27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupSenang hati mengemis berjaya kumpul RM149K, akibatnya bekas peminta sedekah ini dipanggil...

Senang hati mengemis berjaya kumpul RM149K, akibatnya bekas peminta sedekah ini dipanggil polis Indonesia beri keterangan

Tidak salah kepada mereka yang pemurah dan ikhlas untuk memberi sedekah untuk golongan yang memerlukan, seperti kepada para pengemis yang menadah tangan mereka seharian meminta wang. Kerana tangan yang memberi itu adalah lebih baik daripada yang menerima.

Si pemberi sedekah yang simpati telah menyelesaikan tanggungjawab mereka dengan hati tulus ikhlas dan akan diberkati dengan kemurahan rezeki, tetapi bagaimana sekiranya si peminta sedekah itu tidak ikhlas dengan niatnya?

Gambar Hiasan / Pixabay

Anda mungkin akan rasa tak sangka ya boleh jadi kaya, apabila mendengar kisah seorang pengemis dari Indonesia memiliki wang simpanan yang banyak dalam akaun di bank hasil daripada ‘pekerjaan sebagai pengemis’.

Pengemis itu yang dikenali sebagai Lutfi Haryono dikatakan berjaya menyimpan wang lebih RM149,000 (490 juta rupiah) dalam dua akaun bank sekali gus menimbulkan syak wasangka orang ramai dan para warganet.

Tribunnews melaporkan pengemis kaya berusia 47 tahun yang berasal dari bandar Gorontalo itu telah mengemis selama 13 tahun untuk mengumpulkan wang yang sebanyak itu. Bak kata orang, sikit-sikit lama-lama jadi bukit la bukan?

Gambar oleh Kompas TV

Pada mulanya, kisah Lutfi menjadi tular dalam perkongsian di media sosial yang memaparkan dia bergambar dengan dua buku simpanan banknya iaitu Bank Mandiri dan Bank Sulutgo dengan jumlah yang memeranjatkan melalui pekerjaannya sebagai pengemis.

Akibatnya lelaki itu telah dipanggil pihak polis dari Balai Polis Lurah Ipilo, Gorontalo untuk memberikan keterangan bagi menjelaskan tentang wang simpanan di dalam akaun bank miliknya itu.

Jurucakap polis memberitahu lelaki itu mengaku wang di dalam akaun bank tersebut adalah wang simpanannya yang dikumpul olehnya selama ini, namun tidak menafikan ia juga adalah wang daripada hasil mengemis.

YouTube/Tribunnews

Menurut Lutfi, dia mula mengemis setelah berpisah dengan isterinya dan “suka memaksa penduduk setempat untuk mendapatkan wang.”

Wang simpanan itu tidak kesemuanya adalah hasil mengemis kerana Lutfi menjelaskan dia pernah bekerja di kedai makan dan kedai barangan sebelum menjadi pengemis, yang sejak itu meminta simpati orang ramai untuk memberinya wang.

YouTube/Tribunnews

Hasil wang simpanan yang dikumpul selama 13 tahun itu juga telah digunakan untuk keperluan peribadi seperti membina rumah.

Selepas kisah pengemis kaya Lutfi Haryono menjadi tular, lelaki popular ini berjanji tidak akan mengulangi perbuatannya dengan mengemis dan memberitahu akan memulakan pekerjaan lebih berkat iaitu dengan membuka warung makan sebagai sumber pendapatan.

Harap-harap Lutfi menunaikan janji dan tidak mengemis lagi.

Tonton video di bawah:

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI