26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGlobalMenyaksikan sendiri rayuan bersejarah, kempen keganasan di negara komunis China

Menyaksikan sendiri rayuan bersejarah, kempen keganasan di negara komunis China

Kebimbangan terhadap gangguan dan penahanan polis telah menghantui Zhang Minghui yang kini berusia 23 tahun sejak usianya satu tahun, ketika pegawai polis China memukul bapanya dengan belantan kayu sehingga kakinya membengkak dan bertukar ungu tua, dan membakar lengan bapanya dengan pemetik api.

Ketika Minghui belum memasuki usia dua tahun, polis mengurung anak kecil ini dan datuknya di sebuah pusat tahanan tidak rasmi selama seminggu. Dengan tidak diberikan makanan mahupun minuman, mereka bergantung hidup dengan apa sahaja yang disuap dan dihulurkan secara rahsia oleh rakan datuknya yang baik hati.

Penahanan di dalam bilik gelap itu dengan hanya 2 tingkap kecil menjadi sebahagian daripada kenangan zaman kanak-kanaknya dengan pecahan memori yang diingatinya serba sedikit. Semasa kecil, Minghui tertanya-tanya sama ada semua itu adalah mimpi buruk.

Jika itu hanyalah mimpi buruk. Tiga bulan selepas melarikan diri dari China ke Amerika Syarikat pada 2019, polis sekali lagi menangkap bapanya dan kemudian menjatuhkan hukuman penjara empat tahun. 11 ahli keluarga Zhang, seperti mana berjuta-juta isi rumah di China, menjadi sasaran pihak berkuasa yang tidak lain tidak bukan ke atas pengamal kepercayaan kerohanian Falun Gong, yang berusaha untuk hidup berpandukan tiga prinsip Sejati, Baik, Sabar.

Pengamal Falun Gong Zhang Zhao yang dijatuhkan hukuman empat tahun penjara pada tahun 2019. (Gambar ihsan Zhang Minghui)

Zhang Minghui adalah antara 2,000 pengamal Falun Gong yang menyertai perarakan di daerah Flushing di New York City pada 23 April 2022, menandakan 23 tahun sejak rayuan bersejarah oleh pengamal Falun Gong di Beijing pada 25 April 1999.

Rayuan itu adalah protes aman terbesar di China moden sejak protes pelajar 1989 di Dataran Tiananmen. Dan seperti protes 1989, ia akan didahulukan dengan tindakan keras yang ganas di tangan Parti Komunis China, rejim yang tidak membenarkan perbezaan pendapat.

Permusuhan

Falun Gong sangat popular di China pada tahun 1990-an. Bermula dari mulut ke mulut, ia menarik 70 juta hingga 100 juta pengikut yang menyebarkan manfaat kesihatan dan ajaran moralnya. Ibu bapa Zhang Minghui bertemu dan berkenalan dalam acara Falun Gong ketika tempoh ini, dan kemudiannya berkahwin. Pegawai China selama bertahun-tahun secara terbuka meraikan manfaat kesihatan daripada amalan itu.

Itulah tahun-tahun yang tidak pernah dialami Zhang sebelum rejim ateis itu membuat pusingan U secara tiba-tiba.

Pada April 1999, dalam tindakan pertama permusuhan terbuka terhadap kumpulan kerohanian ini, pegawai di bandar Tianjin di utara China mengerahkan polis untuk memukul dan menangkap berpuluh-puluh pengamalnya.

Pihak berkuasa bandar itu memberitahu pengamal, mereka perlu membuat petisyen di ibu negara Beijing untuk membebaskan tahanan. Apabila berita itu tersebar, lebih 10,000 pengamal dari seluruh negara akhirnya telah memulakan perjalanan mereka ke Beijing.

Walaupun Zhang Minghui masih bayi pada masa itu, yang lain pada acara peringatan di Flushing dan tempat lain sudah cukup umur untuk mengingati rayuan yang telah mereka sertai lebih dua dekad yang lalu. Fan Minghua, 62 tahun yang tinggal di Virginia, adalah salah seorang daripada mereka.

Berdiri teguh kepada apa yang benar

Pada tahun 1999, Fan merupakan seorang peniaga dari Tianjin yang berusia lewat 30-an. Penyertaannya dalam rayuan 25 April akan mengejutkan ahli perniagaan wanita cekik darah itu beberapa tahun sebelumnya.

Di kampung halamannya di perbandaran Yangcun, Fan pernah dikenali sebagai seorang yang “licik”. Dia telah menjual segala-galanya daripada pakaian kepada ikan dan arang batu, dan memperoleh wang dengan menipu jiran-jirannya. Dia berbohong tentang panjang seluar yang dijualnya, memanipulasi timbangan untuk menjadikan produknya kelihatan lebih berat, dan mencairkan minyak bijan, bahan ruji dalam masakan Cina, dengan minyak sayuran yang lebih murah untuk mendapat keuntungan daripada perbezaan itu.

“Saya tidak fikir apa-apa tentang moral pada masa itu. Wang adalah raja,” Fan, yang menyertai acara peringatan serupa di Washington pada 23 April, memberitahu The Epoch Times.

Membaca buku-buku Falun Gong pada tahun 1997, katanya, membawa “pertukaran malam dan siang” dalam pemikirannya. Fan menghentikan semua rancangannya yang tidak bertanggungjawab selepas mempelajari apa yang dimaksudkan untuk menjadi orang yang benar-benar baik. Kadangkala, dia memberikan produknya secara percuma kepada pelanggan yang menghadapi masalah kewangan.

Pengamal Falun Gong Fan Minghua mengambil bahagian dalam acara ulang tahun ke-23 rayuan aman 25 April di Beijing, ketika di Washington pada 23 April 2022. (Gambar oleh Lynn Lin/ The Epoch Times)

Berdiri di Jalan Fuyou berhampiran pekarangan Zhongnanhai, ibu pejabat Parti Komunis China di Beijing, Fan berasa sangat bangga dengan dirinya kerana dapat mempertahankan nilai yang dia percayai.

Perasaannya dikongsi oleh Li Huilai, seorang warga Beijing yang hanya lebih tua beberapa tahun daripada Fan. Li menyelinap keluar dari rumahnya pada awal pagi itu ketika suami dan anaknya masih tidur lena. Seperti Fan, Li terdorong untuk mempertahankan pendiriannya.

“Jika mereka boleh menahan orang di Tianjin hari ini, mereka boleh melakukan perkara yang sama kepada kami esok,” Li, salah seorang penduduk di New York City berusia 66 tahun yang menyertai perarakan Flushing, memberitahu The Epoch Times.

Rayuan secara aman

Di jalan dipenuhi barisan pokok, para pengamal secara senyap-senyap membentuk barisan sepanjang lebih satu batu, ada yang melakukan latihan meditasi atau membaca buku Falun Gong yang mereka bawa. Yang lain, seperti Fan, mengutip botol plastik dan sampah lain dari atas tanah. Ramai yang teringat melihat kereta perlahan-lahan melalui jalan itu, dan ada yang berkamera merakamnya dari dalam.

Peminat mengingati semula para pengamal yang berdiri di kaki lima dan meninggalkan ruang yang cukup untuk pejalan kaki dengan mereka berada di hujung tepi jalan. Pengamal Falun Gong yang senyap membentuk kontras yang nyata dengan kereta polis berbunyi bising di jalanan. Menurut Fan, tiada seorang pun pengamal membuat bising atau berkelakuan tidak senonoh. “Ia sangat mengagumkan.”

Pengamal Falun Gong berhimpun di Zhongnanhai secara senyap dan aman dalam rayuan untuk mendapatkan layanan adil untuk pengamal Falun Gong pada 25 April 1999. (Gambar Minghui.org)

Menjelang petang, semua mereka yang datang untuk rayuan telah beredar selepas mengetahui para pengamal Tianjin yang ditahan telah mendapat semula kebebasan dan diberi jaminan hak mereka untuk berlatih dengan bebas tanpa rasa takut.

Semasa acara yang diadakan di Dataran Tiananmen yang beberapa blok jauhnya, beberapa kumpulan pekerja pembersihan biasanya akan digunakan untuk membersihkan beberapa tan sampah di tapak itu, kata Li. Tetapi selepas sehari tunjuk perasaan dengan kehadiran 10,000 orang, puntung rokok daripada polis tidak kelihatan di atas tanah, tambahnya.

Melintasi seorang anggota polis yang sedang merakam dengan kameranya, Li menarik perhatiannya kepada pemerhatian ini. “Silalah lihat, di mana anda boleh menemui orang yang baik seperti ini?” Polis tidak berkata sepatah pun.

Keganasan bermula

Jaminan Beijing kepada pengamal yang menarik ternyata adalah ketenangan sebelum kehadiran ribut.

Pada 20 Julai tahun yang sama, penindasan berdarah telah mengejut dan menimbulkan keganasan di seluruh China. Li telah dipecat dari syarikatnya beberapa bulan kemudian kerana penyertaannya di Beijing untuk merayu terhadap penganiayaan itu. Suaminya begitu takut dengan tindakan balas kerajaan sehingga dia mengumumkan hasratnya untuk menceraikannya dalam akhbar tempatan, walaupun dia kemudiannya menarik balik permohonan cerai itu.

Fan, yang merupakan penganjur sukarelawan di tapak senaman Falun Gong di kawasannya, mendapati dirinya menjadi sasaran utama penganiayaan sejak awal lagi.

Pada awal pagi 20 Julai, polis menyerbu masuk ke dalam rumahnya selepas memanjat dinding dan menahannya. Di pusat tahanan, polis memaksanya menonton video propaganda dan menandatangani dokumen pelepasan yang bertujuan untuk memutuskan hubungan dengan kepercayaannya.

Beberapa dekad sebelumnya, Fan telah digemparkan dengan pengalaman rumahnya diselongkar ketika dia masih kanak-kanak semasa Revolusi Kebudayaan yang huru-hara, apabila pengawal merah komunis—pembantu muda yang secara ganas menguatkuasakan doktrin radikal pemimpin komunis Mao Zedong—mengambil semua harta berharga keluarganya, termasuk pintu. Trauma dengan pengalaman keganasan yang ditaja kerajaan sedemikian, Fan akhirnya menyerah diri kepada polis.

Fan tidak akan melupakan saat dia dipaksa untuk meninggalkan kepercayaannya. “Rasanya seluruh badan saya menjadi lumpuh.”

Zhang Minghui bergambar bersama ibunya semasa bapanya berada dalam tahanan di Wilayah Shandong, China pada tahun 2000. (Gambar ihsan Zhang Minghui)

Penahanan satu keluarga

Di bawah suasana sedemikianlah Zhang Minghui membesar.

Sepuluh daripada 11 ahli keluarga Zhang mengamalkan Falun Gong, dan mereka telah kehilangan kiraan berapa banyak penangkapan, serbuan rumah, dan gangguan polis yang dialami selama dua dekad yang lalu.

Pada hari kempen penganiayaan dilancarkan, nenek Zhang, Wang Zhen telah dibawa pergi oleh polis dengan sebuah van di Weifang, di bahagian tengah wilayah Shandong di timur China, dan ditahan selama kira-kira dua minggu.

Nenek Zhang Minghui, Wang Zhen sedang bermeditasi. ( Gambar ihsan Zhang Minghui)

Pada hari yang sama, bapa Zhang berada di Beijing bagi membuat rayuan untuk Falun Gong. Dia telah dipukul dengan kejam di tangan pegawai polis, yang menumbuk, menendang, dan menggunakan belantan kayu dan papan untuk menyerangnya. Pukulan itu menyebabkan dia berlumuran darah dengan meninggalkan lepuh di kepala, dan lebam di seluruh badannya, menurut akaun tahun 2017 yang diserahkan oleh isterinya kepada Minghui, sebuah pusat penjelasan yang berpangkalan di Amerika Syarikat yang mengumpul maklumat langsung mengenai penganiayaan dari China.

Semasa ditahan, kaki bapanya akhirnya membengkak sehingga dia tidak dapat memuatkan kasutnya. Lengannya bernanah selepas polis membakarnya dengan pemetik api. Ia mengambil masa lebih dua bulan sebelum bengkak itu hilang dan pulih.

Semasa pertemuan semula keluarga Zhang pada Tahun Baharu Cina 2000, ibu bapa dan datuk nenek Zhang menjalani satu lagi pusingan penahanan, salah satu daripada banyak lagi penahanan yang berlaku ke atas mereka sepanjang dua dekad berikutnya. Akibatnya, Zhang Minghui lebih banyak dijaga oleh ibu saudaranya.

Sebulan penyeksaan yang meletihkan itu menyebabkan bapa Zhang kehilangan separuh berat badannya—daripada lebih 200 paun kepada kira-kira 100 paun. Dia dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun tidak lama kemudian.

Penganiayaan yang berlarutan telah menurunkan status keluarga Zhang daripada keluarga berada kepada keluarga yang bergelut meneruskan kelangsungan hidup. Setiap kali polis melawat, mereka mengambil semua wang tunai dan aset yang mereka masih mampu, termasuk dua kenderaan dengan nilai kolektif 50,000 yuan (AS$7,622), kira-kira empat kali ganda pendapatan tahunan tidak perlu kalangan penduduk Shandong pada masa itu.

Pengamal Falun Gong dalam perhimpunan bagi menyokong memindahkan 390 juta orang dari Parti Komunis China dan kumpulan bersekutunya, ketika di Brooklyn di New York pada 27 Februari, 2022. (Gambar oleh Chung I Ho/The Epoch Times)

Kegigihan

Zhang, sebelum berhijrah ke Amerika Syarikat, berharap untuk bersatu semula dengan keluarganya di sini dan memulakan pengajian seni halus di universiti, tetapi penahanan dan pemenjaraan bapanya pada tahun 2019 telah membantutkan impian itu.

“Kami tidak mempunyai keinginan untuk menjalani kehidupan yang mewah, tetapi untuk hanya menjalani kehidupan yang paling asas pun kini agak sukar,” katanya kepada The Epoch Times.

Pihak berkuasa tidak membenarkan lawatan keluarga ke penjara sejak COVID-19 merebak. Bermula pertengahan Disember, saudara-mara tidak dapat mengadakan satu panggilan video dengan bapa Zhang, dan mereka hanya mengetahui keadaannya di dalam penjara dengan sedikit sahaja.

Walaupun berada dalam keadaan selamat dan bebas di Amerika Syarikat, Zhang dicengkam kebimbangan terhadap keluarganya di China. Tekanan psikologi, katanya, hampir terasa “tidak banyak berbeza seperti berada di dalam penjara.”

Tetapi melihat ke belakang, Zhang percaya kegigihan keluarganya selama 22 tahun berbaloi. “Saya tidak akan dilahirkan jika bukan kerana Dafa,” katanya, merujuk kepada nama lain untuk Falun Gong, Falun Dafa.

Persoalan sama ada untuk mengekalkan kepercayaan mereka adalah persoalan sama yang dihadapi oleh ramai pengamal dan pengikut Falun Gong di China.

Li, yang sedikit tempang akibat terjatuh dari tingkat empat sebuah bangunan ketika melarikan diri daripada polis, berulang kali diminta oleh bekas rakan sekerjanya, pegawai jawatankuasa kejiranan, penyiasat dan pegawai dari syarikatnya untuk menjalani formaliti untuk melepaskan kepercayaannya.

Pengamal Falun Gong Li Huilai menyertai perarakan memperingati ulang tahun ke-23 rayuan aman 25 April di Beijing ketika acara berlangsung di Flushing, New York pada 23 April 2022. (Gambar oleh Chung I Ho/The Epoch Times)

“Anda boleh memiliki segala-galanya, gaji anda, pekerjaan anda; tiada apa yang akan terjejas jika anda hanya berlatih secara sembunyi-sembunyi di rumah,” hujah mereka.

Walaupun cadangan itu kadang-kadang kelihatan sungguh memikat kepada Li, dia telah memutuskan untuk berpegang teguh kepada kepercayaan dan keyakinannya. Walaupun ketika ditahan kerana kepercayaan itu, satu fikiran tetap bersamanya.

“Seseorang perlu membela demi keadilan,” katanya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI