30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaNasionalTarik anjing dengan tali 'leash' ikut Myvi bergerak, pemilik dakwa haiwan peliharaan...

Tarik anjing dengan tali ‘leash’ ikut Myvi bergerak, pemilik dakwa haiwan peliharaan mereka yang baru dijumpai kotor berkutu

Polis telah mengambil keterangan seorang ibu dan anak lelaki selepas video tular merakam mereka sedang menarik seekor anjing dengan tali ‘leash’ di sebelah Perodua Myvi yang sedang bergerak.

Dalam video berdurasi sembilan saat itu, anjing bersaiz sederhana dilihat terkejar-kejar ketika cuba menyaingi Myvi itu yang dipandu perlahan.

Anjing itu nampaknya tidak berjalan normal dalam rakaman, dan ia menunjukkan tangan seseorang sedang memegang tali ‘leash’ dari tingkap penumpang.

Twitter

New Straits Times melaporkan insiden berlaku di Taman Sri Skudai di Johor Bahru, Johor kira-kira jam 2 petang pada 8 April.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara ACP Rupiah Abd Wahid berkata polis telah mengesan penumpang dan pemandu Myvi itu dan merakam percakapan mereka untuk membantu siasatan.

“Lelaki berusia 34 tahun dan ibunya berusia 61 tahun mendakwa anjing itu adalah haiwan peliharaan milik mereka yang hilang dan baru ditemui di kawasan berdekatan rumah mereka,” jelas ACP Rupiah.

Twitter

“Mereka mendapati anjing itu dalam keadaan kotor dan dijangkiti kutu. Mereka berpendapat ia tidak sesuai untuk menempatkan anjing itu di dalam kenderaan.”

“Wanita itu menggunakan tali ‘leash’ dan menarik anjing itu dari tingkap penumpang hadapan ketika kereta itu dipandu perlahan.”

Difahamkan, Myvi itu adalah milik abang ipar lelaki suspek, menurut kenyataan media Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara.

Kedua-dua suspek dibebaskan dengan jaminan polis selepas percakapan mereka dirakam dan direkodkan.

Kes kini disiasat mengikut Seksyen 428 Kanun Keseksaan atau Seksyen 44(1)(a) Akta Haiwan 1953.

ACP Rupiah berkata polis telah menyerahkan kertas siasatan kepada pejabat timbalan pendakwa raya Johor untuk tindakan lanjut.

Beliau menggesa mereka yang mempunyai maklumat berhubung kes itu menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Utara di talian 07-5563122.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI