31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaBerita UtamaFord Raptor pantas dicuri tanpa guna kunci oleh lelaki ini dalam masa...

Ford Raptor pantas dicuri tanpa guna kunci oleh lelaki ini dalam masa kurang seminit

Baru-baru ini, seorang wanita bernama Marina Liaw telah menyiarkan dalam kumpulan mega Facebook KL吹水站 mengenai kereta abang iparnya telah dicuri di Shah Alam.

Menurut hantaran, kereta itu dilarikan penjenayah pada 10 Mac lalu kira-kira jam 1 petang di Bukit Kemuning, Shah Alam.

Dalam video rakaman CCTV, kita dapat melihat seorang lelaki berpelitup muka dan berpakaian serba hitam berjalan dari jalan besar menuju ke arah Ford Raptor kelabu yang diletakkan di kawasan parkir sambil tangannya meraba-raba dengan apa yang kelihatan seperti kotak kipas kecil.

Facebook

Seorang lelaki menarik sarung tangan dan terus membuka pintu kereta. Selepas itu, dia masuk ke dalam kereta, dan dapat menghidupkan enjin serta menggerakkan kereta itu dalam masa kira-kira 10 saat. Dia kemudian memandunya dengan selamba dan sehingga kini, kereta itu masih dilaporkan hilang.

Facebook

Walaupun seperti kelihatan pemilik tidak mengunci keretanya, mereka telah menjelaskan pemilik memang telah mengunci Ford Raptor berkenaan.

Angela yang juga kakak Marina dan isteri mangsa, percaya kerana kereta mereka menggunakan sistem entri tanpa kunci (keyless), ia mungkin telah digodam atau disalin. Angela mengesyaki mereka menjadi sasaran pencuri kereta itu ketika berada ke tempat cuci kereta di Puchong sehari sebelum kejadian.

Facebook

“Suami saya perasan dia asyik melihat Vellfire yang sama malah pernah sekali berhenti di sebelah keretanya. Saya melihatnya sekali lagi semasa waktu makan tengah hari tetapi suami saya menganggap ia hanya seseorang yang tinggal di kawasan itu.” katanya.

Selepas kereta itu dicuri, mereka menyemak rakaman CCTV yang lebih panjang dan menyedari pencuri itu sebenarnya memang datang menaiki Vellfire yang sama.

Facebook

Majoriti warganet amat terkejut kerana kereta itu boleh dicuri dalam masa yang singkat.

“Begitu pantas bagaimana dia boleh masuk ke dalam kereta itu benar-benar seperti dia pemiliknya.”

Sementara beberapa warganet lain tertanya-tanya adakah mencuri kereta boleh semudah itu.

Facebook

“Adakah begitu mudah untuk menduplikasi kunci?” dan Marina menjawab, “Jangan memandang rendah kebolehan pencuri.”

Angela menambah polis memberitahu mereka kumpulan pencuri ini boleh menggodam sistem kereta dan mereka bekerja dengan pantas. Mereka telah menyiasat sindiket kecurian kereta ini untuk tempoh yang lama.

Nampaknya mereka mungkin menyasarkan Ford Raptor kerana kereta ini ada ramai pembeli yang menunggu di negara jiran.

Facebook

Warganet lain mempersoalkan mengapa mereka tidak memakai sebarang pengunci stereng atau kunci pedal selepas mereka memarkir kereta.

“Mengapa pemilik tidak melabur beberapa ratus ke dalam kunci pedal? Anda tidak boleh bergantung kepada sistem elektronik.”

Marina berkata, abang iparnya hanya memarkir keretanya di situ buat seketika jadi dia tidak memasang pengunci stereng.

Bagi mereka yang memiliki kenderaan menggunakan teknologi keyless, tahukah anda kumpulan penjenayah terancang menggunakan teknologi geganti (relay) untuk menerima isyarat signal daripada akaun kunci yang disimpan dalam rumah anda atau mana-mana premis lain, menurut UK NPCF (Majlis Ketua Polis Kebangsaan Britain).

Carscoops

Penjenayah kemudian akan memindahkan signal itu kepada satu peranti mudah alih yang membolehkan mereka membuka pintu kenderaan dan melarikan kereta yang dicuri dengan pantas.

UK NPCF mencadangkan kepada pemilik kereta dengan teknologi keyless supaya meletakkan kunci keyless mereka di dalam bekas tin besi atau beg perlindungan khas yang mencegah signal itu keluar daripada bekas simpanan.

Maka tidak hairan jika kecurian kenderaan keyless boleh berlaku dalam masa yang singkat kurang 20 saat.

Facebook

Mangsa memaklumkan telah membuat laporan polis dan pihak berkuasa memberitahu pihak mereka sedang menjejaki Ford Raptor kelabu ini dengan nombor plat VGP6033. Sila hubungi 03-5520 2222 jika terdapat maklumat kerana mereka mempunyai beberapa dokumen penting di dalam kenderaan itu.

Jadi, sila beri perhatian tambahan ketika mengunci kereta anda mulai sekarang, tidak kira sama ada ia memiliki teknologi keyless atau tidak.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI