28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaBerita UtamaRayuan BKM Fasa 1 akan dibuka bermula 02 Mei 2022

Rayuan BKM Fasa 1 akan dibuka bermula 02 Mei 2022

Sejak 28 Mac, bayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 1 telah dikreditkan secara automatik ke dalam akaun pemohon yang telah lulus permohonannya. Bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank pula, bayaran secara tunai dibuat melalui kaunter BSN bermula 30 Mac. Namun, kedengaran ramai yang kecewa dan sedih kerana permohonan mereka gagal. Biarpun begitu seakan ada sinar harapan kerana pemohon yang gagal memperoleh BKM Fasa 1 ini boleh membuat rayuan bermula 02 Mei 2022.

BKM LHDNM

Sebelum anda membuat rayuan, sila semak status untuk mengetahui punca Tidak Lulus BKM di https://bkm.hasil.gov.my/.

Pemohon yang layak membuat Permohonan Rayuan BKM 2022 adalah:

  • Pemohon yang berstatus Tidak Lulus BKM 2022
  • Pemohon yang berstatus Lulus BKM 2022 dan terhad kepada rayuan bagi tambahan anak, perubahan status perkahwinan dan perubahan pendapatan sahaja.

Untuk makluman anda, ada dua cara rayuan BKM Fasa 1 yang boleh dibuat.

  • Secara dalam talian di Portal Rasmi BKM LHDNM (https://bkm.hasil.gov.my) bermula 02 Mei 2022 hingga 02 Jun 2022.
  • Secara penghantaran borang kertas bermula di Cawangan LHDNM, Pejabat Satelit (PS), Pusat Khidmat Hasil (PKH) dan Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM yang berhampuran mulai 09 Mei 2022 hingga 02 Jun 2022 (tertakluk kepada pindaan dari masa ke masa).

Anda juga dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai rayuan BKM ini melalui soalan lazim (FAQ) yang dipaparkan di laman sesawang rasmi BKM LHDNM.

Bagi memudahkan serta melancarkan rayuan BKM, anda digalakkan untuk membuat permohonan tersebut secara dalam talian apabila rayuan dibuka nanti.

Manakala untuk dokumen sokongan yang diperlukan pula, akan dikemas kini dari masa ke masa.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI