27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaGaya HidupTeruja setiap kali waktu makan, si kecil ini makan semua makanannya dengan...

Teruja setiap kali waktu makan, si kecil ini makan semua makanannya dengan berselera sekali!

Ada antara kita yang suka dengan mencuba menu baru. Apabila ada sahaja waktu lapang mula lah tangan sibuk mencari menu baru di internet untuk dicuba.

Kadang-kadang ianya berhasil, masakan yang dimasak sebiji seperti cef dalam YouTube, namun adakalanya hidangan yang cuba dibuat tidak sama seperti yang ditunjukkan di internet. Itu semua lumrah, apa yang penting masa tersebut dapat digunakan dengan sebaik dengan melakukan perkara-perkara berfaedah.

Itu jika di rumah, kalau di luar pula golongan ini pastinya suka mencuba untuk makan di tempat-tempat baru. Tambahan lagi kalau-kalau restoran tersebut menyediakan menu yang lain daripada yang lain. Pasti mereka teruja untuk mencubanya.

Jangan kata kita yang dewasa, kanak-kanak juga punya kegemaran yang sama iaitu mencuba makanan baru. Misalnya, si kecil yang bernama Rayray ini yang nampaknya sering teruja setiap kali tiba waktu makannya.

Sejak Rayray mula makan makanan pejal ibu bapanya mula menyediakan pelbagai makanan pejal yang sesuai untuk bayi sesuai dengan usianya. Sejak usianya enam bulan ibunya sudah mula menyediakan makanan yang bersaiz kecil dan mudah untuk dipegang oleh Rayray. Hal ini supaya si kecil ini boleh makan dengan sendiri.

Pada tahap umur seperti ini si kecil boleh diberikan pelbagai jenis makanan yang berkhasiat seperti sayur, buah-buahan, susu lembu dan telur. Makanan seperti ini boleh membantu perkembangan deria rasa si kecil. Melihatkan telatah comel Rayray jelas sangat dia memang suka apa sahaja yang dihidangkan kepadanya!

Setiap kali dia diberi makan dia akan mencuba semua makanan tersebut tanpa mengetahui rasanya terlebih dahulu. Apa yang penting dia mahu makan dan menikmati semua itu dahulu sebelum dia membuat keputusan makanan apa yang dia tidak suka. Kalau dilihat sayur pun dia makan juga!

Apa yang menariknya ibunya sering mempunyai idea untuk menyediakan makanan untuk Rayray. Tidak hanya memberikan sayur-sayuran atau buah-buahan malah si kecil itu juga diberikan makan ayam yang dikisar dan dijadikan seperti nugget. Kepelbagaian ini yang membuatkan Rayray selalu teruja apabila tiba waktu makan!

Buat ibu bapa yang sedang mencari menu baru untuk anak kecil mereka, anda mungkin boleh mengikut resipi daripada ibu Rayray. Mana tahu anak kecil kesayangan anda akan teruja untuk makan dan tidak akan menolak sayur atau buah yang diberikan kepada mereka.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI