30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGaya Hidup“Lawan dan usir sungguh-sungguh,” Detik dramatik kambing bertukar wira selamatkan rakan ayam...

“Lawan dan usir sungguh-sungguh,” Detik dramatik kambing bertukar wira selamatkan rakan ayam daripada serangan helang

Ayam malang kelihatan seperti makan tengah hari seekor helang sehinggalah dua rakan ladangnya yang berani bergegas menyelamatkannya dalam satu rakaman video dramatik.

Tidak ubah seperti dalam kisah buku cerita kanak-kanak dan filem Disney tetapi di alam nyata apabila seekor ayam jantan dan seekor kambing bergegas menyelamatkan rakan ayam mereka apabila dia diserang oleh helang pemangsa, seperti yang dirakam dalam video yang tular.

Facebook

Seorang petani di Gelderland, di Belanda, Jaap Beets berada di rumah ladangnya pada satu hari di bulan September tahun lalu apabila dia tiba-tiba terdengar kekecohan yang datang dari rumah ternakannya di luar.

Facebook

“Saya sangat berbangga dengan tindakan pantas ayam jantan dan kambing itu melompat masuk untuk mempertahankan ayam kami,” kata petani Beets.

“Saya juga sangat lega kerana ayam itu terselamat,” tambahnya.

Facebook

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan saat seekor helang terbang menceroboh dengan meluncur laju ke arah seekor ayam dan cuba mengancamnya.

Kelihatan bulu-bulu berterbangan di udara dan ayam malang itu nampak melawan mempertahankan dirinya. 

Facebook

Tidak lama dan hampir serta-merta, salah seekor ayam jantan di ladang itu dilihat berlari untuk menyelamatkan ayam malang ini, membela rakan yang diancam nyawanya.

Turut serta dalam beberapa saat ialah kambing Beets, Bruin yang mahu terlibat dalam pertarungan itu, menanduk helang itu untuk menakutkan serta mahu mengusirnya keluar dari kandang. 

Facebook

Kambing itu benar-benar seekor wira berani yang bertindak sebagai penjaga sejati membela dan mempertahankan semua rakannya dalam rumah ternakan itu apabila situasi cemas menolak ke had kesabaran mereka.

Facebook

Duo dinamik ini akhirnya menyelamatkan ayam itu, memaksa helang terbang beredar dari lokasi kejadian dengan cakar kosong dalam masa hanya 17 saat selepas menyelinap masuk.

Facebook

Ayam itu mengalami kecederaan ringan tetapi Beets berkata haiwan ternakan lain ‘berkumpul mengelilinginya’ untuk memulihkan kesihatan fizikal dan emosi si ayam dengan sepenuhnya.

Facebook

Sementara itu, ini bukan kali pertama petani Beets mengalami drama sedemikian kerana kambing dan ayam belandanya yang lain telah melompat masuk untuk menyelamatkan ayamnya dua kali sebelum ini.

“Selama tujuh tahun saya tinggal di sini, ia adalah serangan ketiga terhadap ayam kami,” kata Beets.

Facebook

Legalah semua haiwan ternakan itu selamat, dan mereka juga sama seperti manusia ada kawan-kawan yang tahu melindungi satu sama lain ketika berdepan ancaman.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI