27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaPandu Tesla secara 'auto-pilot', PDRM mulakan siasatan ke atas pasangan Singapura

Pandu Tesla secara ‘auto-pilot’, PDRM mulakan siasatan ke atas pasangan Singapura

Pembukaan semula sempadan Malaysia-Singapura sememangnya dinantikan oleh penduduk kedua-dua buah negara, sehingga deretan kenderaan memenuhi Woodlands Checkpoint sampai berlaku kesesakan pada pukul 12.00 tengah malam, 1 April lalu.

Sepasang warga Singapura telah berkongsi pengalaman mereka masuk ke Malaysia dan menuju ke utara dengan menaiki kereta elektrik Tesla Model 3.

Pada awal video tersebut, pasangan itu perlu menunggu kira-kira 45 minit selepas pukul 12.00 tengah malam yang lalu untuk melepasi Woodlands Checkpoint bagi memulakan perjalanan mereka.

TikTok

Setelah melepasi sempadan, mereka meneruskan perjalanan melalui beberapa kawasan sambil mengaktifkan mod ‘auto-pilot‘.

“Autopilot is so shiok here! Tesla owners, start planning your journey,” tulis pengendali TikTok itu dalam salah satu video yang dikongsi.

Dalam perkembangan terbaharu, portal Guang Ming Daily melaporkan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan membuka kertas siasatan berhubung video tular itu.

TikTok

Ketua Penolong Pengarah Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Superintendan, Dr Bakri Zainal Abidin berkata, penggunaan fungsi pemanduan automatik boleh menyebabkan pemandu lalai dan tidak peka terhadap keadaan jalan raya.

“Dari perspektif PDRM, Malaysia pada masa ini tidak mempunyai peraturan atau undang-undang terhadap sistem pemanduan automatik, tetapi sistem ini tidak membantu pemandu menumpukan perhatian sepenuhnya pada pemanduan. Sistem tidak dapat memastikan jika ada pemandu yang duduk di dalam kenderaan.

“Ini mungkin menyebabkan pemandu kurang memberi perhatian kepada lalu lintas di sekeliling mereka, sebaliknya menghabiskan masa mereka dengan perkara lain yang mengganggu, seperti menggunakan telefon bimbit semasa memandu,” kata Bakri.

Menurut laporan portal Paultan.Org, Bakri turut mengingatkan pemandu bahawa Peraturan Lalu Lintas Jalan Raya 1959 menetapkan sikap yang baik, berhati-hati dan menumpukan perhatian semasa memandu.

Beliau berkata walaupun semua kenderaan pada masa hadapan dilengkapi dengan fungsi pemanduan automatik, pemandu perlu sentiasa memberi perhatian dan peka dengan keadaan jalan raya, agar dapat mengambil alih tepat pada masanya dan mengelakkan kemalangan sekiranya sistem ini gagal.

“Apabila memandu, tumpuan mesti diberikan kepada jalan raya, kerana aliran trafik dan sikap pengguna jalan raya bermakna pengendali manusia masih diperlukan untuk mengendalikan dan memandu kenderaan itu,” tambahnya.

Beliau juga mengimbas kisah kemalangan di California pada 2019, yang mana pemandu Tesla menggunakan fungsi auto-pilot melanggar lampu merah dan merempuh kereta lain sehingga membunuh dua individu lain.

Akhirnya, pemandu itu didakwa dengan dua pertuduhan membunuh pada Januari, lapor The Guardian.

Bakri berkata kemalangan itu menunjukkan penggunaan teknologi pemanduan autonomi boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya lain berdasarkan keadaan lalu lintas dan jalan raya.

Mengenai kes pasangan warga Singapura itu, Bakri berkata tindakan mereka dilarang di Malaysia dan polis akan menggunakan Akta Pengangkutan Darat 1987 untuk melancarkan siasatan.

“Ciri auto-pilot dalam kenderaan Tesla membantu pemandu, tetapi ia tidak bermakna pemandu boleh melepaskan tangan sepenuhnya dari stereng dan tersilap berfikir bahawa sistem itu boleh mengawal kereta secara automatik dan selamat,” kata Bakri.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI