mengeluarkan kornea dan organ lain daripada pengamal Falun Gong yang masih hidup sebelum membuang mayat mereka ke dalam insinerator, kadang kala ketika mereka masih hidup.

Pada tahun 2019, panel bebas yang berpangkalan di London, dikenali sebagai Tribunal China, memutuskan tanpa keraguan munasabah bahawa rejim China telah membunuh tahanan kerohanian dan menjual organ mereka. Pengamal Falun Gong, didapati kekal sebagai kumpulan mangsa yang utama.

Pada awal Mei, Parlimen Eropah meluluskan resolusi untuk mengutuk pengambilan organ rejim, dengan menyebutnya “berterusan, sistematik, tidak berperikemanusiaan.”

“Doktor berkata dengan begitu ramai orang di China, mereka boleh mencari seberapa ramai penderma yang diperlukan,” kata Sugawara.

“China mempunyai ramai orang jahat. Mereka akan mati akhirnya, jadi kita perlu menggunakan mereka dengan baik,” doktor itu memberitahunya.

Pembedahan itu akhirnya gagal, dan pesakit meninggal dunia semasa pembedahan, bersama-sama dengan penderma.

Gambar oleh Peter Parks/AFP/Getty Images

Rawatan khas

Sugawara telah diiring keluar dari lapangan terbang Beijing oleh seorang pegawai kanan dan empat pegawai polis bersenjata apabila dia mendarat dengan albumin itu. Dia telah ditahan selama beberapa jam oleh pegawai kastam yang telah mengesan larutan albumin dalam bagasinya yang diperiksa, kerana ia tidak dibenarkan masuk ke negara itu tanpa permit khas.

Seorang pegawai kastam datang untuk mengecop pasportnya ketika dia dibawa melalui lorong imigresen VIP. Dia kemudiannya dibawa pergi dengan kereta mewah Lexus hitam.

Layanan istimewa yang diterimanya adalah satu tanda peranan aktif yang dimainkan oleh pegawai Parti dalam industri penuaian organ rejim, kata Sugawara.

“Broker itu berkata mereka tidak boleh meneruskan tanpa penyertaan pegawai,” katanya. “Tidak mungkin mereka dapat mengimbangi hubungan yang rumit.”

‘Barbarisme perubatan’

Lelaki muda yang dilihat Sugawara itu berbalut pada tangan dan kakinya. Dia masih ingat doktor mengatakan mereka telah memotong tendon pada anggota badan penderma sehari sebelumnya, sebahagiannya untuk menahannya daripada melarikan diri.

Pemotongan tendon lelaki itu “mencerminkan kekejaman” para doktor, menurut Torsten Trey, pengarah eksekutif kumpulan advokasi etika perubatan Doctors Against Forced Organ Harvesting.

“Tiada doktor yang mengikut sumpah perubatan akan melakukan itu,” katanya kepada The Epoch Times. “Jika mereka boleh memotong tendon, mereka juga boleh mengeluarkan organ tanpa kebenaran. Ia adalah ‘barbarisme perubatan’.”

Trey percaya ada kemungkinan doktor “ingin mengelakkan penggunaan pelemas otot untuk memastikan kualiti organ yang lebih baik.” Memotong tendon, katanya, boleh “menekan rintangan otot, yang menjadikannya lebih mudah untuk mengeluarkan organ.”

“Fakta bahawa doktor pada mulanya memerangkap penderma dengan nama pengganas untuk membenarkan tindakannya mengambil organ adalah keji, khususnya kerana dia kemudiannya mengakui ia adalah satu pembohongan dan ia adalah seorang pengamal Falun Gong yang sihat,” kata Trey. 

Dengan memotong tendon, doktor “pada asasnya mencipta kelumpuhan secara buatan,” kata Trey, sambil menambah tindakan sedemikian “adalah kejam dan patut mendorong mana-mana doktor dengan reaksi yang sangat kecewa.”

Pertubuhan Dunia untuk Menyiasat Penganiayaan Falun Gong (WOIPFG), sebuah kumpulan hak asasi manusia yang berpangkalan di New York, telah mengenal pasti Hospital Besar Angkatan Polis Bersenjata sebagai salah satu pesalah paling teruk yang terlibat dalam banyak kes yang disyaki jenayah pengambilan organ. Dalam panggilan telefon samaran dari WOIPFG, sekurang-kurangnya seorang pakar bedah pemindahan dari hospital kemasukan mendapatkan sumber organ daripada pengamal Falun Gong.

“Kami mempunyai banyak organ,” kata Wang Jianli, timbalan ketua pakar bedah untuk institut penyelidikan pemindahan organ hospital itu, apabila ditanya oleh seorang penyiasat yang menyamar sebagai ahli keluarga pesakit untuk mencari hati. Dia berkata satu hingga dua minggu adalah “anggaran tepat” untuk mereka mengatur pembedahan.

“Betul, betul, betul,” kata Wang pada November 2018 apabila ditanya sama ada organ yang mereka gunakan adalah “organ Falun Gong yang sihat.”

Gambar oleh Edward Dai/The Epoch Times

Jangka masa yang singkat untuk mendapatkan organ yang sesuai di China—sebagai contoh memadankan hati dalam tempoh satu bulan, seperti dalam kes abang kepada rakan Sugawara—juga harus menimbulkan loceng penggera, kata Trey.

Ia adalah “jangka masa sangat singkat yang luar biasa untuk program pendermaan organ berasaskan altruisme di Barat, namun agak biasa dalam pasaran pemindahan organ di China,” katanya.

Peredaran masa tidak mengurangkan rasa kekejaman yang Sugawara rasakan tentang apa yang dia saksikan.

“Mereka fikir sedang melakukan perkara yang betul. Mereka semua telah dicuci otak,” katanya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI