26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaBerita UtamaMembezakan COVID-19, flu dan selesema serta cara menguruskannya

Membezakan COVID-19, flu dan selesema serta cara menguruskannya

Salah satu soalan yang sering ditanya oleh ramai rakyat Malaysia dalam tempoh dua tahun yang lalu ialah, “Adakah saya dijangkiti COVID-19?”, ketika negara berterusan memerangi pandemik COVID-19.

COVID-19, flu dan selsema berkongsi beberapa simptom biasa seperti sakit tekak, sakit kepala, sakit badan dan demam.

Walaupun semuanya disebabkan oleh virus, COVID-19 mempunyai penglibatan multi sistem; Kedua-dua COVID-19 dan flu adalah jangkitan pernafasan yang berjangkit, manakala selesema biasa lebih kepada mengehad diri dan tidak teruk.

Gambar Hiasan / Unsplash

Kerana simptom yang sangat serupa, membezakan antara ketiga-tiganya boleh menjadi mencabar.

Berikut adalah pandangan yang lebih dekat untuk setiap penyakit dan simptom yang disertakan:

SELESEMA

Apabila jatuh sakit, ramai yang sering berkata mereka mendapat “flu”. Tetapi kebanyakan masa, mereka diserang selesema biasa, simptomnya lazim kurang agresif berbanding flu.

Secara purata, kebanyakan orang yang mengalami selesema biasa akan pulih dalam masa tujuh hingga sepuluh hari jika mereka tidak termasuk dalam salah satu kumpulan berisiko tinggi.

Selain itu, kajian juga menunjukkan orang dewasa mempunyai dua hingga tiga kali selsema setiap tahun secara purata.

Simptom selsema biasa muncul satu hingga tiga hari selepas terdedah kepada virus yang menyebabkan selsema.

Gambar Hiasan / Pexels

FLU

Influenza bermusim atau flu adalah jangkitan pernafasan berasaskan virus.

Flu, singkatan untuk influenza, mampu mempunyai komplikasi berkaitan yang sangat serius dan boleh berisiko untuk kumpulan umur tertentu.

Simptom selesema flu muncul satu hingga empat hari selepas terdedah kepada virus influenza.

Cara terbaik untuk memerangi flu adalah dengan mendapatkan banyak rehat dan cecair. Selain itu, mendapatkan vaksin juga merupakan pilihan yang baik.

COVID-19

Simptom COVID-19 boleh dimanifestasikan dalam pelbagai cara. Walau bagaimanapun, simptom yang paling kerap dilaporkan termasuk batuk kering, kesukaran bernafas, demam, kehilangan deria rasa dan bau serta sakit otot.

COVID-19 berbeza-beza dalam tahap keparahannya, menimbulkan ancaman yang lebih besar kepada mereka yang lemah imun dan warga tua.

Pesakit yang mempunyai kes ringan biasanya pulih dalam masa satu hingga dua minggu. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, pemulihan boleh mengambil masa enam minggu atau lebih lama, dan jantung, buah pinggang, paru-paru serta otak mungkin rosak secara kekal.

Dari segi simptom, COVID-19 menunjukkan gejala dua hingga empat belas hari selepas terdedah kepada virus SARS CoV-2.

Gambar Hiasan / Pexels

PETUA YANG DISYOR

  • Gejala selesema biasa dan flu, seperti sakit kepala, sakit badan dan demam, boleh diuruskan dengan ubat-ubatan tanpa kaunter (OTC) seperti parasetamol.
  • Orang dewasa perlu mengambil satu hingga dua tablet pil parasetamol 500mg setiap empat hingga enam jam, tetapi tidak melebihi lapan pil parasetamol 500mg dalam tempoh 24 jam.
  • Orang ramai juga digalakkan untuk mendapatkan bantuan perubatan jika mereka mengalami simptom yang berterusan, teruk atau membimbangkan.
Gambar Hiasan / Pexels

Selain menggunakan parasetamol untuk mengurangkan gejala yang mengiringi flu dan selsema biasa, terdapat beberapa saranan petua penjagaan diri yang boleh diikuti:

  • Untuk mengelakkan dehidrasi, dapatkan rehat yang cukup dan minum banyak air.
  • Apabila melawat tempat awam seperti pasar raya, pusat membeli-belah, dan bilik mandi awam, pakai pelitup muka, gunakan pembersih tangan, dan kerap mencuci tangan.
  • Mendapatkan vaksinasi influenza tahunan, yang berkesan kira-kira 40 peratus hingga 60 peratus kes.
  • Mengekalkan diet padat nutrien yang kaya dengan sayur-sayuran, buah rendah gula dan daging tanpa lemak untuk menyihatkan tubuh badan dan membantu meningkatkan sistem imun bagi melawan jangkitan biasa dengan sendirinya.

Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan pendidikan dan komunikasi semata dan tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat perubatan peribadi. Maklumat yang diterbitkan tidak bertujuan untuk mengganti, mengambil alih atau menambah perundingan dengan profesional kesihatan yang berkaitan penjagaan kesihatan anda.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI