30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaKesihatanIsu jantung dikesan beberapa bulan selepas vaksinasi COVID-19: Kajian

Isu jantung dikesan beberapa bulan selepas vaksinasi COVID-19: Kajian

Keabnormalan jantung dikesan dalam beberapa bulan selepas remaja mendapatkan vaksinasi COVID-19, menurut satu kajian.

Penyelidik di Hospital Kanak-Kanak Seattle menyemak beberapa kes pesakit di bawah 18 tahun yang telah ke hospital kerana mengadu sakit dada dan paras troponin serum yang tinggi, dua penanda utama keradangan jantung, dalam masa seminggu selepas mendapatkan dos kedua vaksin COVID-19 Pfizer.

Walaupun 35 pesakit memenuhi kriteria, 19 dikecualikan atas pelbagai sebab, termasuk menerima rawatan di negeri lain selepas lawatan awal. Pengimejan jantung bagi baki 16 pesakit, dilakukan tiga hingga lapan bulan selepas mereka pertama kali diperiksa, menunjukkan 11 pesakit mengalami peningkatan gadolinium lewat yang berterusan, kelainan jantung, walaupun pada tahap yang lebih rendah berbanding bulan sebelumnya.

Petugas kesihatan menyediakan vaksin Pfizer (Gambar oleh ROBYN BECK/AFP/Getty Images)

Pengimejan susulan juga mendedahkan ‘global longitudinal strain’ yang tidak normal, ukuran fungsi jantung, dalam tiga perempat daripada pesakit, dengan sedikit perubahan daripada pemeriksaan awal, serta ukuran pengepaman darah yang “bertambah baik dengan ketara” dan tiada isu ‘regional wall motion’ dikesan, satu lagi kelainan.

Penyelidik berkata walaupun simptom “bersifat sementara dan kebanyakan pesakit kelihatan bertindak balas terhadap rawatan,” kajian itu menunjukkan “penemuan abnormal yang berterusan,” dengan menyatakan peningkatan gadolinium lewat dikenali sebagai penunjuk kecederaan jantung dan dikaitkan dengan prognosis yang lebih buruk dalam pesakit dengan ‘myocarditis’ tipikal.

Penemuan itu “menimbulkan kebimbangan untuk kesan jangka panjang yang berpotensi,” tulis mereka, sambil menambah mereka merancang untuk mengulangi pengimejan dalam satu tahun selepas vaksin untuk menilai sama ada masalah itu masih ada.

Penemuan itu diterbitkan selepas semakan dalam The Journal of Pediatrics. Para penyelidik berkata tiada pembiayaan diterima untuk kertas itu.

Pfizer dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat tidak memberi respons atas pemintaan mendapatkan komen.

Dr. Anish Koka, pakar kardiologi yang tidak terlibat dengan kajian itu, berkata ia mencadangkan 60 hingga 70 peratus remaja yang mendapat ‘myocarditis’ daripada vaksin COVID-19 mungkin ditinggalkan dengan parut di jantung mereka.

“Sudah tentu, kanak-kanak yang mengalami sakit dada cukup teruk untuk mendapatkan rawatan perubatan perlu sekurang-kurangnya memastikan mereka mendapat MRI susulan,” katanya kepada The Epoch Times dalam mesej di Twitter, sambil menambah penemuan itu “sepatutnya mempunyai implikasi yang jelas untuk perbincangan mengenai vaksin, terutamanya untuk remaja lelaki yang berisiko tinggi … dan pastinya untuk mandat vaksin.”

Vaksin COVID-19 Pfizer dan Moderna, kedua-duanya dibina dengan teknologi mRNA, telah dikaitkan dengan beberapa bentuk keradangan jantung, termasuk ‘myocarditis’ dan ‘pericarditis’, menurut data dari beberapa negara.

Gambar Hiasan / Pixabay

Keadaan ini dilihat pada kadar yang lebih tinggi daripada jangkaan dalam kalangan remaja, terutamanya remaja lelaki, menurut data yang dilaporkan kepada CDC Amerika Syarikat. Kumpulan yang paling berisiko ialah lelaki berusia 16 dan 17 tahun, yang telah melaporkan kadar 69 setiap satu juta selepas dos kedua siri utama dua dos Pfizer di Amerika Syarikat. Masalah mengenainya mungkin kurang dilaporkan.

Keradangan jantung sering akan mengakibatkan individu sesak nafas, dengan sakit dada dan gejala lain. Ramai pesakit dimasukkan ke hospital, dan bilangan kecil kematian telah dilaporkan.

Tinjauan yang dijalankan di kalangan beberapa remaja yang keadaannya dilaporkan kepada CDC sekurang-kurangnya 90 hari selepas mereka mula-mula mengalami gejala mendapati kira-kira separuh masih mengalami sekurang-kurangnya satu gejala, seperti sakit dada.

Kira-kira 4 dalam 10 pesakit masih menjalani sekatan senaman selepas beberapa bulan mengalami keradangan, tinjauan selari dengan penyedia penjagaan kesihatan pesakit mendapati.

Para penyedia penjagaan kesihatan juga mendedahkan pengimejan jantung yang dilakukan beberapa bulan selepas gejala muncul masih menunjukkan keabnormalan bagi sesetengah pesakit, dengan peningkatan gadolinium lewat adalah yang paling kerap.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI