25.4 C
Kuala Lumpur
Friday, April 26, 2024
UtamaGaya HidupCara betul simpan bawang supaya tahan lama dan tidak cepat busuk

Cara betul simpan bawang supaya tahan lama dan tidak cepat busuk

Ramai antara kita yang suka membeli barang dapur dalam kuantiti yang banyak terutama mereka yang sibuk mahupun mereka yang mempunyai ahli keluarga yang ramai. Buat mereka yang sibuk biasanya mereka membeli barang dapur dengan banyak kerana mereka tiada masa untuk berulang alik ke pasar raya setiap minggu.

Antara barang dapur yang paling penting ialah bawang kerana ia adalah barang asas yang sering digunakan dalam apa sahaja masakan. Tidak kira apa sahaja masakan atau menu yang disediakan, bawang adalah barang asas yang diperlukan.

Jadi, ramai yang akan membeli bawang dalam kuantiti yang banyak. Namun begitu, kadangkala bawang cepat rosak dan busuk. Hal ini membuatkan ramai suri rumah khususnya dalam keadaan dilema.

Sebenarnya terdapat cara menyimpan bawang yang boleh dilakukan supaya bawang tahan lama dan tidak cepat busuk. Berikut adalah cara yang betul menyimpan bawang supaya bawang sentiasa dalam keadaan baik:

Bawang Segar

  • Jangan simpan di dalam peti sejuk.
  • Cara simpan bawang yang betul adalah dengan meletakkannya di tempat yang terbuka dan kering.
  • Boleh letak di dalam bakul berlubang yang mempunyai pengaliran udara.
  • Jangan letak bawang di tempat tertutup, gelap, serta lembap.
  • Elak simpan bawang merah bercampur bersama dengan sayur lain, kerana tindakan tersebut boleh membuatkan bawang menjadi cepat busuk.

Bawang Dikupas

  • Cara simpan bawang merah atau bawang putih yang telah dikupas perlu lebih cermat kerana ia lebih mudah untuk rosak.
  • Jangan basuh bawang selepas dikupas kerana kelembapannya boleh menyebabkan bawang menjadi lembik dan cepat rosak.
  • Simpan bawang di dalam peti sejuk tetapi dalam masa yang sama pastikan bawang dikupas diletakkan di dalam bekas yang kedap udara supaya tidak dicemari oleh bahan makanan lain yang ada di dalam peti sejuk.

Bawang Kisar

  • Sama seperti menyimpan bawang dikupas, bawang yang telah dikisar perlu disimpan di dalam peti sejuk.
  • Boleh letakkan juga sedikit garam supaya bawang yang dikisar tidak berkulat.
  • Lebih baik jika bawang yang dikisar disimpan di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI