27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupGuna 3 bahan ini sahaja sudah boleh bersihkan bantal kotor dan berbau,...

Guna 3 bahan ini sahaja sudah boleh bersihkan bantal kotor dan berbau, memang berkesan!

Bantal adalah antara barang yang kita gunakan setiap hari. jangan kata hendak tidur, ketika bersantai atau berbaring di ruang tamu pun kadang-kadang kita akan mencari bantai untuk ‘melepak’ dalam keadaan yang lebih selesa. Rasanya tidak sah kalau tiada bantal kecil untuk diletakkan di bawah kepala dan kalau sudah terlebih selesa silap-silap kita boleh terlena terus di hadapan TV.

Masalahnya bantal memang kelihatan sentiasa bersih jika hanya dilihat pada sarungnya. Namun, jika dibuka sarung bantal barulah kita boleh dapat melihat sendiri semua kekotoran dan warna sebenar yang ada pada bantal. Mana tidaknya, kita menggunakan bantal setiap hari, dan bermacam kotoran boleh terkena pada bantal.

Antara punca kotoran pada bantal ialah air pada rambut basah yang terlekat, air liur yang keluar ketika tidur, produk kecantikan dan sebagainya. Bantal bukan sahaja kotor malah boleh menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. Tidak hanya itu, apa yang lebih merisaukan kesemua kotoran dan bau pada bantal itu pastinya mengandungi kuman dan bakteria yang tidak baik.

Namun, jangan pula anda buang bantal yang kotor kerana bantal yang kotor dan berbau bloleh dibersihkan. Selain itu, bahan-bahan yang diperlukan juga tidak banyak, hanya tiga tetapi sudah cukup untuk membersihkan bantal dengan berkesan.

Berikut adalah bahan yang diperlukan dan cara untuk membersihkan bantal yang kotor, kuning & berbau:

  • Sediakan baking soda, borax, sabun pencuci dan air.
  • Masukkan bantal dalam bekas/ besen yang besar dan muat untuk merendamkan bantal.
  • Isi air dan masukkan baking soda, borax serta sabun pencuci.
  • Kacau bahan campuran supaya bahan pencuci rata.
  • Biarkan dalam bekas dan balik- balikkan bantal tersebut. Hasilnya boleh dilihat dalam beberapa minit saja. Kotoran akan tanggal dan air pun akan bertukar warna.
  • Apabila bantal sudah kelihatan sudah bersih, anda boleh buang air kotor tadi dan bilas bantal.
  • Kemudian bantal sudah boleh dijemur hingga kering.

Mungkin ramai tertanya-tanya apa fungsi sebenar bahan-bahan tersebut. Buat yang tidak tahu kesemua bahan itu memiliki fungsi tersendiri. Baking soda berfungsi untuk mengembalikan semula warna putih, manakala fungsi borax pula untuk menghilangkan bau busuk yang ada pada bantal. Selain itu, bahan pencuci pula berfungsi untuk membersihkan kotoran yang ada.

Sekarang masalah bantal kotor dan berbau sudah hampir selesai. Selamat mencuba semua!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI