28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaGaris masa kejadian tembakan rambang di sekolah rendah AS dan identiti mangsa...

Garis masa kejadian tembakan rambang di sekolah rendah AS dan identiti mangsa kini dikenal pasti

Tembakan rambang yang berlaku pada 24 Mei di Sekolah Rendah Robb di Uvalde, Texas, dilaporkan telah mengakibatkan kematian 19 orang murid dan dua guru serta sekurang-kurangnya 17 yang lain, termasuk kanak-kanak, mengalami kecederaan.

Kejadian tembak tersebut merupakan kes tembak kedua paling dahsyat berlaku di AS selepas kes tembak pada 2012 yang berlaku di Sekolah Rendah Sandy Hook di Newtown, Connecticut.

Pihak berkuasa mengenal pasti Salvador Ramos, 18, sebagai penembak yang bertanggungjawab terhadap serangan itu. Dia kemudian mati ditembak kira-kira 90 minit selepas dia tiba di sekolah itu kira-kira jam 11:30 pagi hari itu.

Ramos dikatakan tidak mempunyai sebarang rekod jenayah atau kesihatan mental yang diketahui pihak berkuasa. Motifnya masih tidak diketahui kerana pihak berkuasa terus menyiasat kejadian tembakan maut itu.

Pada sidang akhbar pada 26 Mei di Robb Elementary, seorang pegawai dari Jabatan Keselamatan Awam (DPS) Texas, pengarah wilayah Texas Selatan Victor Escalon, berkata bahawa Ramos kelihatan berjalan tanpa halangan ke dalam bangunan sekolah sebelum serangan, berbeza dengan laporan sebelum ini bahawa dia telah berhadapan dengan pegawai keselamatan sekolah di luar sekolah.

Di bawah ialah anggaran garis masa anggaran kejadian tersebut berlaku:

Sebelum 24 Mei
Ramos berusia 18 tahun pada 16 Mei telah membeli dua senapang separa automatik secara berasingan, pada 17 Mei dan 20 Mei. Biro Alkohol, Tembakau, Senjata Api dan Letupan (ATF) mengesahkan pada 25 Mei dalam taklimat kepada senator negeri Texas, lapor KHOU. Pihak berkuasa ATF berkata dia juga telah membeli 375 butir peluru 5.56 pada 18 Mei.

Hari Serangan
Pada 24 Mei, pada awal hari itu, pelajar dan ibu bapa telah berada di Sekolah Rendah Robb untuk upacara anugerah kepujian.

11:00 pagi
Ramos membuat catatan di Facebook tiga kali dalam masa 30 minit sebelum sampai ke sekolah itu, beritahu Gabenor Texas Greg Abbott pada sidang akhbar pada 25 Mei.

Catatan Facebook pertama menunjukkan bahawa dia akan menembak neneknya. Catatan kedua mengatakan bahawa dia telah menembak neneknya, dan yang ketiga mengatakan bahawa dia akan menembak sebuah sekolah rendah, tanpa menyatakan yang mana. Catatan ketiga dimuat naik dalam masa 15 minit sebelum Ramos tiba di sekolah itu, kata Abbott.

Meta, syarikat induk Facebook, telah berkata catatan tersebut sebenarnya sebuah mesej.

Ramos, yang telah tinggal bersama neneknya sejak Mac telah menembaknya di muka dan meninggalkannya dalam keadaan kritikal sebelum meninggalkan kediaman itu dan menuju ke Robb Elementary, kata McCraw pada 25 Mei.

Neneknya yang berusia 66 tahun itu telah berlari ke seberang jalan untuk mendapatkan bantuan jiran selepas ditembak. Dia juga melaporkan Ramos kepada jabatan polis. Dia kemudian dihantar ke hospital San Antonio, kata McCraw.

11:28 pagi
Ramos, yang menaiki trak pikap neneknya, terbabas ke dalam parit berhampiran sekolah, menurut pihak penguatkuasa. Dia muncul dari bahagian penumpang trak dan membawa apa yang dikatakan saksi sebagai pistol panjang dan beg yang mengandungi peluru.

Ramos menembak dua saksi di luar rumah pengebumian di seberang jalan sebelum dia terus menuju ke sekolah. Dia kemudian memanjat pagar ke tempat letak kereta dan melepaskan tembakan ke arah sekolah itu “berkali-kali,” kata Escalon.

Kedua-dua saksi itu melarikan diri tanpa mengalami sebarang kecederaan.

11:30 pagi
Panggilan 911 dibuat mengenai kemalangan kereta dan seorang lelaki dengan pistol.

Suspek tiba di tempat letak kereta sekolah dan mula menembak di sekolah itu, kata McCraw semasa taklimat pada 27 Mei.

Kenderaan polis tiba di rumah pengebumian.

Pegawai sumber sekolah-pada mulanya dikatakan telah berhadapan dengan suspek, kemudian dilaporkan tidak berada di kampus-sebenarnya berhadapan dengan seseorang, tetapi ia adalah seorang guru, bukan suspek, menurut McCraw.

11:33 pagi
Penembak berusia 18 tahun itu memasuki bahagian barat sekolah rendah Robb, kata McCraw.

Pintu dibuka oleh seorang guru.

Suspek mula menembak ke dalam sebuah bilik, sama ada bilik 111 atau bilik 112.

Dia tidak lama kemudian memasuki bilik darjah bersebelahan, menembak mati guru dan kanak-kanak.

Lebih 100 das tembakan dilepaskan secara keseluruhan.

11:35 pagi
Tiga pegawai polis masuk ke pintu yang sama yang digunakan Ramos, diikuti oleh satu lagi pasukan pegawai polis dan seorang timbalan sheriff. Pegawai pertama cedera terkena tembakan.

Tiada seorang pun pegawai yang cuba memecahkan pintu untuk masuk ke dalam kelas.

11:44 pagi
Pegawai lain memasuki bangunan itu, kata Escalon. Beberapa orang memindahkan orang yang berada di dalam.

Seramai 19 pegawai berada di lorong pada satu masa.

Semasa mendengar tembakan, guru di bilik darjah lain mula “memecahkan tingkap cuba memindahkan murid-murid untuk mengelakkan kematian,” kata Olivarez kepada CBS News.

12:03 tengah hari
Seorang pemanggil 911 berkata dia berada di bilik 112, tempat Ramos masuk.

Panggilan itu berlangsung selama satu minit, 23 saat.

12:10 tengah hari
Dia menelefon kembali, memberitahu bahawa beberapa orang telah meninggal dunia.

12:13 tengah hari
Si pemanggil memanggil semula.

12:15 tengah hari
Anggota Unit Taktikal Rondaan Sempadan tiba, bersama dengan perisai beberapa minit kemudian.

12:16 tengah hari
Perempuan yang sama menelefon, mengatakan lapan atau sembilan pelajar masih hidup.

12:19 tengah hari
Seorang lagi pemanggil menghubungi 911 dari bilik. Tiga tembakan kedengaran melalui telefon.

12:36 tengah hari
Satu lagi panggilan 911. Berlangsung selama 21 saat.

12:43 tengah hari
Satu lagi panggilan 911.

12:47 tengah hari
Satu lagi panggilan 911.

12:50 tengah hari
Pegawai melanggar pintu kelas dan membunuh suspek.

Akhirnya…
21 mangsa yang terkorban dalam serangan itu kemudiannya ditemui dalam bilik darjah yang sama. Kesemua mereka dikenal pasti pada 26 Mei.

Pistol yang digunakan oleh Ramos dalam penembakan itu adalah senapang Daniel Defense DDM4 V7, ATF mengesahkan pada 25 Mei, lapor KHOU.

Pada 24 Mei, selepas penggambaran, The Daily Dot memperoleh resit pembelian. Daniel Defense, pengeluar senjata api yang berpangkalan di Georgia yang menjual senjata api dalam talian, nampaknya menghantar senjata kepada pengedar berdaftar yang kemudiannya melengkapkan pembelian, kata outlet itu.

Senapang lain, Smith & Wesson M&P 15, ditemui di atas tanah selepas tembakan, di luar trak pikap, kata pegawai penguatkuasa undang-undang negeri dan persekutuan, lapor NBC News.

Escalon ditanya oleh pemberita pada 26 Mei tentang mengapa pegawai tidak dapat menghalang Ramos lebih awal, dan apa yang dilakukan oleh pegawai antara 11:44 dan 12:45. Dia menjawab bahawa dia telah “mengambil kira semua soalan itu” dan berharap untuk memberikan jawapan nanti.

McCraw memberitahu pemberita pada sidang akhbar pada 27 Mei bahawa ia adalah “keputusan yang salah” untuk tidak menghentikan Ramos lebih awal.

Dia berkata bahawa “komander di tempat kejadian pada masa itu percaya bahawa ia telah beralih daripada penembak aktif kepada subjek yang dihalang.”

Dia juga mendedahkan bahawa Ramos memasuki sekolah itu melalui pintu yang dibuka oleh seorang guru beberapa minit sebelum itu.

Identiti mangsa dikenal pasti

Ekoran kejadian tersebut, identiti 21 orang, termasuk 19 kanak-kanak, yang terbunuh dalam kejadian tersebut kini telah dikenal pasti.

Eva Mireles, 44, adalah salah seorang daripada dua guru yang terbunuh dalam kejadian tembakan itu, beritahu ibu saudaranya, Lydia Martinez Delgado, yang bercakap dengan ABC7.

Anak perempuan Mireles, Adalynn, memberi penghormatan kepada ibunya pada pagi Rabu, menulis dalam catatan Twitter: “Ibu saya yang baik, saya akan merindui awak selama-lamanya.”

Xavier Lopez, 10, dikenal pasti sebagai seorang lagi mangsa, kata sepupunya, Lisa Garza, kepada The Associated Press.

“Dia hanya seorang budak kecil berusia 10 tahun yang penyayang, hanya menikmati kehidupan, tidak mengetahui bahawa tragedi ini akan berlaku hari ini,” kata Garza, menurut AP.

Manny Renfro kehilangan cucunya yang berusia 8 tahun, Uziyah Garcia, dalam tembakan itu. “Budak lelaki paling manis yang pernah saya kenali,” kata Renfro. “Saya bukan hanya berkata demikian kerana dia adalah cucu saya.”

Jailah Silguero, seorang kanak-kanak berusia 10 tahun yang turut terbunuh suka merakam video TikTok, kata ibunya, Veronica Luevanos, dalam temu bual dengan Los Angeles Times.

“Dia memberitahu bapanya, ‘bolehkah saya tinggal di rumah?'” beritahu Luevanos kepada pihak Univision. “Saya rasa dia tahu sesuatu akan berlaku.”

Sepupu Jailah juga maut dalam tembakan itu.

Irma Garcia, seorang lagi guru yang meninggal dunia, dikenang di halaman GoFundMe sebagai ibu kepada empat orang anak.

“Baik, penyayang. Periang dengan memiliki personaliti yang baik,”

“Dia mengorbankan dirinya untuk melindungi kanak-kanak di dalam kelasnya. Dia adalah seorang wira.”

Angel Garza, seorang pembantu perubatan, tiba tidak lama selepas kejadian tembakan dan terus membantu murid yang cedera dan terkejut dengan apa yang berlaku ketika itu.

Seorang kanak-kanak perempuan kelihatan dalam keadaan berlumuran darah dan dia bertanya sama ada dia telah ditembak.

“Saya tidak cedera. Dia menembak kawan baik saya,” kata kanak-kanak perempuan itu. “Dia tidak bernafas. Dia hanya cuba untuk menghubungi polis.”

Dia kemudian memberitahu nama rakannya itu ialah Amerie Jo Garza, yang rupa-rupanya ialah anak tiri kepada Angel Garza.

Amerie adalah seorang kanak-kanak periang yang baru sahaja mendapat telefon bimbit pertamanya pada usia 10 tahun. Dia juga suka melukis dan bermain tanah liat.

Ibu bapa Eliahna Garcia, Stephen Garcia dan Jennifer Lugo, berkata bahawa dia juga meninggal dunia dalam penembakan itu.

Saudara mara Eliahna Garcia berkata, “dia seorang yang sangat periang dan mesra,” kata ibu saudara Eliahna, Siria Arizmendi, seorang guru darjah lima di Sekolah Rendah Flores di daerah yang sama.

Kakak Tess Mata, Faith Mata, mengingati gadis itu dalam catatan Twitter, mengesahkan kematiannya.

“Bidadari saya yang tersayang, awak sangat disayangi,” tulis Faith.

“Saya akan selalu menyayangi awak, semoga sayap awak boleh terbang lebih tinggi daripada impian awak. Sehingga kita bertemu lagi Tess Marie.”

Akaun GoFundMe mengatakan bahawa Jayce Luevanos juga adalah salah satu mangsa.

“Keluarga Cardona memohon apa sahaja bantuan dari segi kewangan, untuk perbelanjaan pengebumian, serta doa untuk keluarga mereka,” kata halaman itu.

Eliahana “Elijah” Cruz Torres, 10, menantikan perlawanan bola lisut terakhir pasukannya sebelum kematiannya, menurut ibu saudaranya.

“Saya bercakap dengannya malam tadi,” kata ibu saudaranya kepada KENS-TV, “dan dia agak gugup, mengatakan bahawa itu adalah perlawanan terakhirnya, dan dia tidak mahu bola lisut tamat.”

Claudia Perez Sanchez mengesahkan ahli keluarganya meninggal dunia di media sosial.

“Doakan semua keluarga dan anak-anak. Ini sangat menyayat hati,” katanya. Sanchez mengesahkan Maite juga terbunuh.

Seorang lagi mangsa, Nevaeh Bravo telah disahkan meninggal dunia oleh sepupunya di Twitter, lapor Los Angeles Times.

Adik perempuan Makenna Lee Elrod, Kadence Elizabeth, mengesahkan kematian kanak-kanak itu di Twitter pada hari Selasa.

“Adik perempuan saya akhirnya ditemui di dalam bilik darjah … terima kasih kerana semua orang menghantar kasih sayang mereka kepada keluarga saya dan saya,” tulisnya.

“Apa yang saya mahu ialah anda memeluk orang yang anda sayangi malam ini dan memberitahu mereka bahawa anda mencintai mereka, anda tidak tahu bila anda akan kehilangan peluang itu.”

Rosemarie Ramirez, ibu saudara salah seorang mangsa, memberitahu majalah People bahawa Alithia Ramirez adalah antara mereka yang maut. “Saya mahu keluarga tahu bahawa mereka tidak bersendirian. Kami semua bersedih,” katanya. “Seluruh keluarga saya bersedih.”

“Dia suka melukis,” kata Rosemarie. “Itulah barang terakhir yang dia berikan kepada saya.”

Jacinto Cazares, bapa kepada Jackie Cazares yang berusia 10 tahun, mengesahkan bahawa kanak-kanak itu meninggal dunia di dalam kelas pada hari Selasa.

“Anak perempuan saya telah diambil dari kami sekeluarga,” tulis bapa itu secara dalam talian.

Annabell Rodriguez, 10 juga meninggal dunia bersama sepupunya, Jackie Cazares, yang juga berusia 10 tahun, beritahu ibu saudara Annabell, Polly Flores.

Sepupu Miranda Mathis, Deanna Miller mengesahkan kematian gadis berusia 11 tahun itu di media sosial: “Sepupu saya yang baik, kami sangat menyayangi awak, saya minta maaf perkara ini berlaku kepada awak.”

Salvador Ramos, 18, yang merupakan penembak yang bertanggungjawab dalam kejadian dahsyat itu juga meninggal di tempat kejadian.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI