28.7 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalPerkauman untuk dijual: Video memaparkan kanak-kanak Malawi dieksploitasi warga China demi meraih...

Perkauman untuk dijual: Video memaparkan kanak-kanak Malawi dieksploitasi warga China demi meraih keuntungan

Selepas beberapa video perkauman penuh kontroversi menular di media sosial yang dirakam pada Februari 2020 di Malawi oleh seorang pencipta kandungan dan penerbit warga China, kerajaan negara itu berjanji untuk membanteras perkauman dalam talian yang melibatkan masyarakat Afrika.

Semuanya bermula apabila BBC menyiarkan laporan berita penyiasatan pada minggu lalu apabila mendapati sekumpulan kanak-kanak kulit hitam disuruh melaungkan frasa dalam bahasa Cina yang telah dirakam di Malawi oleh seorang warga China bernama Lu Ke, yang didakwa telah merakam dan memuat naik ratusan video sehari untuk dijual sebagai satu industri.

Dalam video itu, beberapa kanak-kanak diarah untuk mengulangi perkataan yang dikata Lu Ke: “Saya raksasa hitam dan IQ saya rendah”.

Tangkap Skrin / YouTube

Kanak-kanak itu, yang didakwa dibayar setengah dolar sehari, menyanyi dan melaungkan perkataan dalam bahasa Cina tanpa menyedari kata-kata itu menyinggung perasaan. Video itu menimbulkan kemarahan di seluruh dunia pada tahun 2020 apabila ia diterbitkan dalam talian tetapi tidak diketahui di mana ia telah dirakam.

Dalam lawatan ke Malawi, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Afrika, Kementerian luar China, Wu Peng berkata beliau telah mencapai persetujuan dengan Menteri Luar Malawi untuk menyatakan pendirian bahawa kedua-dua negara tidak akan bertolak ansur dengan perkauman.

“China telah membanteras perbuatan dalam talian yang menyalahi undang-undang sejak beberapa tahun lalu. Kami akan terus membanteras video diskriminasi kaum sebegini pada masa hadapan,” kata Wu.

Wu berada di Malawi sebagai sebahagian daripada lawatan ke negara Afrika di mana beliau telah melawat Afrika Selatan dan bersedia untuk melawat Tanzania, Senegal, Burkina Faso dan Togo “untuk lebih mengeratkan lagi pertalian persahabatan dan kerjasama praktikal” antara China dan negara-negara Afrika.

Tangkap Skrin / YouTube

Kedutaan China di Malawi berkata ia telah mengambil maklum tentang laporan “Racism for Sale” (Perkauman untuk Dijual) terbitan BBC yang tular di media sosial dengan penuh rasa bimbang dan prihatin.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya perkauman dalam apa jua bentuk, oleh sesiapa sahaja atau berlaku di mana sahaja,” kata kedutaan itu. “Kami juga menekankan video itu dirakam pada tahun 2020. Pada tahun-tahun lalu, China telah membanteras tindakan dalam talian yang menyalahi undang-undang dan mencapai hasil yang ketara. Kami akan bekerjasama dengan pihak Malawi dan memastikan isu ini ditangani dengan cara yang betul.”

Video itu telah menimbulkan kemarahan ramai pihak di Malawi.

Tangkap Skrin / YouTube

Nancy Tembo, Menteri Luar Malawi, memberi kenyataan mengenai video yang telah tersebar di media sosial sejak beberapa minggu lalu, sambil menambah, “Kami berasa jijik, tidak dihormati dan sangat sedih.”

“Ia telah menyinggung perasaan kami sebagai kerajaan – untuk orang yang duduk dan merancang untuk menghina dan tidak menghormati kami sebagai sebuah negara,” katanya.

Siasatan “Africa Eye” oleh BBC yang dilaporkan wartawan Runako Celina dan Henry Mhango mengesan lokasi rakaman video itu di Njewa, sebuah daerah di ibu negara Lilongwe.

Hasil penyiasatan BBC mendapati seorang lelaki berbangsa Cina dikenali Lu Ke yang sedang membuat penggambaran ratusan video itu untuk sekumpulan kanak-kanak, dan penduduk tempatan memanggilnya “pak cik”.

Tangkap Skrin / YouTube

Celina dan Mhango juga berjaya menemui seorang budak lelaki yang sering muncul dalam video yang dipanggil “Little Gula” tanpa nama. Budak lelaki itu yang baru berusia 6 tahun bernama Bright. Semasa interaksi bersama bapa saudaranya, Bright berkata, “Apabila kami melakukan sesuatu yang salah, dia mencubit kami, apabila kami melakukan sesuatu yang salah, dia memukul kami dengan kayu dan tidak akan melepaskan kami.” 

Ibu Bright pula menambah, “Apabila anak saya melakukan sesuatu yang salah, dia memukul dengan kayu. Anak saya dibawa pergi, orang itu akan datang dan mengambilnya kembali, saya berasa sangat tertekan.”

Tangkap Skrin / YouTube

Polis Malawi sejak itu telah melancarkan siasatan. Timbalan jurucakap Polis Negara Harry Namwaza berkata polis telah mencatat isu eksploitasi kanak-kanak dalam video itu dan sedang menyiasat lebih lanjut.

“Kami mengikuti semua proses undang-undang. Sebagai polis, kami sepatutnya menyiasat di mana kami merasakan jenayah telah dilakukan. Terdapat begitu banyak isu dalam video itu dan kami akan menggunakan kandungan itu dalam siasatan kes kami,” katanya.

Seorang saintis politik dari Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong, Barry Sautman berkata kepada SCMP, “Sebarang pembikinan video yang melibatkan orang yang dibayar untuk mengatakan sesuatu yang mereka tidak faham boleh dikatakan … menimbulkan bahaya moral, yang mungkin termasuk hasutan kepada diskriminasi kaum.”

Tangkap Skrin / YouTube

Sautman berkata terdapat peruntukan dalam Kanun Jenayah China bagi hukuman kerana menghasut diskriminasi kaum, dalam ucapan atau penerbitan. Ia telah digunakan untuk kes melibatkan warga China Han yang telah melakukan perbuatan diskriminasi etnik terhadap minoriti yang membawa hukuman penjara, katanya.

Beliau berkata setiap negara bertanggungjawab melarang perbuatan sedemikian di bawah Konvensyen PBB bagi Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum.

“Kebanyakan negara dan wilayah telah mewujudkan undang-undang domestik untuk jenayah hasutan kepada diskriminasi kaum, walaupun Amerika Syarikat adalah pengecualian yang ketara,” kata Sautman.

Beliau berkata undang-undang antarabangsa untuk membenarkan dakwaan terhadap beberapa kesalahan jenayah tertakluk kepada bidang kuasa luar wilayah dan, dalam contoh video Malawi, terdapat asas yang jelas untuk bidang kuasa tersebut, kerana syarikat itu dan pelanggan berkemungkinan berpangkalan di China.

“Kita akan lihat sama ada China akan mendakwa dalam kes ini, tetapi pandangan saya ialah kerajaan China perlu berbuat demikian dalam kes ini dan setiap perkara, tidak kira di mana aktiviti itu muncul, mereka perlu mengumumkan pendakwaan sedemikian,” kata Sautman.

Tangkap Skrin / YouTube

Sautman berkata industri yang mencipta kandungan video memaparkan orang Afrika yang mula dijual di China itu tidak besar.

“Sebahagian besar, ia tidak melibatkan perkauman, seperti yang biasa kita bayangkan. Video itu biasanya melibatkan seseorang yang dibayar syarikat untuk membayar kanak-kanak Afrika untuk membuat ucapan hari lahir atau ucapan lain dalam bahasa Cina, yang dihantar kepada seseorang di China,” katanya.

“Video perkauman yang dibuat di Malawi adalah yang pertama seperti yang saya dengar, tetapi mungkin ada yang lain, memandangkan populasi China yang ramai dan industri videografi yang berkembang maju,” komennya.

Sementara itu, Stephen Chan, profesor politik dan hubungan antarabangsa di School of Oriental and African Studies di London, berkata “sifat kesat sepenuhnya dalam video ini mengejutkan pihak berkuasa China”.

Beliau berkata video perkauman seperti ini belum lagi menjadi industri besar; tetapi “nampaknya terdapat pasaran khusus di China, kerana negara itu telah sekian lama terputus hubungan dari seluruh dunia, mempunyai sikap perkauman – percaya atau tidak – walaupun terhadap orang kulit putih”.

Tangkap Skrin / YouTube

“Bagaimanapun, saya tidak akan terkejut jika polis dan mahkamah China tidak cuba membuat contoh dan pengajaran daripada pembuat video tertentu seperti ini.”

Heidi Haugen, profesor pengajian China di jabatan pengajian budaya dan bahasa Oriental di Universiti Oslo, berkata kerajaan China tidak melakukan tindakan yang cukup untuk membanteras video itu sejak alat penapisan China mengetahuinya selama bertahun-tahun. Mereka telah menerima tekanan dan ditindas pada masa lalu dalam beberapa platform, hanya untuk muncul dalam platform yang lain pula.

“Jika keazaman politik itu ada, kandungan yang menyinggung perasaan dialih keluar daripada semua platform, secara kekal. Akaun Weibo dengan video ini ditumpukan semata-mata untuk jenaka perkauman, ia mudah dikenal pasti,” kata Haugen. “Tetapi membanteras video yang menyinggung perasaan sebegitu bukanlah satu keutamaan.”

Tangkap Skrin / YouTube

Haugen berkata Kementerian Luar China terpaksa bijak memandang serius perkara ini sekarang sementara ia menjejaskan imej China di luar negara.

“Kebanyakan orang Cina tidak mempunyai interaksi peribadi dengan orang kulit hitam. Ini menjadikannya lebih sukar untuk mengenal pasti dan menolak representasi yang tidak berperikemanusiaan seperti video ini. Perwakilan perkauman juga membahayakan orang Cina dengan rakan kulit hitam, rakan kongsi perniagaan atau ahli keluarga,” katanya.

“Kandungan penindasan tidak cukup untuk mengubah imej orang ramai tentang Afrika. Perwakilan awam Afrika dikuasai oleh kemiskinan dan hidupan liar. Ramai orang China tidak melihat orang Afrika sebagai arkitek, saintis atau pengurus. Kisah-kisah ini perlu diberitahu, jika tidak orang mengekalkan sikap yang sangat berat sebelah. Imej Afrika hanya untuk orang Afrika. Dengan sumber yang sesuai dan jujur, terdapat ramai wartawan dan penulis China yang boleh menceritakan kisah ini dengan baik,” Haugen berpendapat.

Tonton video di bawah:

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI