26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya Hidup“Ada tanda hijau pelik,” Orang ramai dinasihat berwaspada apabila terlihat pelekat hijau...

“Ada tanda hijau pelik,” Orang ramai dinasihat berwaspada apabila terlihat pelekat hijau tidak normal di peti surat rumah mereka

Ia sememangnya satu perkara yang sangat sensitif apabila anda melihat sesuatu yang bukan milik anda di pekarangan rumah.

Seorang netizen dikenali  “E” tiba-tiba terperasan peti surat di rumah mentuanya di Mentakab, Pahang mempunyai pelekat kecil berwarna hijau.

Menurut hantaran di Facebook yang tular, “E” mendedahkan pada waktu tengah hari 1 April, seorang lelaki dan seorang wanita bermotosikal telah singgah di rumah itu. Apabila anjing mula menyalak, mereka segera beredar.

Facebook

Pada keesokan paginya, beberapa jiran menghampiri rumah mentuanya dan memberitahu tentang terdapat pelekat hijau pada peti surat rumah mereka juga, lantas meminta untuk berwaspada dan berjaga-jaga.

Keluarga itu percaya lelaki dan wanita menaiki motosikal yang disebut sebelum ini adalah orang yang melekat tanda hijau itu di rumah mereka.

Facebook

Mereka telah melakukan tinjauan di kawasan kejiranan berhampiran dan menemui pelekat hijau yang sama pada beberapa rumah.

Facebook

Netizen lain bertanya sama ada ia mungkin ditinggalkan oleh pengawal keselamatan untuk menunjukkan bahawa rumah itu tidak membayar yuran keselamatan, tetapi “E” memberitahu kejiranan itu tidak dikawal oleh pegawai keselamatan.

Facebook

Walau bagaimanapun, “E” memberitahu setakat ini situasi mereka berada dalam keadaan yang baik-baik sahaja dan tiada apa yang berlaku, tetapi mereka sentiasa berwaspada.

Ketua Pemuda MCA Pahang Wong Tze Shiang telah dimaklumkan mengenai fenomena ini dan beliau telah melaporkannya kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Facebook

“Saya menerima banyak mesej dan netizen bimbang ini adalah salah satu cara sindiket penjenayah gunakan untuk ‘menanda’ rumah.”

“Polis Mentakab menggesa orang ramai supaya segera menanggalkan pelekat itu jika terjumpa di peti surat mereka. Tindakan akan diambil untuk memastikan keselamatan rakyat,” tulisnya dalam hantaran di Facebook.

Facebook

Di harap orang ramai sentiasa berwaspada dalam memastikan tahap keselamatan diri dan keluarga di kediaman sendiri adalah terjamin.

Facebook

Jika mendapati sebarang kelainan di pekarangan rumah seperti pelekat hijau itu dan lain-lain, pastikan anda menanggalkannya dan maklumkan kepada pihak berkuasa sekiranya perlu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI