30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaDidenda lari 30 pusingan dengan menggunakan pelitup muka, pelajar dimasukkan ke ICU

Didenda lari 30 pusingan dengan menggunakan pelitup muka, pelajar dimasukkan ke ICU

KULAI- Seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah swasta di Kulai, Johor dikejarkan ke hospital selepas diserang palpitasi selepas didenda berlari di gelanggang bola tampar sekolah.

Pelajar tersebut dikatakan telah didenda oleh guru pendidikan jasmaninya dengan berlari 30 pusingan dengan memakai pelitup muka bersama dengan rakan-rakan sekelasnya yang lain.

Difahamkan, murid-murid di kelas itu didenda kerana ada antara mereka yang tidak menyiapkan kerja rumah.

Apabila tiba pada pusingan ke-15, pelajar itu mula berasa tidak sihat dan dengan izin guru tersebut, dia dibenarkan untuk melengkapkan pusingan yang berbaki dengan berjalan tetapi masih perlu menggunakan pelitup muka.

Ekoran denda tersebut, degupan jantungnya dilaporkan naik sehingga kadar 200 degupan seminit apabila dia pulang ke rumah. Gadis itu meluahkan rasa tidak selesa pada bahagian dada serta sukar untuk bernafas sebelum dibawa ke hospital.

Dipindahkan ke ICU dan keadaan bertambah baik

Sebelum ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU), prosedur ‘cardioversion’ dijalankan kepada remaja itu untuk mengawal semula degupan jantungnya agar kembali pada kadar normal. Keadaan pelajar itu bertambah baik selepas diawasi oleh pakar kardiologi.

Menurut laporan oleh China Press, doktor berkata selain daripada demam, sukan berat juga boleh meningkatkan kadar degupan jantung dan menyebabkan seseorang berada dalam keadaan terkejut.

Cikgu meminta maaf dan kes ditutup.

China Press melaporkan bahawa keluarga kepada pelajar itu telah pergi ke sekolah menengah itu untuk membincangkan perkara tersebut dengan pihak sekolah.

Pengetua sekolah itu berkata, “guru telah menyedari kesilapan dan meminta maaf kepada ibu bapa, yang mana mereka telah menerima permohonan maaf tersebut.”

Beliau juga berkata bahawa guru berkenaan tidak tahu mengenai keadaan kesihatan murid yang tidak cergas untuk melakukan sukan lasak dan sejak itu, pihak keluarga turut memberikan surat pengesahan doktor kepada pihak sekolah.

Pihak sekolah juga memberi jaminan kepada orang ramai bahawa mereka tidak akan membenarkan tindakan menghukum seluruh kelas atas kesalahan yang hanya dilakukan oleh seorang murid.

Ibu bapa pelajar tersebut akhirnya memutuskan untuk tidak meneruskan perkara itu lagi berikutan penjelasan dan permohonan maaf daripada pihak sekolah dan guru.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI