26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaInspirasiKuda berlari cemas ikut belakang ambulans setelah adiknya dikejarkan ke hospital veterinar

Kuda berlari cemas ikut belakang ambulans setelah adiknya dikejarkan ke hospital veterinar

Siapa kata hanya manusia yang tahu berkasih sayang bahkan ada haiwan juga memiliki yang bersifat sama. Seperti kuda yang dikatakan memiliki pelbagai sifat dan karakter menyerupai manusia.

Satu rakaman video penuh emosi memaparkan tindakan cemas seekor kuda yang tular baru-baru ini di media sosial, ketika dia dilihat berlari di belakang sebuah ambulans.

Twitter

Apabila seseorang yang rapat dengan kita ditimpa kesakitan atau kemalangan, kita sebagai manusia cenderung untuk berasa sedih, begitu juga haiwan seperti kuda dalam video ini.

Video perkongsian pegawai Perkhidmatan Hutan India Susanta Nanda di Twitter dengan kapsyen, “Kuda ini berlari di belakang ambulans yang membawa adiknya yang sakit ke hospital veterinar di Udaipur, India.” 

Twitter

“Hospital menjaga kedua-duanya sehingga kuda betina itu pulih. Dan pada mulanya kami fikir haiwan kurang berperasaan tidak seperti kami…”

Dalam video itu, kelihatan seekor kuda berlari di belakang ambulans dalam keadaan cemas dan dramatik.

Twitter

Menurut pegawai IFS, kuda ini berlari di belakang ambulans kerana adik perempuannya telah jatuh sakit dan terpaksa dikejarkan ke hospital veterinar di Udaipur untuk menjalani rawatan.

Ramai yang menonton video ini menjadi terharu dan tersentuh hati apabila melihat kasih sayang kuda itu terhadap adiknya, serta meninggalkan komen:

Twitter

“Saya tidak fikir haiwan kurang berperasaan. Semua haiwan menunjukkan perasaan mereka yang tulen, dan tidak tercemar. Dan mereka berkasih sayang, jadi kita mesti menyayangi haiwan.”

Oleh itu, jangan memperlekehkan kasih sayang haiwan sehingga ada manusia yang sanggup mendera mereka, kerana perasaan haiwan agak sama juga adilnya dengan perasaan kita.

Twitter

Haiwan juga tahu untuk merasai perasaan cemas dan bimbang.

Tonton video di bawah:

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI